Υγεία

H Κομισιόν διαψεύδει τον Κικίλια: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για το εμβόλιο»

Δεν επιβεβαιώνεται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σημερινή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι η Ελλάδα περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό τον Δεκέμβριο.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, εκπροσώπου της Κομισιόν, σε ερώτηση για το αν η Επιτροπή γνωστοποίησε ημερομηνίες παράδοσης δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό στην ελληνική κυβέρνηση.
Η ίδια πρόσθεσε δε πως η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια το συντομότερο δυνατόν, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ακόμη, η κ. Λουνέλα ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα κράτη μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. «Αυτό, όμως», τόνισε η εκπρόσωπος, «είναι μία εργασία εν εξελίξει καθώς οι προετοιμασίες για το εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των δοκιμών» και παρέπεμψε σε δήλωση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία είχε εκφράσει την ελπίδα της να έχουμε το εμβόλιο στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

«Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο ελπίζουμε, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά θα τηρούν τις προδιαγραφές και τους κανόνες της Ένωσης και δεν θα έχουν παρενέργειες», υπογράμμισε.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα του briefing στις Βρυξέλλες, μετά το 31:00:

http://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-193854?&lg=OR

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο κ. Κικίλιας σημείωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πως «αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο».

Η αναφορά του υπουργού Υγείας έχει να κάνει με τη συμφωνία της ΕΕ για δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα διατεθούν στη χώρα μας συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη παρτίδα να φτάνει τον Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φάση 4 των κλινικών δοκιμών τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

πηγή:http://www.ieidiseis.gr/politiki/item/56188-h-komision-diapseydei-ton-kikilia-den-boroyme-na-dosoume-akrivi-imerominia-gia-to-emvolio

To Top