ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον πεζόδρομο Αριστομένους – έξω από την Εθνική Τράπεζα, με αίτημα να ληφθούν μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

“Η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας, απόρροια της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και για την καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε, στην αρχή μάλιστα του 4ου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, είναι πρόκληση. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι οποίες αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα Συνδικάτα και είχαν να κάνουν με τη διαχρονική απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Από την πρώτη στιγμή ακολούθησε την τακτική της μεταφοράς των ευθυνών στην κοινωνία, στους νέους, στην ατομική ευθύνη. Είναι γεγονός ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι κοινός σε όλη την ΕΕ που δείχνει την κεντρική στόχευση που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη των μονοπωλίων. Η αποτυχία της καταπολέμησης της πανδημίας, παρά τα μέσα και τις δυνατότητες, είναι μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που παρουσιάζουν ως μονόδρομο τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα διακοπή ρεύματος για πάνω από μισή ώρα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον “Ευαγγελισμό”, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αν και δεν είναι το μοναδικό της απαξίωσης και της αδιαφορίας.

Τα μπρος, πίσω, οι αντιφάσεις, τα πρωτόκολλα-λάστιχο για να υπηρετηθούν συμφέροντα στον τουρισμό κλπ., καθώς και το δήθεν άριστο κυβερνητικό σχέδιο των εμβολιασμών με “ανταποδοτικότητα” ή με την υποχρεωτικότητα και τους εκβιασμούς για απολύσεις, δυνάμωσαν την αμφιβολία και έδωσαν έδαφος στον ανορθολογισμό και σε επιτήδειους κομπογιαννίτες που σχεδιασμένα υπερπροβάλλονται για να διαδίδουν τις ψεκασμένες θεωρίες τους, βοηθούμενοι τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών, αδιαφορώντας για τις ζωές που χάνονται. Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, αφού σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργοδότες απειλούν με μηνύσεις και με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία καλούν τους εργαζόμενους να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Δεν φτάνει δηλαδή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, που αρνήθηκαν να παρέχουν self tests στους εργαζόμενους, όπως καθοριζόταν στην πρώτη φάση διακίνησής τους για να μην επιβαρυνθούν με το κόστος, τώρα ζητούν και τα ρέστα. Οι τουριστικές περιοχές με τα πρωτόκολλα που ισχύουν, έχουν ήδη μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης του ιού και η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εργαζόμενους. Μόνο μια ματιά στις περιοχές που “κοκκινίζουν”, Χανιά, Ρέθυμνο, Πάρο, Ίο, Μύκονο, Σαντορίνη, αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό με τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου για ακόμα μια χρονιά, τσαλαπατώντας τα υγειονομικά μέτρα, βαφτίζοντας τις πολιτικές της αποφάσεις ως οδηγίες των ειδικών.

Το επόμενο διάστημα σε όλα τα σωματεία του νομού πρωτοστατούμε στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση των συνάδελφων στους χώρους δουλειάς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των απαιτούμενων μέτρων προστασίας που πρέπει να είναι σε συνεχή διεκδίκηση από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Οργανώνουμε την ενημέρωση μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για να ξεπεραστεί ο καλλιεργούμενος φόβος, για να δοθούν όπου απαιτείται επιστημονικές απαντήσεις σε στρεβλές επιστημονικοφανείς θεωρίες. Η κυβέρνηση επέλεξε για βοηθό της τον ανορθολογισμό και “τις ψεκασμένες θεωρίες”, βολικό πεδίο αντιπαράθεσης για να μην πάει η κουβέντα στην αιτία και πού πραγματικά βρίσκεται η λύση. Εμείς είμαστε με την επιστήμη και συνεχίζουμε τον αγώνα ο άνθρωπος να πάει μπροστά και όχι πίσω.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, με κλίνες ΜΕΘ, με κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμό αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας στα ΜΜM, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές. Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας και όχι στους βολικούς διαχωρισμούς. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρόμοιοι διαχωρισμοί οι οποίοι αποδείχτηκαν βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων και ότι οδήγησαν στον ίδιο αρνητικό δρόμο για την κοινωνία και τη ζωή των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

§ Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

§ Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

§ Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

§ Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

§ Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

§ Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

§ Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό”.

To Top