ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Καλαμάτα και Γαργαλιάνους

Το κλείσιμο 25 υποκαταστημάτων μέσα στο 2022 δρομολογεί η Εθνική Τράπεζα. Δύο εξ αυτών στη Μεσσηνία-πρόκειται για το υποκατάστημα που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, στη συμβολή της με τον πεζόδρομο Αντωνοπούλου, και αυτό των Γαργαλιάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr αυτά σχεδιάζεται να κλείσουν μέσα στον Ιούλιο-Να υπενθυμίσουμε οτι εδώ και δυο χρόνια περίπου έχει κλείσει το υποκατάστημα παραλίας.

Εθνική: Kλείνουν 25 υποκαταστήματα μέσα στο 2022

Σε νέα απόφαση προχώρησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας ξαφνικά κλείσιμο 25 καταστημάτων μέσα στο 2022 σε Αθήνα και επαρχία!

Μάλιστα ορισμένα καταστήματα κλείνουν στις 10 Ιουνίου, ενώ σε κάποια άλλα ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τον Οκτώβρη.

Η λίστα των καταστημάτων που “θέλουν” να κλείσουν ως μέσα Ιουλίου: Αμφιθέας , Γέρακα, Ζεφυρίου, Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, πλατεία Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Μετσόβου, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί να συγχωνευτούν τα: Σάμης Κεφαλλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

Τράπεζες: Σε «επιδημία» εξελίσσεται το κλείσιμο καταστημάτων

Περισσότερα από 120 καταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη την επικράτεια, αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διοικήσεων των τραπεζών η Πειραιώς προγραμματίζει το κλείσιμο 52 καταστημάτων. Η Eurobank 25, Εθνική 25 και η Alpha Bank 15 τραπεζικά καταστήματα.

Σφοδρή αντίδραση από ΓΣΕΕ: “Να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων”-Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις

 “Ενόψει της συνεχιζόμενης βίαιης συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών Τραπεζών, κυρίως στην περιφέρεια, στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους, των τοπικών φορέων και των πολιτών που βιώνουν τον οικονομικό μαρασμό και την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου.

Η στρατηγική αυτή των Τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η αποψίλωση του δικτύου των καταστημάτων και τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους έχουν ήδη οδηγήσει εκτός κλάδου χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, παρότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

 

Για τους λόγους αυτούς, η ΓΣΕΕ καλεί:

 

  • τις Διοικήσεις των Τραπεζών να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω κλείσιμο των καταστημάτων, οδηγώντας σε ανεργία τους τραπεζοϋπαλλήλους,
  • τα τοπικά Εργατικά Κέντρα να στηρίξουν τον αγώνα για να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα των τραπεζών,
  • την τοπική κοινωνία να δώσει ηχηρό «παρών» στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών”.

Ψηφιακός μετασχηματισμός-Internet Banking

Από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού πάνω από το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.

Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή τους. Οι τράπεζες μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.

Η Ένωση Τραπεζών

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, το 2010 το δίκτυο των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, αριθμούσε 4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους.

Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000. Να σημειωθεί ότι το 2021 οι τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και για το 2022 προγραμματίζεται το κλείσιμο ακόμη 120 καταστημάτων. Σημειώνεται επίσης ότι το κλείσιμο των καταστημάτων συνοδεύεται με προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

πηγή:http://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/ethniki-trapeza-xafniko-loyketo-se-dekades-katastimata-amp-antidraseis-oli-i-lista/

πηγή:

Τράπεζες: Σε «επιδημία» εξελίσσεται το κλείσιμο καταστημάτων

Κλείνουν τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Καλαμάτα και Γαργαλιάνους
To Top