Μουσική

Τι κέρδισε η Καλαμάτα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών

9 ΜΕ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τη μεγάλη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας για την επιτυχία του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017.

ΝΙΚΑΣ: “ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ”

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν επί δύο χρόνια ώστε να έχει εξαιρετική επιτυχία ο Διαγωνισμός, αυτός ο σπουδαίος θεσμός που αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο για την Καλαμάτα, μεταξύ των οποίων ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Γυφτάκης, ο συντονιστής της Oμάδας της Καλαμάτας Αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη κ.ά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στους πάνω από 100 εθελοντές, οι οποίοι, καθώς και τα στελέχη του Δήμου που εργάστηκαν απογεύματα και Σαββατοκύριακα, συνετέλεσαν στην καλή προετοιμασία και την επιτυχή διοργάνωση του Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών, «για να έχουμε αυτό το έξοχο αποτέλεσμα και η Καλαμάτα να εντυπωσιάσει τους φιλοξενούμενους, με «πρεσβευτές» της τους εθελοντές», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος.
«Η προβολή της Καλαμάτας ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Η οικονομική στήριξη ξενοδοχείων και επιχειρήσεων ήταν σημαντική, σε μία περίοδο χαμηλής ζήτησης από τουριστικής πλευράς.
Το πολιτιστικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, καθώς αυτή η εκδήλωση είναι ένα «σχολείο» για τη χορωδιακή μουσική, για την Καλαμάτα και για την όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι βλέπουμε τις διεθνείς τάσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να αρχίσουν να εργάζονται για το 2019, για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ.

Στοίχημα είναι κάθε Φεστιβάλ να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

“Συγχαρητήρια και στην Interkultur και στη Μαλαισία, η οποία με το εκπληκτικό συγκρότημα της και το άριστο αποτέλεσμα, το οποίο έδωσε, πήρε το Μεγάλο Βραβείο»,κατέληξε ο δήμαρχος.

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:”ΤΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ”

Ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι «τα κυριότερα χαρακτηριστικά του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας ήταν πως αυτό απλώθηκε σε όλη την πόλη, με τα διαγωνιστικά του τμήματα και με τις συναυλίες φιλίας, με αποτέλεσμα το κοινό της Καλαμάτας να έρθει πιο κοντά με τους χορωδούς και τις χορωδίες.
Ο Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας αποτελεί πλέον ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και αποτελεί τύχη για την Καλαμάτα, εκτός από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, να έχει και ένα δεύτερο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, διεθνούς κύρους και σημασίας.

Με τα δύο χορωδιακά φεστιβάλ (του 2015 και του 2017) πέρασαν από την πόλη μας 3.500 χορωδοί, από 15 χώρες της Ευρώπης και 3 χώρες από άλλες ηπείρους. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προβολή της Καλαμάτας και την εξωστρέφειά της.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι εθελοντές από το Δήμο και τη «Φάρις» απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη μεγάλη εμπειρία. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν απασχοληθεί και στα δύο φεστιβάλ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την απόκτηση εμπειρίας και γνώσης ως προς τη διοργάνωση. Αυτό το μεγάλο γεγονός έχει μεγάλες απαιτήσεις.
Ετοιμαζόμαστε ήδη για τον 3ο Διαγωνισμό Χορωδιών. Εκτιμάται ότι θα γίνει μεταξύ 9 και 13 Οκτωβρίου 2019. Θα υπάρξει επαφή με την Interkultur και θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για το Φεστιβάλ».

ΓΥΦΤΑΚΗΣ: “ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστώ πάρα πολύ το Δήμαρχο, που μου εμπιστεύθηκε ένα τόσο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός. Είμαι ένας στρατιώτης και υπηρέτης της Τέχνης και της πόλης. Με το ίδιο πάθος και την ίδια δουλειά θα συνεχίσουμε στη διοργάνωση του επόμενου Φεστιβάλ, αλλά και κάποιων άλλων προγραμμάτων που σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την Interkultur.

Tο 2ο Φεστιβάλ είχε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική αξία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 33 χορωδίες από τις 51 που διαγωνίστηκαν, απέσπασαν χρυσό δίπλωμα. Αυτό δείχνει πόσο υψηλό ήταν το επίπεδο των χορωδιών που συμμετείχαν, από το εξωτερικό αλλά και κάποιες από την Ελλάδα. Έντεκα από τα χρυσά πήγαν σε ελληνικές χορωδίες και 3 στην Καλαμάτα. Είναι πολύ σημαντικό για μας και για την ίδια την Interkultur, η οποία έχει τοποθετήσει το Φεστιβάλ της Καλαμάτας σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τα άλλα φεστιβάλ που διοργανώνει στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κριτική επιτροπή υπήρξε πολύ αξιόλογη και πολύ αυστηρή και αντικειμενική κι αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις χορωδίες. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής έμειναν ενθουσιασμένα από την πόλη, αλλά και από τις υποδομές που προσφέρει η Καλαμάτα, πράγμα που είναι σπάνιο όχι μόνο σε αντίστοιχες πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτοί θα είναι και οι «πρεσβευτές» της πόλης για τους επόμενους Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ.
Όλες οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και οι Διαγωνισμοί, οι οποίοι ήταν γεμάτοι κόσμο, είτε στο Μέγαρο είτε στους Ταξιάρχες είτε στο Αμφιθέατρο Αγγελόπουλου. Στο gala και το Grand Prix ήταν γεμάτο το Μέγαρο και πολύς κόσμος, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει. Επίσης, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και στην τελετή έναρξης και στην τελετή λήξης και στις συναυλίες φιλίας».

Ο κ. Γυφτάκης σημείωσε ότι μέσα σε 5 μόλις ημέρες έγιναν 13 συναυλίες στην πόλη, εκτός από τους διαγωνισμούς και εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της προσκεκλημένης παιδικής χορωδίας Rosarte, που είναι η πλέον πολυβραβευμένη ελληνική χορωδία.

Ο Στ. Γυφτάκης ευχαρίστησε τους εθελοντές, τονίζοντας ότι όχι μόνο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά η συνολική τους παρουσία, είτε όταν έλυναν οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε είτε όταν προσέφεραν τη φιλοξενία τους στις χορωδίες, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

«Η Καλαμάτα θεωρώ ότι «ψήλωσε» επικίνδυνα και από ΄δώ και πέρα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για το τι θα γίνει.

Οι απαιτήσεις κι από μας τους ίδιους, σχετικά με αυτά που κάνουμε, αλλά και από τη μουσική κοινότητα της Ευρώπης και ευρύτερα είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γυφτάκης.

ΝΙΚΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ”

Τέλος, ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «καταδείχθηκε η μεγάλη αξία του Μεγάρου Χορού. Το λέγω ιδιαίτερα προς αυτούς που αμφισβητούν αυτή την αξία. Χωρίς Μέγαρο Χορού δεν μπορούμε να διοργανώσουμε διεθνείς εκδηλώσεις αυτού του επιπέδου.
Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ ήδη έχουν μπει τα συνεργεία μέσα. Θα αλλάξουν όλα τα καθίσματα, όπου έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα και είναι, νομίζω, θέμα ολίγων εβδομάδων να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία».
Ο Π. Νίκας τόνισε, ακόμη, ότι «ήταν πολύ σημαντική η παρουσία εδώ του κ. Λογιάδη, του διευθυντικού στελέχους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς συνεννοηθήκαμε, με μία προγραμματική σύμβαση ενδεχομένως, οι νικητές του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής Καλαμάτας να πηγαίνουν μία μέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώστε να απολαμβάνει και η Αθήνα τους αριστείς της εκδήλωσης της Καλαμάτας κι αυτό θα είναι μία προσφορά μας επιπλέον προς αυτούς».

TO ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2019 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι έχει υποδομές η Καλαμάτα, εξέφρασε
όμως την ευχή – αν προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες – το φθινόπωρο του 2019 η Καλαμάτα να έχει το νέο της Κλειστό Γυμναστήριο, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Η πόλη θα έχει τότε και το ανοιχτό θέατρο 2.000 θέσεων. Μ’ αυτά τα δύο έργα θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο η κατάσταση.

To Top