Green life

Κωνσταντακόπουλος και Βασιλάκης στο project της MTG

Το φωτοβολταϊκό έργο 65 MW της MTG θα υλοποιηθεί με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και την Autohellas – H κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023

Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα συμφώνησαν να αναπτύξουν η Masdar, από τις κορυφαίες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, και η Taaleri Energia, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων και ηλιακών πάρκων. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG).

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και την Autohellas.

Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή της Βοιωτίας και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευή του να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο αναμένεται να συμμετάσχει στο σύστημα δημοπρασιών πριμοδότησης για τα τιμολόγια καθορισμένης τιμής αγοράς (feed-in-tariff premium auction scheme) στην Ελλάδα, στα τέλη του 2021.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση.

Εξέχουσα σημασία
Το εν λόγω project έχει εξέχουσα σημασία καθώς αποτελεί την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα της Masdar, ενεργειακού ομίλου που ανήκει στην κυβέρνηση του Εμιράτου Abu Dhabi, μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Robin Lindahl, διευθύνοντα σύμβουλο της Taaleri και τον Mohamed Jameel Al Ramahi, – διευθύνοντα σύμβουλο της Masdar, ενώ τους ελληνικούς ομίλους εκπροσώπησαν οι δύο ισχυροί άνδρες, Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος και Ευτύχης Βασιλάκης.

Στην ψηφιακή τελετή υπογραφών παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.

Οχημα για ΑΠΕ στην Ευρώπη
Η κοινοπραξία Masdar-Taaleri JV, MTG, είχε ανακοινωθεί στο Αμπού Ντάμπι το 2019, και αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Masdar και η Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία και πρόσφατα απέκτησαν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW).

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει από κοινού στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου ηλιακής ενέργειας Baynouna στη Μέση Ανατολή, ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW στην Ιορδανία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο στη χώρα.

Masdar
Η Masdar είναι η εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι, η οποία προωθεί την εμπορευματοποίηση και την ανάπτυξη ΑΠΕ, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τις καθαρές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στην αειφορία. Ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala Investment Company, την εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι.

Σκοπός της είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση τόσο της οικονομίας όσο και των πηγών ενέργειας προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Σήμερα, η Masdar δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ουζμπεκιστάν και πολλών άλλων.

Taaleri Energia
H Taaleri Energia με έδρα το Ελσίνκι, διαχειρίζεται κεφάλαια και αναπτύσσει έργα ΑΠΕ. Με 38 επαγγελματίες επενδύσεων και μηχανικούς, έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον τομέα των επενδύσεων σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ομάδα επενδύει την τρέχουσα περίοδο το πέμπτο της κεφάλαιο σε έργα ΑΠΕ, μέσω του SolarWind II, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που ανέρχεται σε 2.8GW στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Βάσει της αξιολόγησης Pregin, η Taaleri Energia συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στoυς διαχειριστές κεφαλαίου σε έργα υποδομών, με τις καλύτερες επιδόσεις. Η Taaleri Energia αποτελεί μέλος του Ομίλου Taaleri, εισηγμένου στο χρηματιστήριο Nasdaq του Ελσίνκι.

Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου
Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είναι ο ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Costamare Inc., εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της TEMEΣ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών, καθώς και της Faliro House, εταιρείας παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλες επενδύσεις της οικογένειας, περιλαμβάνουν την ιδρυτική συμμετοχή στην Aegean Airlines, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα και μέλος της Star Alliance, και στην Geohellas ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών.

Autohellas
Η Autohellas δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών & εμπορίας αυτοκινήτου από το 1966 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1999. Οι κύριες δραστηριότητες της είναι η μίσθωση αυτοκινήτων (ενοικίαση και leasing) στην Ελλάδα και σε άλλες 6 χώρες, καθώς και η εμπορία αυτοκινήτων (εισαγωγή, διανομή και λιανική πώληση) στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Ομίλου Βασιλάκη, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον κλάδο των αερομεταφορών μέσω της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Aegean, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα, και στον τομέα του τουρισμού μέσω πολλαπλών επενδύσεων.

Κωνσταντακόπουλος και Βασιλάκης στο project της MTG
To Top