MESSINIA PLUS

Παράνομο παρκάρισμα: Κατειλημμένες οι 7 από τις 8 θέσεις ΑμεΑ στο νότιο πάρκινγκ του Νέδοντα!

“Απελπιστική” ήταν σήμερα, Kυριακή, η κατάσταση στο νότιο πάρκινγκ του Δήμου Καλαμάτας με την κατάληψη των ειδικών θέσεων στάθμευσης που προβλέπονται για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), από ασυνείδητους οδηγούς που προτίμησαν την εύκολη λύση να παρκάρουν ακριβώς εκεί που απαγορεύεται, για να πάνε για καφέ, ή κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, μιας και τα καταστήματα ήταν ανοιχτά.
Το πάρκινγκ λόγω Κυριακής  ήταν ελεύθερης χρήσης και επικρατούσε πανικός και μποτιλιάρισμα, καθώς πολύς κόσμος επέλεξε να κάνει τη βόλτα του στο κέντρο της πόλης λόγω της ημέρας.

Το συγκεκριμένο όχημα είχε σταθμεύσει παράνομα στην είσοδο της ράμπας σε ανύπαρκτη θέση στάθμευσης…

Το μοναδικό όχημα ΑμεΑ νόμιμα σταθμευμένο σε θέση για ΑμεΑ

Όλες οι θέσεις στάθμευσης ήταν κατειλημμένες εκτός από μια που γλίτωσε, ενώ μόνο σε μία από τις 8 θέσεις υπήρχε νόμιμα παρκαρισμένο ΙΧ ιδιοκτήτη ατόμου με ειδικές ανάγκες που έφερε και την σχετική πινακίδα!

Η κοινωνική αδιαφορία κάποιων συμπολιτών μας αλλά και η απουσία αστυνόμευσης έχουν ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα.

Δεν φτάνει που οι συγκεκριμένες θέσεις είναι ελάχιστες, καταλαμβάνονται από οδηγούς που κοιτάνε μόνο να βολευτούν, ενώ επιτακτική είναι η καλύτερη αστυνόμευση και η επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται.

Πρόσφατα σε ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι των ΑμεΑ είχαν επισημάνει: “Οι τοπικές και οι δημόσιες αρχές, καθώς και οι συμπολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σεβασμό τις ιδιαιτερότητες των ΑμεΑ. Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες πρόσβασης των ΑμεΑ σε χώρους εμπορικούς, αναψυχής, σε δημόσιες υπηρεσίες κτλ ώστε τα ΑμεΑ να αισθάνονται ισότιμοι πολίτες, και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Θα θέλαμε να φροντίσετε όπου υπάρχουν θέσεις στάθμευσης καθώς και ειδικές ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ, να υπάρχει ορατή οριοθέτηση, ώστε τόσο τα ΑμεΑ, όσο και οι υπόλοιποι πολίτες να μπορούν εύκολα να τις εντοπίζουν. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος γύρω από το θέση στάθμευσης για να χρησιμοποιηθεί αναπηρικό αμαξίδιο κατά την έξοδο και είσοδο του ατόμου από/στο όχημα. Η Αστυνομία θα πρέπει να επιτηρεί αυτές τις υποδομές, ώστε να γίνεται χρήση μόνο από τα ενδεδειγμένα άτομα. Μια κοινωνία δείχνει το επίπεδο παιδείας και πολιτισμού της από τον τρόπο που φέρεται στους λιγότερο ευνοούμενους πολίτες. Η καθημερινότητα των ΑμεΑ βρίθει δυσκολιών και καλό θα ήταν η Πολιτεία να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην Πόλη τους. Σας παρακαλούμε να βοηθήσετε στην επίλυση του θέματος της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και να βελτιώσετε τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσής τους.»

Aυστηρά τα πρόστιμα αλλά …

Ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για μια σειρά παραβάσεων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα η Αστυνομία μπορεί να επιβάλει, πρόστιμα και κυρώσεις, σε ότι αφορά την παράνομη στάθμευση σε:

– αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και
– σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΚΟΚ και για τις δυο προαναφερθείσες παραβάσεις ο οδηγός σύμφωνα με το Ν. 4530/18 (άρθρο 29 παρ.1 εδαφ. β,ζ.) τιμωρείται:

1. Με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου) για 60 ημέρες.
2. Με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών ,η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Δικαίωμα στάθμευσης στις θέσεις (ΑμΕΑ), έχουν μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν Δελτίο στάθμευσης .

To Top