ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνες για το πελατειακό κράτος

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας, με αφορμή απόψεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, που σύμφωνα με τον Τύπο, διατυπώθηκαν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή της Βουλής, στις 8-4-2021, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Εσωτερικούς Ελέγχους στο Δημόσιο Τομέα. Το νομοσχέδιο αυτό πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Απριλίου μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στις 8 Απριλίου, συνεδρίασε η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το Σύστημα Εσωτερικών Ελέγχων του Δημόσιου Τομέα. Στην συνεδρίαση αυτή είχε προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για να εκφράσει τις απόψεις του.
Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο αποσπάσματα από την ομιλία του, όπου ανέφερε ότι -“μόνο το 20% των Δημοσίων Υπαλλήλων σηκώνει το βάρος της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα, και υπάρχει μια νοοτροπία που οδηγεί και τον καλό στην περιθωριοποίηση και την αδιαφορία”
-”οι διαπιστώσεις μου για τη Δημόσια Διοίκηση είναι κάθε χρόνο και πιο αρνητικές”.
Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να βρούμε το σύνολο της ομιλίας του Περιφερειάρχη, για να δούμε ποιοί είναι κατά την γνώμη του οι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα αρνητικά φαινόμενα.

Το μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους ή στις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης;

Κανονικά, η εκάστοτε ηγεσία της χώρας, οι εκάστοτε αρμόδιοι Υπουργοί, είναι αυτοί που πρέπει να χαράσσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική της Δημόσιας Διοίκησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Ωστόσο, το πελατειακό σύστημα αντιστέκεται πολύ δυνατά και την κύρια ευθύνη γι’ αυτό την έχουν οι κυβερνήσεις. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την αποπελατοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Όταν όμως ερχόταν στην εξουσία, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε και πάλι, όσο μπορούσε, το πελατειακό σύστημα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως ανάλογα συμπεριφέρθηκε.
Άρχισε και πάλι να γιγαντώνεται η διάκριση ανάμεσα στους “ημετέρους” και στους “ανεπιθύμητους”, να προωθούνται τα “δικά μας παιδιά” στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας και να περιθωριοποιούνται, μέχρι και να διώκονται οι υπάλληλοι που έχουν την εντιμότητα, την γνώση και την αξιοπρέπεια να αντιταχθούν στις ζημιογόνες, μεροληπτικές και ενίοτε καταστρεπτικές τάσεις που επιβάλλει μια ανώτερη ιεραρχία, οι οποίες σίγουρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού.
Ενώ μιλάνε διαρκώς για απλούστευση της γραφειοκρατίας, στην πράξη η γραφειοκρατία γιγαντώνεται και οδηγεί στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού Έθνους. Αντί να ακούνε τις φωνές εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που εκπληρώνουν το καθήκον τους, όπως ορίζεται και από το Σύνταγμα να υπηρετούν δηλαδή τον Ελληνικό Λαό, τους θέτουν στο περιθώριο υπό την απειλή των διώξεων, και αναδεικνύουν στις θέσεις ευθύνης υπαλλήλους άβουλους και υποτακτικούς, των οποίων η μόνη πραγματικά ικανότητα είναι να εκτελούν τυφλά τις άνωθεν εντολές, ακόμη και όταν αυτές είναι προδήλως αντίθετες με την ουσία της νομιμότητας.
Ακόμη και τα συστήματα του Εσωτερικού Ελέγχου που ευαγγελίζονται έχουν ως βασικό στόχο την στοχοποίηση των μη αρεστών και την επιβράβευση των “ημετέρων”, την περαιτέρω εδραίωση του πελατειακού συστήματος, την αναβίωση του οποίου δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν ξηλώνοντας όλες τις κατακτήσεις που είχαν επιτευχθεί επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της θεμελίωσης της Δημοκρατικής Δημόσιας Διοίκησης.
Για όλα τα παραπάνω, ποιά είναι άραγε η θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος έχει γνώση της Δημόσιας Διοίκησης και από την πλευρά του δημόσιου υπαλλήλου;
Ίσως η δημοσιοποίηση ολόκληρης της ομιλίας του στην Επιτροπή της Βουλής να έριχνε το απαιτούμενο φως, για να σχηματίσουμε αντιπροσωπευτική εικόνα για τις απόψεις του.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας
15 Απριλίου 2021

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Οι Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνες για το πελατειακό κράτος
To Top