ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Καθαρή Μάνη”: Δεν ανεχόμαστε εικόνες σκουπιδιών δίπλα στις πανέμορφες παραλίες

Η επιστολή που έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Καθαρή Μάνη" προς τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα.

Προς:
Δήμαρχο Δυτικής Μάνης
Κοινοποίηση:
1.Περιφέρεια Πελοποννήσου, Διευθ/νση Περιβάλλοντος
2. Επικεφαλείς Παρατάξεων
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Μάνης

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, σχετικά με τα θέματα της καθαριότητας στο Δήμο μας, επανερχόμαστε με κάποιες διαπιστώσεις και ερωτήσεις που προέκυψαν, μετά και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας στον τοπικό τύπο στις 3/5/2020, αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με:
Πού μεταφέρονται τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται μέχρι την ολοκλήρωση και την υλοποίηση της νέας σύμβασης.
 Εφόσον γνωρίζατε ότι δεν είναι εύκολη, ούτε άμεση, η υπογραφή της νέας σύμβασης, γιατί δεν ενημερώσατε έγκαιρα τους δημότες για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων τους, (υπάρχει σχετική ανακοίνωση στην σελίδα του Δήμου στις 6/5/2020) ενώ κατά την γνώμη μας, θα έπρεπε αυτό να έχει γίνει από την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας}.
 Πώς δικαιολογείται ο όγκος των απορριμμάτων, που κατά καιρούς συσσωρεύεται, στην τοποθεσία «Κολοκοτρώνη» στο Φρύγανο όπως αυτές μας έχουν καταγγελθεί με φωτογραφίες και έχουν επισυναφθεί.
Εικόνες που μολύνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

 Τέλος θα θέλαμε να ρωτήσουμε, αν έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προστασίας στην τοποθεσία «Αι Γιώργης» που εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε χωματερή και καταλήγει στην παραλία του Πανταζή με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα, ούτως ώστε να μην ξανασυμβούν.

Θα επιθυμούσαμε επίσης να μας πληροφορήσετε, εάν έχουν υλοποιηθεί από πλευράς του Δήμου, οι οδηγίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σχετικό απαντητικό έγγραφο - αναφοράς του Συλλόγου της Καθαρής Μάνης (υπ.αρ.πρωτ. 3999/23.8.2019 ) όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

 Την ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή (διαχωρισμός οργανικών -ανακυκλώσιμων).
Πρόταση που έχει γίνει και από τον Σύλλογό μας, γιατί θεωρούμε ότι μειώνεται έτσι ο όγκος των απορριμμάτων με αποτέλεσμα λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση χρημάτων για το ταμείο του Δήμου.

 Τον καθορισμό και αδειοδότηση Πράσινων Σημείων εντός του Δήμου, ο σχεδιασμός των οποίων καλύπτει πλήρως τους ευρωπαϊκούς όρους που τίθενται από την νέα πολιτική για την κυκλική οικονομία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η κατάσταση στο θέμα των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι διαφορετική εδώ και χρόνια.
Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες, αλλά και τις δυσκολίες που καλείσθε να αντιμετωπίσετε αυτή την περίοδο, όμως ο εφησυχασμός και η μη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος μόνο περαιτέρω προβλήματα στην υγεία, στο περιβάλλον και στον τόπο μπορεί να δημιουργήσει.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, η πλειοψηφία θα λέγαμε, που δεν ανέχεται αυτό το θέαμα και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με αυτή την κατάσταση.

Δεν μπορεί να συμβιβαστεί πλέον με τις εικόνες σκουπιδιών δίπλα στις λιγοστές πανέμορφες παραλίες και στους αγέρωχους Μανιάτικους Πύργους που παίρνει μαζί του ο επισκέπτης φεύγοντας από την Μάνη, και που δεν θέλουμε με τίποτα να επαναληφθούν.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για συνδρομή με όποιο τρόπο θεωρείτε εσείς πρόσφορο και αναμένουμε το συντομότερο την απάντησή σας.

Με εκτίμηση, εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου Καθαρή Μάνη

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Σοφία Χριστοφιλοπούλου ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΙΣΚΗΡΑΣ

“Καθαρή Μάνη”: Δεν ανεχόμαστε εικόνες σκουπιδιών δίπλα στις πανέμορφες παραλίες

Δημοφιλέστερα

To Top