Yποδομές

Κοινόχρηστες Τουαλέτες: Με ελλείψεις ξεκίνησε η λειτουργία τους

Ξεκίνησε η λειτουργία των δημόσιων WC στην Καλαμάτα, τόσο πάνω στο κεντρικό πάρκινγκ της Νέδοντος όσο και παραπλεύρως του ΔΗΠΕΘΕΚ. Το MessiniaLive πραγματοποίησε αυτοψία και στους δύο χώρους, όπου και διαπιστώσαμε τις εξής ελλείψεις:

-Δεν υπάρχει ράμπα πρόσβασης των ΑμεΑ, στην ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η οποία παραμένει μονίμως κλειδωμένη.

-Χωρίς διευκρινιστικές πινακίδες-σήματα για το ποιες είναι οι ανδρικές, οι γυναικείες, και ποιες είναι για ΑμεΑ. Μάλιστα, η μπλε πόρτα που είναι κλειδωμένη, επειδή ακριβώς δεν έχει κάποια ένδειξη, παραπέμπει σε αποθήκη. Αν λοιπόν είναι αυτή η τουαλέτα για ΑμεΑ, όπως άλλωστε προβλέπεται στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, πως θα ανοίξει ο πολίτης που θέλει να την χρησιμοποιήσει; Υπάρχει κάποιος που έχει το κλειδί; Και που θα τρέχει να το ζητήσει; Από το απέναντι περίπτερο; Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι στις χημικές τουαλέτες του Δήμου που βρίσκονταν κοντά στο "Φιλοξένια", και ήταν μονίμως κλειδωμένες, το κλειδί το είχε κάποιος από το "Φιλοξένια"!

- Δεν υπάρχει πουθενά κάδος για τα χαρτιά υγείας, οπότε υποθέτουμε ότι αυτά πετάγονται μέσα στη λεκάνη, εκτός και αν ο καθένας παίρνει το χρησιμοποιημένο χαρτί μαζί του φεύγοντας....

-Υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα ρολό χαρτί υγείας, το οποίο βρισκόταν πάνω στο καζανάκι. Οι τουαλέτες προορίζονται για δημόσια και συχνή χρήση. Τι θα γίνει όταν μέσα στην ημέρα το χαρτί τελειώσει; Υποθέτουμε πως η εταιρεία καθαρισμού θα εφοδιάζει με χαρτιά υγείας τις τουαλέτες τις ώρες που τις καθαρίζει. Τι θα γίνει αν το χαρτί τελειώσει νωρίτερα;
Απλά ερωτήματα που προκαλούν θυμηδία, ωστόσο βασικά όταν πρόκειται για λειτουργία κοινόχρηστων τουαλετών.


-Υπάρχει σαπούνι [μπάρα σαπουνιού], αλλά δυστυχώς αυτό είναι κοινόχρηστο, και όχι σε αντλία με δοσομετρητή, όπως θα ήταν ίσως προτιμότερο.

-Επίσης στη μελέτη του έργου αναφέρεται "Πρόσθετη ασφάλεια µπορεί να παρέχεται στον χώρο µε την τοποθέτηση µεταλλικού ρολού στον προθάλαµο των WC ανδρών/γυναικών", ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει τοποθετηθεί.

Στα θετικά:
-Η μπαταρία της βρύσης έχει έμβολο πιεζόμενο κάθε φορά που θέλουμε να πλύνουμε τα χέρια μας, για να αποφεύγεται η σπατάλη νερού.

-Φωτοκύτταρο με LED φωτισμό, που ενεργοποιείται με την κίνηση, για να αποφεύγεται η σπατάλη ρεύματος στο χώρο[ Οι Δημόσιες Τουαλέτες λειτουργούν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, δεν έχουν παράθυρο, διαθέτουν εξαερισμό].

-Σε γενικές γραμμές καθαρές [θα καθαρίζονται 3 φορές την ημέρα απο την ιδιωτική εταιρεία με βάση τη σύμβαση] με εξαίρεση τις λάσπες από τα παπούτσια κάποιου στο δάπεδο της μιας τουαλέτας.

Να επισημάνουμε επίσης ότι στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι "στις 3 αυτές τουαλέτες [κεντρικό πάρκινγκ Νέδοντα-ΔΗΠΕΘΕΚ-Πλατεία Μαυρομιχάλη] θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές κάμερες για επιτήρηση του εξωτερικού χώρου, προς αποφυγή βανδαλισμών", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα προβλέπεται και η κατασκευή σε ένα μήνα μιας τέταρτης δημόσιας τουαλέτας στο πάρκο του «Πανελληνίου» ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα Καλαμάτας του 2019 θα προβλεφθεί η κατασκευή και άλλων κοινόχρηστων τουαλετών, σύμφωνα με τον Δήμο.

Σαφώς και η ύπαρξη και λειτουργία κοινόχρηστων τουαλετών είναι αναγκαία και επιβεβλημένη στην πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε κάθε σύγχρονη πόλη. Και ο Δήμος άμεσα πρέπει να φροντίσει στην κάλυψη των ελλείψεων αυτών, ώστε να μην διαταράσσεται η λειτουργία των τουαλετών και ο κόσμος δυσανασχετεί. Ωστόσο, επαφίεται και στον καθένα μας η λειτουργία των τουαλετών να γίνεται με σεβασμό στον δημόσιο χώρο, όπως και στο σπίτι μας.

Η αίσθηση ότι επειδή είναι δημόσιο το καταστρέφω, το λερώνω, το σπαταλώ, δεν είναι δείγμα πολιτισμού, αλλά ασυδοσίας και ανευθυνότητας και εν τέλει αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Μ.Π.

Δημοφιλέστερα

To Top