Cinema

Καθηλωτική πρεμιέρα για την ταινία “Στο σύρμα…”

Καταχειροκροτήθηκε η συγκλονιστική ταινία από το βιβλίο του Αντώνη Κατσά σε σκηνοθεσία Λ.Παπαδόπουλου – 700 άτομα στην πρεμιέρα στην Αθήνα

Κουτσούμπας, Χαρίτσης, Βασιλόπουλος κι ο επιζών του κολαστήριου της Μακρονήσου, 103 ετών, Λάζαρος Κυρίτσης στην πρώτη σειρά

Επίσημη πρεμιέρα και παρουσίαση της ταινίας «Το Σύρμα», του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», έγινε το βράδυ της Δευτέρας στον κατάμεστο από 700 άτομα κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema» στην Αθήνα.

a2image00001

a2image00004

a2image00005

a2image00007

a2image00010

a2image00013

SYRMADSC-2502

SYRMADSC-2525

a2image00015

a2image00017

a2image00019

a2image00020

a2image00021

a2image00025

a2image00033

a2image00034

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία, από το κολαστήριο της Μακρονήσου, εκεί που «σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», που θα προβάλλεται σε Πρώτη προβολή από τις 17 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους, ενώ από τις 2 Δεκεμβρίου θα ανέβει ξανά η θεατρική παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για αρκετές βραδιές, μιας και είχε διακόψει άδοξα λόγω της πανδημίας το 2020 τις προγραμματισμένες τότε παραστάσεις.

SYRMADSC-2410

SYRMADSC-2414

SYRMADSC-2419

SYRMADSC-2420

SYRMADSC-2425

SYRMADSC-2426

SYRMADSC-2428

SYRMADSC-2431

SYRMADSC-2432

SYRMADSC-2433

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον κινηματογράφο, παρουσία πολλών συντελεστών του έργου, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, παραγόντων της δημόσιας ζωής της Καλαμάτας, αλλά και αγωνιστών της Αντίστασης και απογόνων τους, ανάμεσά τους ο ακούραστος μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης, που συνεχίζει να είναι στην πρώτη γραμμή στα 103 του χρόνια.

SYRMADSC-2499

SYRMADSC-2512

SYRMADSC-2530

SYRMADSC-2539

SYRMADSC-2540

SYRMADSC-2567

SYRMADSC-2591

Μιλώντας για την ταινία ο λογοτέχνης, Αλέξανδρος Βαλσαμής, σημείωσε ότι και μόνο με την παραγωγή της έχει καταφέρει να φέρει και πάλι μια περίοδο της ιστορίας που η άρχουσα τάξη προσπαθεί να αποσιωπήσει. Την ιστορική μνήμη δεν μπορούν να τη σβήσουν όσο κι αν προσπαθούν, επισήμανε και μίλησε για το θεατρικό κείμενο του Α. Κατσά, την έρευνα που καλείται να κάνει ο συγγραφέας για να βρει το κύριο της περιόδου που αναφέρεται, να επιλέξει τους χαρακτήρες του κ.ά. Το σενάριο απομακρύνεται από συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα, οι χαρακτήρες του είναι μυθοπλαστικά πρόσωπα, αλλά θέτει το πολιτικό διακύβευμα της περιόδου, την πίεση για να υπογράψουν δήλωση οι αγωνιστές, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ. Τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά με την έννοια ότι έχουν συμβεί, αλλά είναι αληθινά με την έννοια ότι αποτυπώνουν την αλήθεια του νησιού, τη συνθετότητα των χαρακτήρων, την ηθική υπεροχή των κομμουνιστών, του μεγαλείου του ψυχικού τους κόσμου.

SYRMADSC-2455

SYRMADSC-2466

SYRMADSC-2467

SYRMADSC-2472

SYRMADSC-2477

SYRMADSC-2485

SYRMADSC-2489

Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, αναφέρθηκε στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που ενέπνευσε δημιουργούς όλων των μορφών της Τέχνης και έδειξε από τη μια μεριά την απέραντη βία του αστικού κράτους, που εκφράστηκε με φωτιά και σίδερο απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, κι από την άλλη την αδούλωτη στάση των αγωνιστών – κομμουνιστών. Ο ηρωισμός των κρατουμένων στους τόπους εξορίας έφτασε σε κορυφαίες στιγμές, επισήμανε και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη θηριωδία της Μακρονήσου και την παλικαριά των κρατουμένων που ξεπέρασαν όλα τα όρια της αντρειοσύνης. Ενώ αναφέρθηκε στο θεατρικό του Αντώνη Κατσά, που προηγήθηκε της ταινίας, και την ίδια την ταινία με το άρτιο αποτέλεσμά τους.

SYRMADSC-2434

SYRMADSC-2436

SYRMADSC-2438

Η ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, Ελένη Μπιμπίρη, μίλησε για την ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου, τη σφαγή του 1948, την ηρωική στάση του Μήτσου Τατάκη και όλων των νεκρών της Μακρονήσου, τονίζοντας την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία της Μακρονήσου, συγχαίροντας τους συντελεστές της ταινίας. Παράλληλα, επισήμανε την ευθύνη των κυβερνήσεων για τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού, ενώ παρουσίασε και τα σχετικά αιτήματα της ΠΕΚΑΜ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ίδιοι οι συντελεστές, οι δημιουργοί. Ο σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ της ταινίας Λεωνίδας Παπαδόπουλος μίλησε για το χαμηλό κόστος της παραγωγής, για το δέσιμο της ταινίας με τη Μεσσηνία όπου έγιναν σχεδόν στο σύνολό τους τα γυρίσματα και με τον κόσμο της Καλαμάτας, καθώς όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί είναι από τοπικούς συλλόγους και ομάδες της πόλης.

Παπαδόπουλος: “Ελπίζω η ταινία μας θα κάνει πιο γνωστή αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας μας”

Κατσάς: “Για το φριχτό έγκλημα των 350 αγωνιστών δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένας… Δεν πλήρωσε κανένας…”

Με τη σειρά του ο συγγραφέας, Αντώνης Κατσάς, μίλησε με συγκίνηση, τιμή και χαρά για την παρουσία όλου αυτού του κόσμου στην πρεμιέρα και ιδιαίτερα για την παρουσία του Λάζαρου Κυρίτση, που ήταν παρών στη συγκλονιστική ιστορία της σφαγής του 1948 στη Μακρόνησο. Μίλησε ακόμα για την αποδοχή που συνάντησε το έργο (βιβλίο και θεατρικό αρχικά) στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι δείχνει την ανάγκη να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, για να βγουν συμπεράσματα και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Διηγήθηκε επίσης ιστορίες των διώξεων του πατέρα του και γεγονότα που τον σημάδεψαν και στοιχεία από αυτά έβαλε μέσα στο βιβλίο και στην ταινία, ενώ αφιέρωσε την προβολή σε όσους πάσχισαν να κινήσουν την Ιστορία μπροστά.

SYRMADSC-2442

SYRMADSC-2444

SYRMADSC-2446

SYRMADSC-2448

SYRMADSC-2453

Πριν την έναρξη της προβολής το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών.

Την ταινία παρακολούθησε στην επίσημη πρεμιέρα της ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, η πρώην Βουλευτής και δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας και προεδρεύων του Πνευματικό Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, ο Δημήτρης Στρατούλης, εξέχοντα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας, του Πειραιά και της Καλαμάτας, αρκετοί συμπολίτες μας Καλαματιανοί που βρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας.

Κείμενο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

To Top