ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστό μέχρι νεοτέρας το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο – Ανησυχία για την περιοχή μετά την κατολίσθηση

Κλειστή για το κοινό παραμένει μέχρι νεοτέρας η διάσημη παγκοσμίως παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο μετά την χθεσινή κατολίσθηση βράχων.

Το «Ναυάγιο» θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Η παραλία είναι αποκλεισμένη όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

«Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε, σημειώνοντας πως αναμένονται γεωλόγοι στο νησί και εκείνοι θα κρίνουν πότε θα είναι ξανά προσβάσιμη.

Ερωτηθείς για το αν θα είναι προσβάσιμη η παραλία τις επόμενες μέρες, αρκέστηκε να απαντήσει ότι, «υπάρχουν και άλλες παραλίες, για να απολαύσουν τις επόμενες μέρες οι τουρίστες».

«Αυτό το γεγονός μας αναγκάζει να πάρουμε περισσότερα μέτρα», τόνισε ο δήμαρχος.

H ανησυχία είναι έκδηλη και εκφράζεται από τοπικούς φορείς καθώς ο φόβος πως η παραλία μπορεί να κριθεί ακατάλληλη λόγω επικινδυνότητας θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό στο νησί.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως έχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις από την πλευρά τους και για άλλα επίφοβα, για κατολισθήσεις, σημεία.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται».

Επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας εξηγούν ότι η αποκόλληση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους που τελικά έγινε πραγματικότητα.

Όπως επισημαίνει στα ΝΕΑ, ο δρ. Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος – σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, οι ειδικοί έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους.

«Τα πετρώματα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά ως τη Λευκάδα είναι μη συμπαγή, επειδή έχουν καταπονηθεί από τις πολλές και ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή. Ακόμη και σε σημεία όπου τα πετρώματα φαίνονται σταθερά, επιμέρους τμήματα είναι θρυμματισμένα.

Επτά συνολικά είναι οι τραυματίες που οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την πυροσβεστική, στο σημείο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες από την τοπική υπηρεσία προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, καθώς και άλλοι δέκα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Μαρτυρίες τουριστών στο imerazante:

«Φτάσαμε γύρω στις 10.30πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15′ επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα. Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενώ δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα να σκάει πάνω στη δικιά μας. Σε αυτή ήταν η οικογένεια των 4 Τσέχων με τη γυναίκα να είναι αιμόφυρτη και να ζητούν βοήθεια. Τους πήραμε μαζί μας στο πόρτο Βρόμη και από εκεί πήγαμε όλοι στο νοσοκομείο. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας», δήλωσε o Αυστραλο-Κύπριος Χαράλαμπος Ευριπίδης που παραθέριζε στη Ζάκυνθο.

O Σπύρος Κάνδηλας, καπετάνιος πλοιάριου που επισκέπτεται το ναυάγιο λέει: «Έπεφταν κομμάτια βράχων σε τρία στάδια με το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς να προκαλεί έντονο κυματισμό με αποτέλεσμα να αναποδογυριστούν δυο βάρκες και να τραυματισμού τουρίστες. Είδαμε στη θάλασσα την οικογένεια και την ανασύραμε, τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν σκιά. Γινόταν πανικός, ήταν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Να βλέπεις σκάφη αναποδογυρισμένα, μεγάλη θαλασσοταραχή και κόσμο να φωνάζει. Ο ένας αναζητούσε τον άλλο, γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους, πρωτόγνωρα πράγματα»

lifo.gr

Κλειστό μέχρι νεοτέρας το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο – Ανησυχία για την περιοχή μετά την κατολίσθηση

Δημοφιλέστερα

To Top