ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τους εργάτες γης και τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Μετανάστες εργάτες γης και διαδικασίες χορήγησης ΑΜΚΑ

Πολλοί αγρότες της περιοχής της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχουν «προσκαλέσει» εργάτες γης -κυρίως από την Αλβανία- μέσω του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής για τρίμηνη παραμονή, ώστε να απασχοληθούν στο μάζεμα των ελιών.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, για να πληρωθούν  οι εργάτες και να «κολληθούν» τα εργόσημα, απαιτείται να βγει ΑΦΜ και αριθμός ΑΜΚΑ.

Ενώ οι εφορίες βγάζουν τον αριθμό ΑΦΜ, ο ΕΦΚΑ για να εκδοθεί το ΑΜΚΑ ζητάει χαρτιά που είναι αδύνατον να  μαζευτούν, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης  μεταφρασμένο επίσημα από τα Αλβανικά.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν «κολληθούν» τα εργόσημα μέχρι το τέλος τους έτους να επιβληθεί πρόστιμο στους αγρότες  10.500 ευρώ, όπως αναφέρει και το χαρτί που έχουν υπογράψει για να έρθουν οι εργάτες γης στην Ελλάδα. Επίσης αν δεν προχωρήσει η διαδικασία θα έχουν πρόβλημα πληρωμής και οι εργάτες γης που θα μείνουν ουσιαστικά απλήρωτοι.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους αγρότες να πληρώσουν το  τεράστιο πρόστιμο χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη, αλλά και να πληρωθούν οι εργάτες γης;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τους εργάτες γης και τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ
To Top