ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: “Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών από τις κατασχέσεις”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας για τις κατασχέσεις στους Δήμους.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε:
“Με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από 1η Μαΐου ξεκινούν οι κατασχέσεις σε δημόσιο αλλά και σε δήμους για χρέη που ξεκινούν από 500 ευρώ ενώ ήδη υπάρχουν κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη πάνω από 5000 ευρώ σε δήμους όπως το Δήμο Καλαμάτας.
Μετά τη καταστολή και τις αλλεπάλληλες μηνύσεις σε κινητοποιήσεις εργαζομένων ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και αφού όλες οι κυβερνήσεις συνέτριψαν τα προηγούμενα χρόνια μισθούς-συντάξεις, εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, μείωσαν στο ελάχιστο τις παροχές σε υγεία-παιδεία-ασφάλεια έρχονται τώρα με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Αυτή κυβέρνηση έρχεται να κάνει τη βρώμικη δουλειά και στο κομμάτι των πλειστηριασμών, φέρνουν μέτρα που οι προηγούμενες δεν είχαν τολμήσει να φέρουν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και των αγώνων.
Είναι μία απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού οι κατασχέσεις σε δημόσιο και δήμους ξεκινούν από τα 500 ευρώ! Σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δισ. Ευρώ και το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους δήμους πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει και για την συνέχεια στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της τοπικής διοίκησης στα ματωμένα πλεόνασμα με βάση το Μεσοπρόθεσμο.

Οι οφειλές σε δήμους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη νεκροταφείου, κλήσεις τροχαίας και της δημοτικής αστυνομίας, Τέλος Ακίνητης Περιούσίας κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε προσκυρώσεις -ελεύθερων χώρων και πλατειών- που επιβαρύνουν τα παρακείμενα νοικοκυριά όπως συμβαίνει στη Καλαμάτα με τη Βασιλέως Γεωργίου.

Λένε ψέματα πως στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες, αυτοί υπήρχαν και υπάρχουν με την ανοχή των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων. Ποιος τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα, νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει αλλά λείπει η πολιτική βούληση γιατί όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά σε μεγαλοοφειλέτες για πολλούς και διάφορούς λόγους.
Οι δημοτικές αρχές να μην κρυφτούν πίσω από το γράμμα του νόμου και να πάρουν πολιτικές αποφάσεις που να σηματοδοτούν την αντίθεση τους στις παραπάνω αποφάσεις. Το Δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα κριθούν από το λαό και την κυβέρνηση. Άλλωστε όλες οι Δημοτικές αρχές δεν έχουν βγάλει κουβέντα για αυτό έκτρωμα ως τώρα και ουσιαστικά συμφωνούν με αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες. Πέρα από τους δημάρχους κρίνονται οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοί από τη θέση που θα πάρουν για αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας θα παρουσιάσει στοιχεία το επόμενο διάστημα για το πόσα νοικοκυριά απειλούνται με κατάσχεση λογαριασμού και πλειστηριασμό. Στα επόμενα δημοτικά συμβούλια θα το θέσει ως ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια για να παρθεί απόφαση.
Πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι , τα σωματεία, οι επαγγελματίες και οι ενώσεις τους πρέπει να πάρουν σαφή , ξεκάθαρη αγωνιστική θέση το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς τους καλούμε στα δημοτικά συμβούλια που θα συζητηθεί το θέμα να κινητοποιηθούν, να πάρουν το λόγο και να έχουν ισχυρή παρουσία που θα επηρεάσει και την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.
Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Οι Δήμοι με αποφάσεις τους να παρέμβουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
Συμβολικά και ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση και κατεύθυνση απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια άνεργοι, Αμεα πάνω από 65% , πολύτεκνοι, και όσοι είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν στις δομές φτώχειας των δήμων πχ κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία κλπ.

Να σταματήσει ο δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές.

Οι δήμοι να πάρουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται και να διασφαλίσουν τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν”.

ΚΚΕ: “Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών από τις κατασχέσεις”
To Top