MESSINIA PLUS

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. – ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν δράσεις και συναυλία κατά των ναρκωτικών

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου , το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, γιορτάζει την πρόληψη. Γιορτάζει την σημασία του να μένεις συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και τα όνειρά σου, τη σημασία του να συνδέεσαι αληθινά με ανθρώπους γύρω σου και να εκφράζεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου, τη σημασία του να μάθεις να επιλέγεις σωστά για τον εαυτό σου και να χαράζεις το δικό σου μονοπάτι ζωής που να σε κάνει ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο. Εκεί βρίσκεται η ουσία αυτής της ημέρας. Εκεί βρίσκεται και το έργο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Όπως ενημέρωσε σε συνέντευξη τύπου η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποτελεί το κλείσιμο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς από τον Ιανουάριο του 2022 έως και σήμερα.

Στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 212 παρεμβάσεις σε 2.749 άτομα συνολικά. 108 παρεμβάσεις έγιναν στα σχολεία και συμμετείχαν 2.231 μαθητές.

Μιλάμε για βιωματικές δράσεις που δίνουν χώρο στα παιδιά και στους εφήβους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους, τις σκέψεις και να συνειδητοποιήσουν τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με στάσεις ζωής. Λανθασμένες πεποιθήσεις που σε συνδυασμό με τους παράγοντες κινδύνου που εντοπίζονται στο οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές όπως στη χρήση ουσιών, στην εξάρτηση από το διαδίκτυο, σε δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη βία και στην επιθετικότητα. Ενδεικτικά σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής το 2019, όπου συμμετείχαν 17.733 μαθητές, ηλικίας 16-18 ετών από 351 Λύκεια, 2 στους 3 εφήβους (63,3%) θεωρούν «ακίνδυνο» να καπνίζει κανείς τσιγάρο περιστασιακά, ενώ ένας στους τρεις 16χρονους (30,9%), 2 στους πέντε 17χρονους (43,3%) και περισσότεροι από τους μισούς 18χρονους (55,0%) έχουν μεθύσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. Επίσης ένας στους 2 (57,0%) θεωρούν «ακίνδυνη» τη δοκιμή κάνναβης, δύο στους 5 (44,2%) θεωρούν «ακίνδυνη» την περιστασιακή χρήση, ενώ ένας στους 7 (14,9%) θεωρεί «ακίνδυνη» τη συστηματική χρήση της ουσίας.
Οι έφηβοι κατακλύζονται από ένα συνονθύλευμα πληροφοριών που τους μπερδεύει και τους αποπροσανατολίζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακούμε τα παιδιά χωρίς διάθεση κριτικής και αυστηρότητας και είναι αυτό που μεταφέρουμε στα σεμινάρια μας σε γονείς και εκπαιδευτικούς.


Το δικό του μήνυμα έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Χρονάς

Όσον αφορά την εκδήλωση και ό,τι την περικλείει, δηλαδή η αφίσα και το τηλεοπτικό σποτ, πρωταγωνιστές είναι έφηβοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του Κέντρου Πρόληψης. Προσπαθούν μέσα από τη ζωγραφιά τους, από τις φωνές τους, από τη μουσική τους να στείλουν τα δικά τους θετικά μηνύματα κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε άλλα παιδιά και εφήβους. Και για εμάς αυτό είναι η ουσία της πρόληψης.
Ο Τάσος Σιψάς μέσα από τη ζωγραφιά του, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της αφίσας, μας λέει ότι ‘’Στη ζωή σου βάλε στόχους και προχώρα’’. Στο τηλεοπτικό σποτ – στο οποίο συμμετέχουν ο Βασίλης Ρέμπελος, η Αριάδνη Τριβιζά, ο Τάσος Σιψάς και η Ιωάννα Τζώρτζη Πάλλη – μας στέλνουν τα μηνύματα ‘’Πίστεψε στον εαυτό σου’’, ΄΄Μίλα για τα συναισθήματά σου΄΄, ΄΄ Η ζωή έχει επιλογές από εσένα… εξαρτάται’’.
Στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την μπάντα ‘’Bottoms up’’ – που αποτελείται από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βασίλη Ρέμπελο, Όλγα Γιαννακοπούλου, Ίλια Γκιουλέα, Χρήστο Γιαννέλη και Θεοδώρα Σούμπλη. Το μήνυμα τους είναι ‘’Μέσα από τη μουσική και το τραγούδι μπορείς να εκφραστείς, να ακουστείς, να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους΄΄. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη καθηγήτριά τους Δήμητρα Ρεμιδιανάκη και την Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρισεύγενη Πουλοπούλου που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας.
Κλείνοντας, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι ως επιστημονική ομάδα προσπαθούμε να καλλιεργούμε μια ουσιαστική σχέση με τους εφήβους που συμμετέχουν στις δράσεις μας, ώστε να θεωρούν το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ συνοδοιπόρο στη ζωή τους.

● Όσον αφορά την μπάντα, οι ‘’Bottoms up’’ είναι ένα εναλλακτικό σχήμα που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Διασκευάζουν γνωστά τραγούδια με ελληνικό και ξένο στίχο από τη δεκαετία του 90’ έως και το σήμερα ύφους punk και εναλλακτικού ροκ.

Τα μέλη της μπάντας είναι:
Βασίλης Ρέμπελος (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα)
Όλγα Γιαννακοπούλου (φωνή)
Ίλια Γκιουλέα (πλήκτρα)
Χρήστος Γιαννέλης (ηλεκτρικό μπάσσο)
Θεοδώρα Σούμπλη (τύμπανα).

To Top