ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντινέας: “Η Μεσσηνία είναι η Γη της Επαγγελίας”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ: “Ο κόσμος θα τον τιμήσει με το να του εμπιστευτεί ξανά το τιμόνι του τόπου”

Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso παραχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας, μιλώντας για την εμπειρία του ως βουλευτής, τη σχέση του με το Θεό, την αγάπη του για την οικογένειά του, τη Μεσσηνία και τη Μαύρη Θύελλα, αλλά και την επίπονη δουλειά του φούρναρη.

-Πως ξεκίνησε για σένα το 2019, Πέτρο, και τι καλό θα ήθελες, να σου συμβεί τη νέα χρονιά;

Προσωπικά, το 2019 ξεκίνησε με το ίδιο κύμα αισιοδοξίας που ξεκίνησε για την πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για τη Χώρα μακριά από μνημονιακές δεσμεύσεις και περιοριστικές πολιτικές. Θα επιθυμούσα το 2019 να φέρει επιπλέον χαμόγελα στα πρόσωπά μας.

-Η κυβέρνηση σιγά σιγά, ολοκληρώνει τη θητεία της. Τι καλό και τι κακό, κατά τη γνώμη σου θα αφήσει πίσω της;

Πίσω της αφήνει 350.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Πίσω της αφήνει μια ρύθμιση χρέους που δίνει προοπτικές ανάπτυξης της Χώρας για την επόμενη 20ετία. Πίσω της αφήνει 2.500.000 συμπολίτες μας με δωρεάν πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία. Πίσω της αφήνει ένα αναζοωγονημένο σύστημα υγείας το οποίο ήταν στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Πίσω της αφήνει ολοκληρωμένα έργα υποδομών τα οποία είχαν παγώσει λόγω χρηματοδοτικής έλλειψης. Πίσω της αφήνει νέα έργα υποδομών τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης. Πίσω της αφήνει μειωμένα βάρη στους ασθενέστερους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις προηγούμενες ανεύθυνες πολιτικές. Πίσω της αφήνει την επικίνδυνη περιδίνηση που του προκάλεσαν τα χρόνια των μνημονίων. Εν τέλει, πίσω της αφήνει μια κοινωνία όρθια που εμπράκτως είδε τον κόπο της να αποδίδει υπέρ της..
Από την άλλη, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα χωρίς χρονοκαθυστερήσεις. Άλλωστε, η υπομονή των πολιτών είχε φτάσει σε οριακό σημείο.

-Τελικά τη Βουλή που εσύ γνώρισες στην τετραετία αυτή, την αγάπησες; Σου άφησε σημάδια και ποιά είναι αυτά μέσα σου;

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο κόμμα μου. Μέσα από αντιθέσεις πάντα υπάρχει ο χώρος για την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Νοιώθω ικανοποίηση ως προς το συγκεκριμένο σκέλος. Από την άλλη με ενοχλεί η στείρα αντιπολίτευση που θυσιάζει ότι καλό γίνεται και προτείνεται, μαλίστα και από επιστημονικές κοινότητες, στο βωμό της ψηφοθηρίας και της κριτικής.

-Ποιούς φίλους βουλευτές έχεις; Ποιά είναι η σχέση σου με τον Πρωθυπουργό;

Από τη πρώτη στιγμή οι βουλευτές της γενιάς μου που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2015 απαρτίζουμε μια όμορφη παρέα που προσπαθεί ο ένας να βοηθά τον άλλον με σκοπό να αποφεύγουμε κακοτοπιές στο κοινοβουλευτικό μας έργο. Οι σχέσεις μου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες και βασίζονται από την πρώτη στιγμή στην ειλικρίνεια και την τιμιότητα, δυο αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά και από τις δυο μεριές.

-Υπήρξε στιγμή που μετάνιωσες που ασχολήθηκες με την πολιτική; Θα πολιτευθείς ξανά στην πατρίδα σου;

Από τη στιγμή που οι πολίτες της Μεσσηνίας μου έδωσαν εντολή να αγωνιστώ για αυτό το τόπο, δεν έχω το δικαίωμα να μετανιώσω. Εξ αρχής, από πλευράς μου ήταν μια απόφαση που στάθμισε τους παράγοντες της πίκρας, της απογοήτευσης, της κούρασης και του προσωπικού κόστους που πιθανώς προκαλείται σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρώ πως πρέπει να εξακριβώσω εάν οι πολίτες της Μεσσηνίας εκτίμησαν θετικά ή αρνητικά τις προσπάθειές μου. Με γεμίζει σαν άνθρωπο να δίνω λύσεις και χαρά και μέσα από το λειτούργημα του βουλευτή θεωρώ πως μπορώ να το κάνω.

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησες από την πρώτη στιγμή με την κυβερνητική γραμμή, ή υπήρξαν και σκέψεις διαφορετικές, δηλαδή ότι μπορεί και να έχουν δίκιο όποιοι αντιτίθενται;

Μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας και να έρθει στα χέρια μας εύλογο ήταν αν υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός δεδομένου ότι αποτελεί ένα ζήτημα που είχε αφεθεί στις καλένδες 27 χρόνια εις βάρος της Πατρίδας μας. Η τελική συμφωνία επιλύει χρόνια ζητήματα, αφαιρεί αλλυτρωτικά στοιχεία που προσπαθούσε τα προηγούμενα χρόνια να επιβάλλει η γείτονα Χώρα και εγγυάται την σταθερότητα στη περιοχή των Βαλκανίων. Τίποτε δεν παραχωρείται, ίσα ίσα ξεκαθαρίζονται ζητήματα προς τους υπόλοιπους λαούς που θεωρούσαν Μακεδονία μόνο το συγκεκριμένο μικρό κράτος. Μια συμφωνία που προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το δούμε εμπράκτως στην εφαρμογή της.

-Οι ψηφοφόροι σου τι σου λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Του καταλογίζουν αρνητικά και ποιά είναι αυτά;

Προφανώς και η κριτική των ανθρώπων που με στηρίζουν είναι ορισμένες φορές καυστική, αλλά έχουν την πλήρη αντίληψη ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους σεσημασμένους επαγγελματίες πολιτικούς των προηγούμενων ετών που τους έριξαν στα βράχια. Αντιλαμβάνονται τη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από το ΣΥΡΙΖΑ και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους προς εμάς. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αντιλαμβάνονται ότι οι κόποι τους απέδωσαν πραγματικούς καρπούς.

-Εντός του 2018, είχες δεχθεί επίθεση από ακραία στοιχεία έξω από γήπεδο. Τι έχει γίνει με αυτή την υπόθεση; Βρέθηκε άκρη;

Πράγματι το 2018 δέχτηκα επίθεση από ακραία άτομα, υποχείρια ακροδεξιών στοιχείων. Άτομα που βλάπτουν τον αθλητισμό. Τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί στο τέλος.

-Μπορεί να είναι απολύτως αντικειμενικός ένας διαιτητής; Τι λέει η εμπειρία σου;

Το απόλυτο δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά όσο υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο. Λάθη γίνονται και θα γίνονται! Η ουσία βρίσκεται στην ύπαρξη δόλου και στην προσωπικότητα του διαιτητή να μην υποκύπτει σε πιέσεις. Από την προσωπική μου εμπειρία σας διαβεβαιώνω ότι χρειάζεται μια δόση θράσους για να μπορέσεις να απομακρύνεις γύρω σου καθοδηγητές, παράγοντες, προέδρους ομάδων και εκβιαστές. Όποιος μπορεί να το κάνει αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από το φίλαθλο κόσμο. Δυστυχώς, λίγοι μπορούν…

-Ποιόν διαιτητή ξεχωρίζεις σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποιός είναι ο καλύτερος για σένα;

Είναι πάγια αρχή μου να μην κρίνω τους διαιτητές του ελληνικού ποδοσφαίρου και, μάλιστα, ντρέπομαι για λογαριασμό πρώην συναδέλφων μου που το κάνουν με την βοήθεια 10 καμερών, slow motion και όλων των ψηφιακών εργαλείων που τους παρέχονται. Έτσι δεν μπορώ να απαντήσω για το ποιον θεωρώ καλύτερο. Το μέγεθος της αποδοχής του κόσμου όταν σβήσουν τα φώτα είναι για μένα το καλύτερο κριτήριο.

-Τι ομάδα είσαι;

Από τις μεγάλες ομάδες είμαι ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ (= Καλαμάτα) από μικρό παιδί, την παρακολουθώ από μικρός, την ακολουθούσα πάντα και ακόμα και τώρα όποτε μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου την παρακολουθώ από κοντα μαζί με το γιο μου. Από τις μικρές δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

-Η φράση «40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει εγώ..», τι σου λέει; Που σε παραπέμπει; Ασχολείσαι με το φούρνο ακόμη;

Με παραπέμπει απερίφραστα στην αγωνία της καθημερινότητας. Ξέρετε σε ένα φούρνο μπορείς να δεις ανθρώπους όλων των οικονομικών στρωμάτων. Ο φούρνος είναι δείκτης της κοινωνίας και όταν βλέπεις ακόμα και το ψωμάκι με δυσκολία να το απολαμβάνουν τότε χτυπάει συναγερμός για το πού πάμε. Είμαι αρτοποιός στο επάγγελμα και με αυτή την ιδιότητα με γνωρίζουν. Όλες οι άλλες ιδιότητες έρχονται και παρέρχονται (βουλευτής, διαιτητής). Ασχολούμαι ενεργά σαν φυσική παρουσία εκεί κάθε φορά που βρίσκομαι στη Καλαμάτα και καθημερινά παρακολουθώ τη λειτουργία του.

-Για μένα η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού που βγαίνει από το φούρνο, είναι η ωραιότερη και παραπέμπει στα παιδικά μου χρόνια. Πες μου μιά δική σου χαρακτηριστική εμπειρία από το φούρνο, στον οποίο μεγάλωσες:

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον θυμάμαι μέσα στο αρτοποιείο μου. Η πιο χαρακτηριστική εμπειρία και μάλιστα πρόσφατη ήταν όταν μου ανακοινώθηκε το 2015 το τελικό αποτέλεσμα της εκλογής μου και εγώ να είμαι μέσα στο φούρνο μου να βιάζομαι να βγάλω το ψωμί της επόμενης μέρας.

-Πως θα μου περιέγραφες τη Μεσσηνία με τρείς λέξεις;

Γη της Επαγγελίας! Μια επίσκεψή σου εκεί θα στο επιβεβαιώσει.

-Πιστεύεις στο θεό;

Πιστεύω στο Θεό και θεωρώ τη θρησκεία το προσωπικό καταφύγιο του καθενός. Η περισυλλογή και η ψυχική γαλήνη εκφράζεται μέσω αυτής για πολλούς ανθρώπους. Ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Δεν πιστεύω στους δογματικούς της θρησκείας που παρερμηνεύουν τις διδαχές προς ίδιο όφελος.

-Στην τηλεόραση τι προτιμάς να βλέπεις εκτός από ποδόσφαιρο; 

Σε γενικές γραμμές δεν παρακολουθώ ποδοσφαιρικούς αγώνες από την τηλεόραση διότι δεν μπορείς να τους απολαύσεις μέσω ενός τηλεοπτικού δέκτη. Αυτό, όμως, που προτιμώ είναι ταινίες και ντοκιμαντερ ιστορικού περιεχομένου και αντίστοιχες εκπομπές όπως η «Μηχανή του Χρόνου»

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;

Πρώτον να βλέπω την οικογένεια μου δεμένη και αγαπημένη, και δεύτερον να βλέπω στα μάτια του κόσμου αισιοδοξία και ότι κάτι αλλάζει υπέρ του.

-Πιστεύεις στην επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι ο κόσμος θα πιστώσει στον Αλέξη Τσίπρα τις προσπάθειές του για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ας μην ξεχνάμε ότι είχε να διαχειριστεί μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και να κατανείμει βάρη με όσο το δυνατό δικαιότερο τρόπο. Τώρα που αυτά τα βάρη, μέρα με τη μέρα, φεύγουν από τις πλάτες των αδύναμων, ο κόσμος θα τον τιμήσει με το να του εμπιστευτεί ξανά το τιμόνι του τόπου.

Κωνσταντινέας: “Η Μεσσηνία είναι η Γη της Επαγγελίας”
To Top