ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κίνδυνος να μας γυρίσουν σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο από αυτό πριν 134 χρόνια”

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ

1η Μάη 2020, η αλληλεγγύη αντίδοτο στην κρίση

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας  ως εκδήλωση  μνήμης  και τιμής στην ιστορία, τους αγώνες  και τους νεκρούς, της εργατικής τάξης συμμετείχε σήμερα στην εορτή της Πρωτομαγιάς και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των λιμενεργατών στο λιμάνι της πόλης. 

Με την φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία  να θυμηθούμε πως ότι κέρδισαν οι  εργαζόμενοι, το κατέκτησαν ενωμένοι με σκληρούς και μεγάλους αγώνες.

Η Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα  και δικαιοσύνη  συνεχίζεται.  Το 1886 οι εργάτες του Σικάγου άνοιξαν με θυσίες και αίμα, τον δρόμο  για την κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων, όπως  το 8ωρο κλπ. που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν για πολλές χώρες του δυτικού κυρίως κόσμου ,αυτονόητα.

Σήμερα μετά από 10 χρόνια ακραίας οικονομικής λιτότητας, με τις μνημονιακές πολιτικές που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση και στην ανθρωπιστική κρίση με οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, βρισκόμαστε μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο να μας γυρίσουν σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο και από  αυτό πριν 134 χρόνια.

 

“Στη χώρα μας από την πρώτη  στιγμή της υγειονομικής κρίσης ,χιλιάδες εργαζόμενοι υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας τους, καθώς με μονομερή απόφαση εργοδοτών τους οι συμβάσεις μετετράπησαν σε  εκ περιτροπής, ενώ περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν και για αυτό απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη τους”

Την 1η ΜΑΗ απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στον τομέα υγείας ,της φροντίδας, τους εργαζόμενους, εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, στα ταχυδρομεία, ταχυμεταφορές, τις τράπεζες, στην καθαριότητα ,τηλεργασίας κλπ, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη.

Δηλώνουμε  πως για την κρίση χρειάζεται αλληλεγγύη.

Καταδικάζουμε τα φαινόμενα εκμετάλλευσης  εξ αιτίας της κρίσης, από  αυτούς που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν.

Απαιτούμε από όλους τους εργοδότες-μικρούς και μεγάλους- να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και απαιτούμε από την κυβέρνηση να τα διασφαλίσει.

Επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση μας να καταπολεμήσουμε τον φασισμό, ρατσισμό κλπ, να συνεχίσουμε τον αγώνα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναδεικνύουμε την σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση του. 

Στόχος μας είναι η πλήρης  απασχόληση με αξιοπρεπή εργασία για όλους, με υγιείς και ασφαλείς συνθήκες, με καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Οι ελάχιστοι μισθοί διαβίωσης πρέπει να ισχύουν παντού με βάση τον τελευταίο κατώτατο συμφωνημένο μισθό της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 που καταργήθηκε με την 6η ΠΥΣ.

Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για όλους τους εργαζόμενους, με άμεση επαναφορά του προϋφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, υλοποίηση των δεσμεύσεων για την παράταση των ΣΣΕ που έληξαν ή πρόκειται να λήξουν.

Σήμερα, υπό την απειλή του κορονοιού είναι καθοριστική όσο ποτέ άλλοτε  η ανάγκη για κοινωνική προστασία, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να  περιφρουρούνται και να ελέγχονται αυστηρά από το κράτος.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνηση της οικονομίας και διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας για όλους, με εξασφάλιση ρευστότητας για να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα η αμοιβή εργασίας και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, να υποστηριχθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να καλυφθούν οι σημαντικές δαπάνες δημόσιας υγείας.

Η εξάπλωση του  ιού ωστόσο οφείλει να  καταπολεμηθεί με συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε χώρο εργασίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

To Top