ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία ο Μύλος στο Λιμάνι

ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΜΥΛΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο εγκαταλελειμένο κτίριο του Μύλου στο Λιμάνι διατυπώνει ο Δήμος Καλαμάτας σε δελτίο Τύπου, επικαλούμενος έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.


Μετά απο αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας στις 16 Μαϊου 2017 εντός του κτιρίου των παλαιών κυλινδρομύλων, που βρίσκεται στην οδό Ψαρών της Καλαμάτας, στο λιμάνι, διαπιστώθηκαν τα εξής, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ανωτέρω Υπηρεσίας, που υπογράφει η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας:
«Στον ανωτέρω χώρο εξακολουθούσε να υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος των ατόμων από τα ανοίγματα που υπήρχαν (πόρτες – παράθυρα).
Εντός του κτηρίου στο ισόγειο υπήρχαν πολλά περιττώματα και απορρίμματα.
Στον υπαίθριο χώρο υπήρχαν απορρίμματα και ανοιχτός βόθρος χωρίς να υπάρχει κάλυμμα με κίνδυνο να πέσει κάποιος μέσα.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ανθυγιεινές εστίες και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία γενικότερα».
Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου καλείται να προβεί άμεσα στον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων, στην τοποθέτηση κλειστού φρεατίου στο βόθρο, στο κλείσιμο όλων των ανοιγμάτων ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο κτήριο και σε απεντόμωση και μυοκτονία όλων των χώρων.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Οι παλιοί μύλοι αποτελούν σήμα κατατεθέν του λιμανιού της Καλαμάτας. Το τεράστιο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό κτήριο που δεσπόζει στο λιμάνι της Καλαμάτας, φιλοξενούσε από το 1926 τους Κυλινδρόμυλους Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια», μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες της πόλης για πολλά χρόνια. Το συγκρότημα της «Ευαγγελίστριας Α.Ε.» κατασκευάστηκε σε πέντε οικόπεδα που αγόρασε και συνένωσε ο Γ. Σπ. Παπαδόπουλος το 1925. Τα οικόπεδα βρίσκονταν στην παραλία της Καλαμάτας, δυτικά της δεξαμενής του λιμένα. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε σχεδόν αμέσως στην εταιρεία «Στασινόπουλος – Παπαδόπουλος και ΣΙΑ», που μόλις είχε συσταθεί.


φωτό απο αρχείο Ηλία Μπιτσάνη

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Κυλινδρόμυλοι Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια» καταλήφθηκαν από τους Ιταλούς και υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Η έλλειψη κεφαλαίων της εταιρείας και τα σημαντικά προβλήματα στο εμπόριο και στην επεξεργασία των σιτηρών είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών λειτουργίας της εταιρείας. Με δανειοδότηση μέσω του «Σχεδίου Μάρσαλ» ξεκίνησαν μεταξύ 1951 και 1952 κάποιες επεκτάσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πολλά χρόνια αργότερα. Η τελευταία προσθήκη – επέκταση αποθήκης έγινε το 1969, ενώ στη δεκαετία του 1980 κατασκευάστηκαν σιλό δυτικά της οδού Ύδρας.

Ο σεισμός του 1986 έπληξε σοβαρά τις εγκαταστάσεις των Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια» και σε συνδυασμό με την έλλειψη κεφαλαίων, την αδυναμία εκσυγχρονισμού και τον ανταγωνισμό από τις άλλες μονάδες οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας.

Στην περιοχή των Κυλινδρόμυλων Μεσσηνίας «Ευαγγελίστρια», διαδραματίστηκε και μια από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές στην πορεία του εργατικού κινήματος της Ελλάδας, στις 9 Μαΐου 1934, όπου λιμενεργάτες έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες όπλων στρατιωτών και αστυνομικών, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες.Από το πυρ της Χωροφυλακής έπεσαν νεκροί οι Αντώνης Μαραγκουδάκης, Ανδρέας Σπάλας, Παναγιώτης Μπλίκος, Γιάννης Κολιτσιδάκης, Π. Πηλίκας και Βασίλης Γιαλατσινός. Ένας από τους τραυματίες, ο Βασίλης Καπετανέας, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Οι λιμενεργάτες είχαν κηρύξει απεργία για τον ερχομό ενός μηχανήματος που θα αντικαθιστούσε τους εργαζόμενους φορτοεκφορτωτές και όταν προσπάθησαν να σταματήσουν τη λειτουργία αυτού του μηχανήματος, αστυνομικοί και στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ, ενώ ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια.

Σήμερα: Κτίριο-"φάντασμα"

Δυστυχώς, σήμερα η εικόνα του εμβληματικού κτιρίου των Κυλινδρόμυλων δεν συνάδει με την Ιστορία του, και πληγώνει τους Μεσσήνιους να το βλέπουν απαξιωμένο και εγκαταλελειμένο στη φθορά του χρόνου, καταφύγιο για διάφορα άτομα που βρίσκουν προσωρινά στέγη, ή άτομα εξαρτημένα απο ουσίες βρίσκουν ένα χώρο "διαφυγής". Το ιστορικό αυτό κτίριο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα, στέκει αγέρωχο κουφάρι, έχοντας χάσει την ζωντάνια και την αίγλη μιας άλλης εποχής.

Το κτίριο των Μύλων έχει αγοραστεί, ήδη από το 2009, από τον επιχειρηματία, Αθανάσιο Καρυπίδη με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με συνεδριακό κέντρο.
Βέβαια το κτίριο έχει χαρακτηριστεί απο το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο, ως προς το εξωτερικό του κέλυφος, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια αξιοποίησή του και ανακατασκευή του θα πρέπει να διατηρήσει ανέπαφο το κέλυφος του κτιρίου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά ρεπορτάζ για την εγκατάλειψη του κτιρίου και πολλές διαπιστώσεις για την περιθωριακή χρήση του, και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η συγκεκριμένη "χρήση" του κτιρίου.
Ευελπιστούμε να προχωρήσει άμεσα η επένδυση του επιχειρηματία που το ανέλαβε και να αξιοποιηθεί, αναβαθμίζοντας το Λιμάνι της Καλαμάτας.
Μ.Π.

Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία ο Μύλος στο Λιμάνι
To Top