ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τον Δασκαρόλη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την «Φυλάκιση άνεργου για μη καταβολή διοδίων», κατάθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν:
“Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, καταδικάστηκε από το Πταισματοδικείο Καλαμάτας άνεργος, 47 χρόνων, σε ποινή φυλάκισης 42 ημερών, επειδή δεν πλήρωσε τα 5 πρόστιμα που του επιβλήθηκαν για μη καταβολή διοδίων και αφού δήλωσε αδυναμία να εξαγοράσει τις ημέρες φυλάκισης, όπως και τα έξοδα της δίκης, οδηγήθηκε στη φυλακή.
Η απαράδεκτη αυτή δίωξη και καταδίκη ενός άνεργου έρχεται να προστεθεί σε πολλές διώξεις εργαζομένων για κινητοποιήσεις σε σταθμούς διοδίων. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται ενάντια στη ληστρική εκμετάλλευση των δρόμων από τους μεγαλοεργολάβους που θησαυρίζουν από τις συμβάσεις παραχώρησης και την εκμετάλλευση των διοδίων. Να θυμίσουμε ενδεικτικά μόνο πως η διαδρομή Αθήνα -Καλαμάτα κοστίζει 13,7 ευρώ, Αθήνα -Πάτρα 11,50, Αθήνα – Ιωάννινα 37,25 και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 13 σταθμούς διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εγκατέλειψε τις διακηρύξεις του περί μείωσης ή και σταδιακής κατάργησης των διοδίων, αλλά αντίθετα επέβαλε νέα διόδια, επιβαρύνοντας το λαό, ενώ παράλληλα διατηρεί σε ισχύ το απαράδεκτο νομικό καθεστώς που επέβαλε φυλάκιση στο συγκεκριμένο άνεργο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:
· Πως τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη δίωξη και καταδίκη του συγκεκριμένου άνεργου;
· Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν για να παύσει η δίωξή του και να αφεθεί ελεύθερος;
· Σε ποιες ενέργειες θα προβούν γενικότερα, ώστε να παύσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των ληστρικών διοδίων, αρνούνται ή αδυνατούν να πληρώσουν;
· Πως τοποθετούνται απέναντι στο δίκαιο αίτημα για κατάργηση όλων των διοδίων;

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τον Δασκαρόλη
To Top