Yποδομές

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ στην Καλαμάτα: Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες πρόκειται να λειτουργήσει στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Γεωργίου 42. Σήμερα το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, καθώς ο χρόνος πιέζει, μιας και απομένουν λίγες ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου, για υποβολή του σχετικού φακέλου για ένταξη στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος του Άξονα Προτεραιότητας 2Α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού-Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» με τίτλο «ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ – ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΔΗΦ)»

Η πρόσκληση που αφορά τον Δήμο Καλαμάτας έχει να κάνει με την ίδρυση και λειτουργία  Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για άτομα με ειδικές ανάγκες η δημόσια δαπάνη για το οποίο προϋπολογίζεται σε 1.650.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).Η εν λόγω δράση αφορά επιχορήγηση για την ίδρυση και τη λειτουργία του για τρία χρόνια.

ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟ 2016

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στο ισόγειο κτήριο της Αγίου Γεωργίου 42, ιδιοκτησίας Μητρόπολης Μεσσηνίας, που λειτουργούσε ως Ιερατική Σχολή, πρόκειται να λειτουργήσει το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ. Πρόκειται για κτήριο που κτίστηκε πριν το 1983, πάνω από 200τ.μ. με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο, στο οποίο θα γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής, αλλά και νέες διαμορφώσεις των χώρων του, ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία.

Άμεσα ωφελούμενοι είναι άτομα με κινητικές αναπηρίες ή με αισθητηριακές αναπηρίες ή με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία, στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι θα λαμβάνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε δεύτερο βαθμό ωφελούμενοι είναι τα μέλη των οικογενειών τους, στα οποία θα δίνεται η δυνατότητα συνέχισης ή εξεύρεσης εργασίας ή η ελάφρυνση όσων εξ αυτών δεν δύναται για λόγους οικονομικούς ή κοινωνικούς να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα στα ωφελούμενα άτομα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Κέντρο θα είναι δυναμικότητας 35 ατόμων και θα τους παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κοινωνικοποίηση, συμβουλευτική, αυτόνομη διαβίωση, αλλά και ψυχαγωγία και άθληση.

Λόγω της παλαιότητας του κτηρίου και της έλλειψης θερμομόνωσής του θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες, ουσιαστικά μια ριζική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα πάντα με τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος.

Το Κέντρο Διημέρευσης προβλέπεται να έχει αίθουσα αναψυχής και συγκεντρώσεων (161 τ.μ.), χώρος εργοθεραπείας, χώρο ατομικής και ομαδικής άσκησης, χώρους υγιεινής, γραφείο ιατρού, κοινωνικής υπηρεσίας, γραμματειακής υποστήριξης, αλλά και χώρο ησυχαστηρίου με 2 κλίνες, καθώς και παρασκευαστήριο προγεύματος.

 

Δημοφιλέστερα

To Top