ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις μετά τις αντιδράσεις για απόρριψη αιτήσεων

Σήμερα, Πέμπτη θα ανοίξει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, με αφορμή την απόρριψη πολλών αιτήσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του, για την διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει συμπληρωματική σελίδα δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Ειδικός τηλεφωνικός αριθμός 2131621000 λειτουργεί από το πρωί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούν κυρίως σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) που ενώ είχαν δηλωθεί ως εξαρτώµενα µέλη νοικοκυριού, έκαναν τα ίδια αίτηση για το κοινωνικό µέρισµα, χρησιµοποιώντας τον δικό τους ΑΦΜ καθώς υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, µε αποτέλεσµα το σύστηµα να τους «κόβει».

Άλλη κατηγορία παραπονούµενων για το κοινωνικό µέρισµα είναι µακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, µε συνολικό εισόδηµα κάτω από 15.000 ευρώ –όπως δηλαδή ορίζει η ΚΥΑ–, οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί εντός του 2019 και απορρίπτονται οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Τετάρτη το απόγευμα είχαν υποβληθεί πάνω από 1,3 εκατ. αιτήσεις. Από αυτούς είναι δικαιούχοι 180.382, δεν είναι δικαιούχοι 1.121.338, ακύρωσαν το αίτημα 299».

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας πως υπάρχουν πολλά αιτήματα για το κοινωνικό μέρισμα τα οποία απορρίπτονται, κάποια εκ των οποίων είναι βάσιμα, προχώρησε στην λήψη αυτής της απόφασης, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι τελικά μεγαλύτερος, όπως βέβαια και οι δικαιούχοι.

Από τα 253.000 νοικοκυριά που ήταν προγραμματισμένο να μοιραστούν το εγκεκριμένο κονδύλι των 175 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, αναμένεται να ξεπεράσουμε τελικώς τα 270-275 χιλιάδες νοικοκυριά ενώ το πρόσθετο κονδύλι που θα απαιτηθεί –μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 15 εκατ. ευρώ– αναμένεται να δοθεί στις αρχές του νέου έτους αφενός για να δοθεί χρόνος να εξεταστούν οι ενστάσεις των πολιτών και αφετέρου για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο προϋπολογισμός του 2019 στον οποίο θα «φορτωθούν» ούτως ή άλλως και τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών από τον αυξημένο αριθμό εγκεκριμένων αιτήσεων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Κοινωνικό μέρισμα με… ενστάσεις και προβλήματα

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις νοικοκυριών που αν και πληρούν όλα τα κριτήρια της απόφασης (εισοδηματικά, όριο καταθέσεων, υποβολή φορολογικών δηλώσεων για επτά συνεχόμενα χρόνια κλπ) δεν είχαν ενσωματωθεί στους αρχικούς καταλόγους των δικαιούχων για διάφορους τεχνικούς λόγους.

Π.χ γονείς με παιδί ΑμεΑ εμφανίζονταν να μην δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα επειδή δεν είχε αναγραφεί ο ΑΦΜ του παιδιού στο έντυπο Ε1 (σ.σ ΑΦΜ χορηγείται υποχρεωτικά στο ανήλικο ΑμεΑ επειδή αποκτά το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ).

Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι ανέργων έχανε το κοινωνικό μέρισμα επειδή το παιδί τους γεννήθηκε μέσα στο 2019 και ως εκ τούτου δεν αναγραφόταν στη φορολογική δήλωση της φετινής χρονιάς που αποτυπώνει την κατάσταση του νοικοκυριού μέσα στο 2018.

Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις μετά τις αντιδράσεις για απόρριψη αιτήσεων
To Top