ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός στα 630 ευρώ

Έντεκα κατηγορίες επιδομάτων και αµοιβών αυξάνονται µαζί µε τον κατώτατο µισθό από τον ερχόµενο Φεβρουάριο.  – Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα.

Επίδοµα γάµου, «παγωµένες» τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήµατα του ΟΑΕΔ, µισθοίΚοινωφελούς Εργασίας κι άλλων προγραµµάτων επιδοτούµενης απασχόλησης, απολαβές µερικώς απασχολούµενων κ.ά. «συµπαρασύρονται» από τον κατώτατο µισθό διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα.
Όπως γράφει το «Έθνος», το δεύτερο 15νθήµερο του Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εισηγείται το ποσό της αύξησης στο Υπουργικό Συµβούλιο και ακολούθως υπογράφει την υπουργική απόφαση, µε την οποία θα αυξηθούν ο βασικός µισθός των 586,08 ευρώ και το βασικό ηµεροµίσθιο των 26,18 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί ο υποκατώτατος των 510,95€ που εισπράττουν οι νέοι έως 24 ετών. 

Το υπουργείο Εργασίας  μελετά προτάσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ 30 και 60 ευρώ, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες, πάντως, της εφημερίδας «Δημοκρατία» κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 7% και 8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ το μήνα.

Ο νέος µισθός θα ισχύει από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης και για το µέλλον, δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου (αν όχι λίγο νωρίτερα, δηλαδή από τα τέλη Ιανουαρίου). Νέα αύξηση πρέπει να αναµένεται το καλοκαίρι του 2020.

Αλλαγές για 400.000 µισθωτούς

Η επερχόμενη αύξηση επηρεάζει τουλάχιστον 400.000 µισθωτούς. Οι 200.000 αµείβονται µε µισθούς από 500 έως 600 ευρώ, ενώ τουλάχιστον άλλοι 200.000 εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο.

Η «Επιτροπή Σοφών», που αποτελείται από πέντε εµπειρογνώµονες-καθηγητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προτείνει στο πόρισµα που παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας αύξηση 5% – 10% στον κατώτατο µισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ. Το πόρισµα δεν είναι δεσµευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συµβούλιο, οι κρίσιµες λεπτοµέρειες της οποίας θα οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικοί, πάντως, εκτιµούν πως η αύξηση αναµένεται να «κλειδώσει» -όπως έγραψε πρόσφατα και το «Εθνος της Κυριακής»- κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ποσοστιαία αύξηση εντός της περιοχής 7% – 10%.

Αυτό σηµαίνει πως ο νέος κατώτατος μισθός αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ, «συµπαρασύροντας» µια σειρά από αποδοχές και αµοιβές.

Πηγή: Έθνος 

Κατώτατος μισθός στα 630 ευρώ
To Top