Παιδί

Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στα παιδιά

Για τη διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία και γενικά στις μικρές ηλικίες αλλά και το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας ότι κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αναλυτικά τα στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών που νοσούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία που βασίζεται στη δυνατότητα εμβολιασμού, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων αλλά και στο προαύλιο αλλά και το αυξημένο τέστινγκ. «Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά θα εξελίσσεται και η παρέμβαση της κυβέρνησης» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ANAΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάω λίγο στα θέματα του κορονοϊού. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τα σχολεία; Εσείς υιοθετείτε τη θέση ειδικών ότι θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά έως τα τέλη του έτους; Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης; Είναι ειδικοί, όπως ο κ. Σύψας, για παράδειγμα, ο οποίος συμμετέχει και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Υπάρχει η σκέψη αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχόμενου και ποια είναι αυτή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως είπα και στην προηγούμενη συνάντησή μας, κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών, που νοσούν. Άρα, παρακολουθούμε τα δεδομένα και τα μεγέθη εξέλιξης της πανδημίας. Είναι γεγονός ότι στην ηλικιακή αυτή ομάδα, όχι από τώρα, αλλά από τον Μάρτιο και μετά, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα στα παιδιά, έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που νοσούν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε τώρα που έχουν ξεκινήσει τα σχολεία. Αυτό έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μετά. Το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ χαμηλότερα, ήταν σε ένα ποσοστό νομίζω της τάξης του 5% με 7% και μετά ανέβηκε σε ένα ποσοστό της τάξης μεγέθους του 15%. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι, έτσι κι αλλιώς, πριν από την έναρξη των σχολείων, είχε ξεκινήσει η αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που νοσούν σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό από ό,τι ήταν το πρώτο τρίμηνο στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει από καιρό ένα πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, με στόχο να έχουν τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς τους στις αίθουσες. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη δυνατότητα του εμβολιασμού που εξελίσσεται. Και δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείθουμε όλο και περισσότερα παιδιά να εμβολιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας με τη διαδικτυακή ημερίδα που θα γίνει αύριο και για την οποία σας ενημέρωσα λίγο πριν. Έχουμε σχεδιάσει το πλαίσιο λειτουργίας μέσα στις αίθουσες, στα προαύλια και στο σχολείο και με συνεχή έλεγχο, με αυτοδιαγνωστικά και με rapid test των μαθητών, έτσι ώστε μέσα από αυτό το πλέγμα ενεργειών να διασφαλίζουμε ότι θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες. Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά θα εξελίσσεται και η πολιτική παρέμβαση της Κυβέρνησης. Η βούλησή μας είναι, τα μαθήματα, όχι μόνο για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς και ψυχολογικούς, να συνεχίζουν να γίνονται μέσα στα σχολεία. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οικογενειών και όλων όσων έχουν δημόσιο λόγο, βασιζόμενοι σε αυτά τα τρία εργαλεία που σας περιέγραψα πριν.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε εικόνα, όμως; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στα σχολεία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φυσικά και έχουμε εικόνα. Είπα την προηγούμενη φορά ότι για λόγους ουσιαστικής και πιο έγκυρης ενημέρωσης, κάθε Τετάρτη, θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών από 4 έως 17 ετών που νοσούν. Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της πλατφόρμας «Μy school», θα είναι προσβάσιμα και τα στοιχεία για τα τμήματα εκείνα που βρίσκονται σε αναστολή. Κάθε Τετάρτη, αυτά τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα για να κάνουμε μια κουβέντα πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις, οργανωμένες και από μια πηγή.

Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τα κρούσματα στα παιδιά
To Top