ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κινητοποίηση αγροτών: “Γεμίσανε οι αποθήκες με εισαγόμενες “ελληνοποιημένες” πατάτες – Δεν πάει άλλο, τελειώσαμε!”


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
– Αυξημένο το κόστος παραγωγής – Πενταπλασιάζεται η τιμή της πατάτας από το χωράφι στο ράφι 1.300 ευρώ το στρέμμα είναι το κοστολόγιο

Άλλη μια μηχανοκίνητη πορεία από τη Μεσσήνη κι από άλλες αγροτικές περιοχές της Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καλαμάτα, με τους αγρότες να ξεκινάνε στις 11 το πρωί από τη Μεσσήνη με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα και να συγκεντρώνονται πάνω στην Κεντρική πλατεία Καλαμάτας για να ενημερώσουν για τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους. Σήμερα στο επίκεντρο βρέθηκε η τιμή της πατάτας.

AGROTES-PLATEIAimage00001

AGROTES-PLATEIAimage00002

AGROTES-PLATEIAimage00003

AGROTES-PLATEIAimage00004

AGROTES-PLATEIAimage00005

AGROTES-PLATEIAimage00006

AGROTES-PLATEIAimage00007

AGROTES-PLATEIAimage00008

Οι Αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: Μετά από ένα μακρύ διάστημα δράσης και διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε τον μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής , τις χαμηλές τιμές , τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παρά τα όποια “λόγια συμπάθειας” και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Χαρακτηριστικά το χαμένο εισόδημα από το γλοιοσπόριο και την αποτυχημένη δακοκτονία ακόμη δεν έχει καλυφθεί, οι σταφίδες είναι ακόμη στις αποθήκες, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει συνεχώς, σειρά παίρνει και η πατάτα.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

AGROTES-PLATEIAimage00014

AGROTES-PLATEIAimage00015

AGROTES-PLATEIAimage00016

AGROTES-PLATEIAimage00017

AGROTES-PLATEIAimage00018

AGROTES-PLATEIAimage00019

AGROTES-PLATEIAimage00020

Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας. Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιήμενες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην ΕΕ.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε τα τρακτέρ μας στο δημαρχείο Μεσσήνης με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.
Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε!

AGROTES-PLATEIAimage00009

AGROTES-PLATEIAimage00010

AGROTES-PLATEIAimage00011

AGROTES-PLATEIAimage00012

AGROTES-PLATEIAimage00013

· Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζετε με απαγορευμένα φάρμακα.

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που κατεβήκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα. Τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε τον μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής , οι χαμηλές τιμές , οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παραμένουν άλυτα ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.

Μετά την σταφίδα και την ελιά Καλαμών που παραμένουν στα αζήτητα, σειρά έρχεται να πάρει και η ανοιξιάτικη πατάτα. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

Χαρακτηριστικά τα κόστος παραγωγής της ανοιξιάτικης πατάτας κυμαίνεται στα 1.600 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η παραγωγή ενός στρέμματος αντιστοιχεί σε 3 χιλιάδες κιλά μέσο όρο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτή την στιγμή στις αποθήκες των μεγαλεμπόρων βρίσκονται πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι πατάτα εισαγωγής από Αίγυπτο που μπαίνει με τιμή γύρω στα 0,18 λεπτά του ευρώ το κιλό. Η οποία πατάτα είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Ε.Ε. Εισάγεται με μοναδικό σκοπό να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές της εγχώριας πατάτας και να αυξήσει την κερδοφορία μεσαζόντων και μεγαλεμπόρων. Υπό αυτό το καθεστώς εκβιάζονται οι παραγωγοί με αυθαίρετα κοψίματα και διαφορετικές τιμές ανά μέγεθος πατάτας ενώ παράλληλα πληρώνονται με τετράμηνες και εξάμηνες επιταγές με ανοιχτή τιμή.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Συσπειρωνόμαστε γύρω από τους αγροτικούς συλλόγους! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σωματεία, φορείς, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενους! Συμπαραστεκόμαστε στη μεγάλη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μάρτη 2023.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε!

· Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

To Top