ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κονδύλι 95 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών σταθμών

Συνολικά 95.000.000 ευρώ θα διατεθούν στους δήμους όλης της Ελλάδας για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές.

Για το λόγο αυτό με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση εντάχθηκε ένα νέο έργο στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- ΠΔΕ με τίτλο «Επιχορήγηση των Δήμων για προσαρμογή λειτουργούντων παιδικών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 99/2017».

Από την 1η Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, οι δήμοι χορηγούν άδεια λειτουργίας τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Απαραίτητο για την άδεια ήταν να τηρούνται ειδικές προδιαγραφές και από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ετσι, θα πρέπει εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου να προσαρμόσουν τις κτιριακές υποδομές τους, αλλιώς θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.

Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί το έργο προσαρμογής στις προδιαγραφές, το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε την οικονομική ενίσχυση των δήμων. Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί αύριο Δευτέρα στη Διαύγεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και ο προϋπολογισμός των 95 εκατ. ευρώ προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προσαρμογής όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών που λειτουργούν πανελλαδικά και κατανέμεται σε βάθος χρόνου πενταετίας.

Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπακοί σταθμοί στους οποίους θα γίνουν έργα υπολογίζονται συνολικά σε 1.688 με δυναμικότητα φιλοξενίας 90.519 παιδιών και βρεφών, ενώ το κόστος ανά δομή εκτιμάται κατά μέσο όρο στις 57.000 ευρώ.

Οι παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν ήδη, όπως προβλέπεται στο ΠΔ, παίρνουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, και εφόσον, έως την 31-7-2018 διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, οικοδομική άδεια, μισθωτήριο συμβόλαιο, έχει προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων, κ.ά.

Share1

Κονδύλι 95 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών σταθμών
To Top