ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμάκιο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα για την απεργία της 17ης Απριλίου: “Η ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί στα Τάρταρα”

Πανελλαδική κινητοποίηση για την Γενική απεργία της Τετάρτης 17 Απριλίου – Πρόταση για κατώτατο μισθό 908 ευρώ

Ενημερωτικές δράσεις σε όλη την περιφέρεια ξεκίνησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Γιάννης Παναγόπουλος με κλιμάκιο της Γ.Σ.Ε.Ε., και σήμερα από την Καλαμάτα, σε συνεργασία με το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας και τον Πρόεδρό του Σωτήρη Τσώνη, ενημερώνουν από τη βάση για τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά κι νοικοκυριά με κύριο αυτό της ακρίβειας ως πρωταρχικό και φλέγον θέμα, με τον μισθό σύμφωνα με μελέτες να επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μια οικογένειας μέχρι την 19η ημέρα κάθε μήνα.

image00001

image00002

image00003

image00004

image00005

image00006

image00007

image00008

image00009

image00010

Ο πρόεδρος και το κλιμάκιο με βασικό θέμα πως “η ακρίβεια είναι στο θεό και οι μισθοί στα Τάρταρα θέλουμε πραγματικές αυξήσεις θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας σύμβασης και τα θέλουμε τώρα” διοργανώνουν συντονισμένα μία μεγάλη κινητοποίηση για την γενική απεργία της Τετάρτης 17, Απριλίου. Μάλιστα μια μεγάλη ομάδα της ΓΣΕΕ μοίρασε σε φυλλάδια με τις θέσεις της σε περαστικούς και καταστήματα στο κέντρο της πόλης και το απόγευμα παραχωρήθηκε αναλυτικότερη συνέντευξη τύπου, αφού προηγήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας.

DSC-0064

DSC-0065

DSC-0066

DSC-0067

DSC-0068

DSC-0069

DSC-0070

DSC-0071

DSC-0072

DSC-0073

DSC-0074

DSC-0075

DSC-0076

DSC-0077

DSC-0078

DSC-0079

Η συνέντευξη τύπου το απόγευμα στο Εργατικό

ΓΣΕΕ-Παναγόπουλος : Βασικό αίτημα οι αυξήσεις των μισθών – Πανελλαδική απεργία στις 17 Απριλίου
Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πρωτεύον ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο καθηλώσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της εκτίναξης των τιμών.

image00011

image00012

image00013

image00014

image00015

image00016

Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Παναγόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «επαναπαύθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, οχυρωμένη πίσω από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο, για αδυναμία της αντιπολίτευσης – ήσσονος και ελάσσονος – να εκπέμψει ελπιδοφόρα προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, τα συνδικάτα οφείλουν να κινητοποιηθούν γι’ αυτά τα ζητήματα και να παίξουν τον ρόλο τους.

ΓΣΕΕ: Πρόταση για κατώτατο μισθό 908 ευρώ
Το 2023 ο μικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται στα 1.443 ευρώ μηνιαίως

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προτείνει σε έκθεσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα τον υψηλό πληθωρισμό και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Στόχος, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, είναι η διασφάλιση συνθηκών στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο μικτός διάμεσος μισθός
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ο μεικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται στα 1.443 ευρώ μηνιαίως, με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2023 και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 908 ευρώ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μη μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.

Ως εκ τούτου προτείνει τη άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).
Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας.

To Top