Εικαστικά

Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας: Έκθεση μπατίκ της Αθηνάς Γιαννοπούλου

ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 20.30 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ), συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε δημιουργούς, παρουσιάζει την έκθεση με έργα μπατίκ της Αθηνάς Γιαννοπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν απόψε, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.30.

Η Αθηνά Γιαννοπούλου ασχολείται με το μπατίκ από 1986. Έχει διδάξει επί σειρά ετών ως δασκάλα ζωγραφικής στα παιδικά τμήματα στην ΔΕΠΑΚ (σημερινή ΦΑΡΙΣ ). Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε μαθητές και δασκάλους από το 1986.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΖΩΓΡΑΦΙΣΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΠΑΤΙΚ

Το Εικαστικό Εργαστήρι της ΚΕ «Φάρις» πραγματοποιεί σεμινάριο επιζωγράφισης υφάσματος με την τεχνική του μπατίκ. Στο σεμινάριο διδάσκει η Αθηνά Γιαννοπούλου και αυτό έχει σκοπό να γνωρίσουν οι σπουδαστές και το φιλότεχνο κοινό τη συγκεκριμένη τεχνική, ώστε την προσεχή σχολική χρονιά να δημιουργηθεί τμήμα μπατίκ στο Εικαστικό Εργαστήριο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΙΚ

Το μπατίκ είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, με την οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα υφάσματα.

Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στη γλώσσα του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας, που θεωρείται η πατρίδα του μπατίκ και σημαίνει «σχεδιάζω με κερί»

Ο τεχνίτης δημιουργεί το μπατίκ χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάλκινο εργαλείο γεμάτο υγρό κερί (το τζάντιγκ). Ως βάση του μπατίκ χρησιμοποιείται κατά κανόνα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα. Οι βαφές φτιάχνονται από φύλλα, ξύλο, φλοιούς δέντρων και μπαχαρικά. Υπάρχουν όμως και συνθετικές βαφές.
Το 2009, σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του μπατίκ στην Ινδονησία και της επίδρασής του στον τοπικό πολιτισμό, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20.30
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 14.00 – 21.00, Σάββατο 10.30 -17.00
Διάρκεια: 18/5 έως 8/6
Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, εντός Εικαστικού Εργαστηρίου, Ναυαρίνου 8, Καλαμάτα, τηλ. 27210 28864.

Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας: Έκθεση μπατίκ της Αθηνάς Γιαννοπούλου
To Top