ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας: 405 παρεμβάσεις πρόληψης – ΚΕΘΕΑ: “Πάμε μαζί” κατά των εξαρτήσεων

ΚΕΘΕΑ: Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΕΙΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 6.000 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ 4.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας και η δομή του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο Οξυγόνο της Καλαμάτας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για να κάνουν απολογισμό των δράσεων τους, να ενημερώσουν τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει και να δηλώσουν δυναμικά την σοβαρή επιστημονική στήριξη που παρέχουν στην περιοχή μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας που στηρίζει τις δράσεις αυτές, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Γιώρος Φάββας και Μαρία Αγγελή.

Αγγελή: Πάντα ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό σας

Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, κάνοντας απολογισμό στο επιστημονικό του έργο για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και το Μάιο του 2023 πραγματοποίησε 405 παρεμβάσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 5.489 γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και έφηβοι.
Στους μαθητές της Α/θμιας Εκπ/σης υλοποιήθηκαν 96 εργαστήρια επικοινωνίας στα οποία συμμετείχαν 1.490 μαθητές.
Στους μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης πραγματοποιήθηκαν 98 παρεμβάσεις με τη συμμετοχή 2.570 εφήβων.
Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί παρεμβάσεις και στο χώρο του με μαθητές, τόσο από σχολικές μονάδες του Νομού Μεσσηνίας, όσο και από άλλους Νομούς στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών, όπως έγινε με μαθητές του Γυμνασίου Κρεστενών του Νομού Ηλείας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με τους μαθητές η φιλοσοφία της πρόληψης δεν βασίζεται μόνο στο να μιλάμε για τις συνέπειες των ουσιών και της εξάρτησης, αλλά στο να μπορούμε να αναζητούμε θετικές διεξόδους στη ζωή. Στις συναντήσεις τα παιδιά και οι έφηβοι επεξεργάζονται το πόσο σημαντικό είναι να κρατούν μια αποφασιστική στάση στη ζωή τους, να αντιστέκονται δυναμικά σε οποιαδήποτε πίεση συνομηλίκων και να κάνουν επιλογές που τους βοηθούν να βρουν και όχι να χάσουν τον δρόμο τους στη ζωή. Όπως και να μη φοβούνται να μιλήσουν για αυτά που αισθάνονται, γιατί υπάρχουν ενήλικες που μπορούν να τους ακούσουν.
Για να είναι όμως αποτελεσματικό το έργο της πρόληψης, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. βρίσκεται κοντά στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, ενδυναμώνοντας τους στο δύσκολο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν καθώς με τα λόγια τους, τη στάση τους, το βλέμμα τους διαμορφώνουν τα ψυχικά αποθέματα του παιδιού.
Έτσι υλοποιήθηκαν 4 Βιωματικές Ομάδες Γονέων και 40 σεμινάρια όπου συμμετείχαν συνολικά 858 γονείς. Οι συναντήσεις με τους γονείς στοχεύουν στην εκπαίδευσή τους σε πρακτικές για να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών τους. Και αυτό γίνεται μέσα από μια συναισθηματική επικοινωνία, όπου ο γονιός ακούει, χωρίς κριτική, που βάζει κανόνες και εμπνέει αξίες και πλάθει την ψυχή του παιδιού του έτσι ώστε ως ενήλικος να έχει εκείνες τις συναισθηματικές δεξιότητες για να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες της ζωής.
Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. να αναφέρουμε παρέχει και τη δυνατότητα της ατομικής συμβουλευτικής συνάντησης σε γονείς, ώστε να συζητήσουν προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια.. Ανταποκριθήκαμε σε 134 αιτήματα γονέων.

DSC-1330

DSC-1331

Επίσης, υλοποιήθηκαν 5 σεμινάρια σε 74 εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις βιωματικές συναντήσεις έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τεχνικές που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τις εντάσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην ομάδα-τάξη. Παράλληλα ενισχύονται οι δεξιότητες τους, όπως η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση, ώστε να αφουγκράζονται ακόμα περισσότερο τις συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών τους.
Επιπλέον από τον Νοέμβριο του 2022 έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο παροχής συμβουλευτικής στήριξης σε φοιτητές. Οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σχετίζονται με τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, τη λήψη περισσότερων ευθυνών απέναντι στον εαυτό τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία καθώς και ζητήματα φιλικών και συντροφικών σχέσεων. Στο Κέντρο μας απευθύνθηκαν έως τώρα 24 φοιτητές.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις έγιναν μετά από αιτήματα που εκφράστηκαν από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς. Το Κέντρο Πρόληψης έχει δημιουργήσει σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του σταθερές και συνεχιζόμενες συνεργασίες, οι οποίες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη της Κοινότητας στο έργο της πρόληψης.
Οι δράσεις αυτές έλαβαν χώρα σε όλους τους Δήμους του Νομού Μεσσηνίας.
Να αναφέρουμε ότι αυτή τη χρονιά υπήρξε συνεργασία:
-με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας για την υλοποίηση ενός χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου και ενός σεμιναρίου γονέων
-με τη δομή ψυχικής υγείας «Θάλπος» συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού που οργάνωσε,
-με το ΔΙΕΚ Νοσοκομείου για την υλοποίηση δύο (2) βιωματικών σεμιναρίων
-με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχοντας στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε τη συνεργασία μας με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, όπου από κοινού υλοποιούμε ενημερωτικές δράσεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης μετά από παραπομπή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, παρέχει συμβουλευτική σε γονείς που τα παιδιά τους κάνουν πειραματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Τέλος σημαντική είναι και η συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α Κύτταρο-Οξυγόνο και τη θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο οποίο παραπέμπονται άτομα που είναι στο στάδιο του εθισμού και της εξάρτησης.


ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στόχος της πρόληψης είναι η ενδυνάμωση όλων εκείνων των παραγόντων που αποτελούν τα στηρίγματα στη ψυχή ενός ανθρώπου που θα τον βοηθήσουν να αλλάζει και να εξελίσσεται χωρίς να χρειάζεται «ψευτικά» φτερά. Αυτά τα στηρίγματα είναι ο εαυτός μας και οι άνθρωποι αυτοί που απλώνουν το χέρι τους για να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές μας και μας ενθαρρύνουν στην αυτονομία και στην ελευθερία μας. Αυτό αποτυπώνεται στο μήνυμα και στο σχέδιο που αποτελούν τη φετινή μας αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Εδώ, να ευχαριστήσουμε τη Δήμητρα Παχτίτη που πολύ όμορφα, με την καλλιτεχνική της ευαισθησία, δημιούργησε το σχέδιο της αφίσας.

DSC-1335

DSC-1336

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει μια θεατρική παράσταση για παιδιά που θα γίνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η παράσταση έχει τίτλο «Η Μηλιά» από το ομώνυμο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλά με τρυφερό τρόπο για την αξία της επαφής με τη φύση και τα ζώα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη, ενώ μας θυμίζει πως όταν ο άνθρωπος προσφέρει, γίνεται όλο και πιο πλούσιος. Και η φύση πάντα ανταποδίδει. Μετά την παράσταση τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μουσικο-κινητικά παιχνίδια. Η θεατρική παράσταση παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Χιλιοδένδρι».
Το Σάββατο 1η Ιουλίου 2023 στις 18:00 μμ, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στην παραλία της Καλαμάτας θα υπάρχει περίπτερο του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. για τη διανομή έντυπου υλικού με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα πρόληψης, όπως ενημέρωσε η Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη- Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας – Κοινωνική Ανθρωπολόγος.

Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Αρώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, τόνισε: “Καλωσορίζοντας σας και εμείς εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας , ερχόμαστε κοινωνοί σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ- ΟΞΥΓΌΝΟ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους.
Μια ημέρα, που καθιερώθηκε πριν 36 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και γενικά της τοξικοεξαρτησης.
Από το 1999 το ΚΕΠΕΠΨΥ της Π. Ε. Μεσσηνίας με την εποπτεία του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών , λειτουργεί και δραστηριοποιείται στοχεύοντας στην πρωτογενή πρόληψη της τοπικής μας κοινωνίας ιδιαιτέρως της Νέας Γενιάς . Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας ,η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Μεσσηνιακοί Δήμοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιστημονικοί φορείς, Σώματα Ασφαλείας, σύλλογοι και ομάδες συνασπίζονται σε ένα ιδιαίτερο γεγονός αυτό της πρόληψης.
Η Πρόληψη, είναι μία διαδικασία η οποία ενισχύει τα άτομα και τα συστήματα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των γεγονότων της ζωής και τις αλλαγές, δημιουργώντας και ενισχύοντας τις συνθήκες που προάγουν υγιείς συμπεριφορές και τρόπους ζωής.

Ακούγοντας λοιπόν τον Ιπποκράτη, ο οποίος μας προτρέπει ότι ¨είναι Ασφαλές τον να προνοείς και να προλαμβάνεις γιατί το να προνοείς και να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις. Ερχόμαστε αρωγοί και μέσα από δράσεις σε σχολικές δομές , συμβουλευτική σε γονείς και νέους λέμε ένα βροντερό Ναι.
Ναι στη ζωή χωρίς εξαρτήσεις ! Ναι στη σωστή διαχείρηση και την καλλιέργεια ουσιαστικής ενσυναίσθησης στη νέα γενιά και τις επιλογές της! Ναι σε μία κοινωνία προόδου και αγάπης για την Ζωή !
Σήμερα , εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ της Π.Ε. Μεσσηνίας Αντιπεριφεριάρχη Υγείας και ιατρό κο Άγγελο Χρονά , ο οποίος για λόγους ασθενείας δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται κοντά μας, μεταφέρω τον χαιρετισμό αλλά και την ανοικτή πρόσκληση στις δράσεις , οι οποίες τίθενται με έγκριση του ΟΚΑΝΑ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, δράσεις και εκδηλώσεις στις οποίες δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Περαίνοντας είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε για την ενεργή παρουσία όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ,καθώς μέσα από εσάς και την φιλοξενία σας, τίθεστε σήμερα αρωγοί και αγγελιοφόροι ενός μηνύματος, λαμπαδηδρόμοι στην επιθυμία μας να ζήσουμε σε μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη πραγματικά ζωντανή . Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει τη Ζωής σας.

Ο απολογισμός των 4 θεραπευτικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ στην Καλαμάτα από την Ευθυμία Μουρούφα, υπεύθυνη του πολυδύναμου κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ στην Καλαμάτα.

ΚΕΘΕΑ: Φετινό μήνυμα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων “Πάμε μαζί”
Η τοποθέτηση του αν.υπεύθυνου του θεραπευτικού προγράμματος της δομής στην Καλαμάτα Γιώργου Παπαμακάριου

To Top