ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσούλης: “Δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε κάτι”

Όλα τα οικονομικά στοιχεία της Ένωσης Μεσσηνίας έδωσε ο πρόεδρός της στη δημοσιότητα
ΤΟ “ΑΜΑΡΤΩΛΟ” 2012-Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ- “ΒΟΥΝΟ” ΤΑ ΧΡΕΗ- TO “TITANIO EΡΓΟ” ΤΗΣ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας “Η Ενωση”,Κώστας Κατσούλης όλα τα οικονομικά στοιχεία της “Ένωσης” προκειμένου να απαντήσει σε όλη την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της “Ένωσης” και τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους, θύματα της κακοδιαχείρισης και των ατασθαλιών προηγούμενων ετών και συσσωρευμένων χρεών σε ΙΚΑ, Εφορία και Τραπεζικά δάνεια, που έφταναν στο σύνολο τα 10.742.728 ευρώ(!). Πλέον τα οφειλόμενα με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και τα ποσά που έχουν εξοφληθεί από τη νέα διοίκηση φτάνουν τα 3.066.649 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Κατσούλης κι ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Ζωντανός στη σημερινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της.

Τα ποσά που ανέφερε ο Κώστας Κατσούλης είναι υπέρογκα και ενδεικτικά της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων.
Με αποτέλεσμα “τη νύφη να πληρώνουν” σήμερα οι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος της “Ένωσης” αναφέρθηκε αναλυτικά στις διευθετήσεις και τις ρυθμίσεις και τις φιλότιμες προσπάθειες-“το τιτάνιο έργο” όπως είπε χαρακτηριστικά της νέας διοίκησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο από το βουνό χρεών που παρέλαβε και να βάλει σε μια τάξη την Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε “Η κύρια αιτία της δύσκολης θέσης που έχει σήμερα ο Συνεταιρισμός είναι οι προσπάθειες όσων κατά καιρούς εντός και εκτός επιχείρησαν να διαλύσουν το Συνεταιρισμό είτε για να μοιράσουν την περιουσία του είτε για να σβήσουν τις υποθέσεις τους απέναντι στη Δικαιοσύνη”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

“Σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη τύπου και σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας.

Κρίναμε σκόπιμο μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και ελπίζουμε να είναι καλοπροαίρετα και προς όφελος των παραγωγών και των εργαζόμενων και να μην κρύβουν κακοπροαίρετα κίνητρα όσων κατά καιρούς εντός και εκτός επιχείρησαν να διαλύσουν το Συνεταιρισμό είτε για να μοιράσουν την περιουσία του είτε για να σβήσουν τις υποθέσεις τους απέναντι στην Δικαιοσύνη που είναι και η κύρια αιτία της δύσκολης θέσης που έχει σήμερα ο Συνεταιρισμός, να απευθυνθούμε στους Μεσσήνιους παραγωγούς μιας και εδώ ήταν είναι και θα είναι διαχρονικά το σπίτι τους, το δικό τους μαγαζί, το δικό τους στήριγμα, για τα τεκταινόμενα και να διαλευκάνουμε όλους τους ψιθύρους που έχουν ξεσπάσει ώστε στο τέλος να συγκρίνουν οι ίδιοι για την ποιότητα του έργου που έχει συντελεστεί στο Συνεταιρισμό μας τα τελευταία χρόνια.

Γιατί τους Παραγωγούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Και το κάνουμε δημόσια γιατί ακριβώς δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε κάτι.

Να επισημάνουμε αρχικά ότι ο Συνεταιρισμός μας ως καθολικός διάδοχος της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ανέλαβε το σύνολο των υποχρεώσεων αυτής είτε προς Δημοσίους φορείς είτε προς ιδιώτες είτε προς το προσωπικό της ΕΑΣ, είτε προς την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ως διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας.

Κατά το χρόνο της μετατροπής της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό απασχολούνταν 77 εργαζόμενοι σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας του συνεταιρισμού (εμπορία, παροχή υπηρεσιών κ.ο.κ.). ενώ σήμερα κατόπιν προγράμματος εξυγίανσης απασχολούμε 45 εργαζόμενους. Εξαρχής το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2013 και το επόμενο που αναδείχθηκε το 2016 προσπαθήσαμε όπως, αφού ενημερωθούμε για τις υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, που αναλήφθηκαν από το συνεταιρισμό υπό νέα νομική μορφή, ΝΑ ρυθμίσουμε και εξοφλήσουμε αυτές. Δυστυχώς ο συνεταιρισμός μας υπό τη νέα μορφή του λειτούργησε χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση από οποιοδήποτε Πιστωτικό ίδρυμα και επεδίωξε την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ, στην οποία είχαν συσσωρευτεί σημαντικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία που από το έτος 2010 και εντεύθεν ταλανίζει το σύνολο της οικονομίας δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το συνεταιρισμό μας. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί αντικείμενο του έργου Σας είμαστε
υποχρεωμένοι να αποτυπώσουμε σε αδρές γραμμές με την παρούσα συνέντευξη μας τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε ο συνεταιρισμός μας όπου με την υποστήριξη και υπομονή που κατέβαλε και καταβάλλει σημαντική μερίδα των εργαζόμενων νύχτα μέρα και τους ευχαριστώ και δημόσια, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου και τους Συνεταιριστές να αντιληφθούν άπαντες για το τιτάνιο έργο που έχει συντελεστεί.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ

ΙΚΑ

Ο συνεταιρισμός μας υπό την παρούσα μορφή του κλήθηκε να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προς το Ι.Κ.Α. από το οποίο προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές του συνεταιρισμού προς το Ι.Κ.Α. ανέρχονται σήμερα στο ποσό των εξακοσίων εξήντα χιλιάδων εξακοσίων εβδομήντα οκτώ ευρώ και δεκαεπτά λεπτών (660.678,17€), οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον το έτος 2012, δηλαδή αφορούν υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, οι οποίες δεν είχαν έγκαιρα εξοφληθεί.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω οφειλές έχουν ήδη ρυθμισθεί δυνάμει της υπ’ αρίθμ. 27 – 03/04/2015 απόφασης Ι.Κ.Α. Καλαμάτας πληρώνονται μηνιαία έγκαιρα, ώστε έως σήμερα έχουν καταβληθεί 35 δόσεις εκ των 150
– Προς απόδειξη των ανωτέρω Σας προσκομίζουμε την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 43632/31 – 01 – 2018 ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

Ομοίως Σας παραθέτουμε ακριβές αντίγραφο εκ του Λογιστηρίου κατάστασης όπου αναλύονται οι οφειλόμενες υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προς φορείς και εργαζόμενους – Σχετικό Νο 1.

Ειδικά στην στήλη που αφορά το έτος 2012 αναγράφεται ότι η οφειλή προς το Ι.Κ.Α. προηγουμένων χρήσεων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των επτακοσίων ενενήντα χιλιάδων και ενενήντα τεσσάρων ευρώ και δεκατριών λεπτών (790.094,13€), η οποία οφειλή έχει ρυθμισθεί και πληρώνεται κανονικά από εμάς.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Ομοίως από την ίδια ως άνω κατάσταση (Σχετικό Νο 1) αποτυπώνονται οι οφειλές της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προς την Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας. Ειδικά στην στήλη που αφορά το έτος 2012 αναγράφεται ότι η οφειλή προς τη Δ.Ο.Υ. κατά το χρόνο εκείνο ανέρχεται στο συνολικό ποσό των εννιακοσίων ενενήντα επτά χιλιάδων και τετρακοσίων ογδόντα οκτώ ευρώ και πενήντα τεσσάρων λεπτών (997.488,54€), η οποία οφειλή έχει ρυθμισθεί και πληρώνεται κανονικά από εμάς.

Ειδικότερα με την υπ’ αρίθμ. 22/03 – 02 – 2014 απόφαση επιβολής Προστίμου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο εκ ευρώ τριακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων εξακοσίων τεσσάρων ευρώ και ογδόντα λεπτών (358.604,80€) για τις παραβάσεις οι οποίες περιγράφονται στην υπ’ αρίθμ. 21/2014 έκθεση ελέγχου Κ.Β.Σ. – Κ.Φ.Α.Σ. που συντάχθηκε στις 26 – 11 – 2013 και οι οποίες αφορούν σε συναλλαγές του Οικονομικού Έτους 2010, ήτοι όταν η ακόμη δραστηριοποιούνταν η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Επίσης ΠΡΟΣΤΙΜΟ εκ ευρώ 638.883,74€ που επιβλήθηκε με την υπ’ αρίθμ. 702/2012 Πράξη Επιβολής και αφορά σε έκδοση εικονικών Τιμολογίων της χρήσης 1995.

Τα ανωτέρω δυσθεώρητα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά τη δραστηριότητα της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων του Ν. 4321/2010, η οποία τηρείται κανονικά.
Προς απόδειξη των ισχυρισμών μας Σας προσκομίζουμε Αποδεικτικό Ενημερότητας Για Χρέη προς το Δημόσιο με Αριθμό Πρωτοκόλλου 64394653/31 – 01 – 2018, όπου «ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»- Σχετικό Νο 3.

Η αναφορά των ανωτέρω στοιχείων δε γίνεται προκειμένου να αποσείσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά προκειμένου να αποδείξουμε ότι ασύμμετρες οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (οι οποίες μάλιστα προέκυψαν μετά τη μετατροπή αυτής σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό) παρελθόντων ετών προς Φορολογικούς και Ασφαλιστικούς Φορείς απορροφούν σημαντικό μέρος των εσόδων του συνεταιρισμού, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προέβη στην εφαρμογή εθελούσιας εξόδου την χρονική περίοδο 2009 – 2010 με τη χορήγηση αυξημένων κινήτρων εξαγοράς στρατιωτικής θητείας, καταβολής δικαιουμένης αποζημίωσης του Ν. 2112/1920 σε ποσοστό 100% και καταβολής του αναλογούντος φόρου, ενέργεια η οποία ακολουθούνταν κατά πάγια τακτική από την ΕΑΣ. Χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας έκαναν σαράντα (40) υπάλληλοι που αποχώρησαν τη χρονική περίοδο 2009 – 2010 πλην όμως σημαντικός αριθμός των ανωτέρω αποχωρούντων υπαλλήλων έλαβε την αποζημίωση απόλυσης όχι από την ΕΑΣ αλλά από τον συνεταιρισμό υπό τη σημερινή μορφή του. Ειδικότερα οι αποζημιώσεις απόλυσης εκείνης της περιόδου ανέρχονταν στο συνολικό ποσό του 1.082.927,66€ εκ των οποίων έχουν έως σήμερα εξοφληθεί 987.793,91€.

Οφειλόμενοι Μισθοί της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πέραν των ανωτέρω η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ήδη από το έτος 2012 όφειλε δεδουλευμένες αποδοχές που ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 762.756,06€, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΑΣ ήδη από εκείνη την περίοδο όφειλε μισθοδοσίες, οι οποίες μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως υψηλές σε σχέση με αυτές που σήμερα καταβάλλονται. Ομοίως από την ίδια ως άνω κατάσταση (Σχετικό Νο 1) αποτυπώνονται οι οφειλές της ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ προς τους εργαζόμενούς της το έτος 2012.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Επί προσθέτως μέχρι το έτος 2012 υπήρχε δάνειο μη εξυπηρετούμενο και μη ρυθμισμένο απέναντι στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ύψους 7.864.376,58 και εδώ να τονίσουμε όπως είπαμε και στην αρχή επειδή ο Συνεταιρισμός εξακολουθεί με δικά του έσοδα μέχρι και σήμερα να ανταπεξέλθει χωρίς καμία χρηματοδοτική υποστήριξη, παράλληλα, έχει ρυθμίσει το επιτόκιο του Δανείου αυτού και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η ρύθμιση του κεφαλαίου και εδώ να επισημάνουμε και την δυσκαμψία των ελληνικών τραπεζών καθώς φθάσαμε από τα 7.864.376,58 στα 10.385.000 μαζί με τους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας) που λειτουργούν σαν ένας επιπρόσθετος βραχνάς στην λειτουργία μας.
Επί προσθέτως το έτος 2012 εντοπίστηκαν ότι είχαν δοθεί σωρευτικές πιστώσεις χωρίς εξασφαλίσεις της τάξης των 4.500.000 ευρώ, και ο Συνεταιρισμός έχει ήδη κινηθεί Δικαστικά για την είσπραξη τους με εξίσου τεράστια δικαστικά κόστη

Συνολικά: Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας η Διοίκηση μας έχει πληρώσει:

987.793,91 σε αποζημιώσεις απόλυσης
4.320.623,29 σε μισθούς εργαζομένων
2.563.341,71 στο ΙΚΑ
327.237,23 σε ΙΚΑ χρήσεων πριν το 2012
2.178.023,97 στην Εφορία
365.708,77 στην Εφορία για τα πρόστιμα προηγούμενων χρήσεων.
Σύνολο: 10.742.728,88 ευρώ

Παράλληλα στην Τράπεζα έχουμε πληρώσει ποσό 347.000 ευρώ
Έχουμε καταλογίσει σε εργαζόμενους για πάσης φύσεως ατασθαλίες ποσά ύψους 250.000 ευρώ εκ των οποίων έχουμε εισπράξει τα 50.000 και για τα υπόλοιπα εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Τ’ ανωτέρω οικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση που διατρέχει το σύνολο της αγοράς και ιδίως τους παραγωγούς – αγρότες δικαιολογεί ευπρόσωπα τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται κατά καιρούς απέναντι στους εργαζόμενους, η στάση μας αυτή δεν οφείλεται σε κακή προαίρεση αλλά σε αντικειμενική δυσκολία εξόφλησης των παλαιών υποχρεώσεων που βαρύνουν το συνεταιρισμό μας σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτού.

Μετά ταύτα και αφού λάβετε υπόψη Σας όλα τα παραπάνω στοιχεία θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί να είναι συνεπής προς όλες τις υποχρεώσεις του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και καταβάλλοντας το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών του σεβόμενος το Κράτος.

Από εδώ και πέρα,
Προχωράμε στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του Δανείου μας, αναπτύσσουμε νέες δράσεις και συνεργασίες με τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, με ενεργειακούς ομίλους ώστε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς σε μεγαλύτερο φάσμα της καθημερινότητας τους, με την εμπορική συνεργασία που έχουμε με την Παναιγιάλειο Ένωση για την στήριξη της σταφίδας, με την συμμετοχή μας ως μέτοχοι του ΓΑΙΑ Επιχειρείν στην χρήση σύγχρονων εργαλείων σε κάθε δραστηριότητας μας. Εκτιμούμε ότι σε άμεσο διάστημα θα μπορέσουμε αν έχουμε και την κατάλληλη υποστήριξη πρώτα από όλα από τους παραγωγούς αλλά και από το κράτος ως προς το λειτουργικό πλαίσιο να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.
Απευθύνομαι ευπρόσωπα απέναντι σε κάθε Μεσσήνιο παραγωγό πως πλέον γνωρίζει τα πάντα και μπορεί να συγκρίνει για το τι παραλάβαμε και τι έχουμε καταφέρει έως τώρα μέσα σε πρωτοφανής συνθήκες κρίσης πρώτα από όλα για τον αγροτικό τομέα. Τους θέλουμε δίπλα μας, τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους και κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλότερα”.

To Top