Τροφή για σκέψη

Κατεδαφίζονται οι ανενεργοί τάφοι στα νεκροταφεία του Δήμου Καλαμάτας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΤΑΦΗΣ

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Παναγιώτης Χριστοδουλάκης και Σία ΕΕ υπέγραψαν, σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, σύμβαση για την καθαίρεση ανενεργών τάφων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, “η σύμβαση είναι ύψους 11.098 ευρώ με το ΦΠΑ (προϋπολογισμός μελέτης 15.000 ευρώ με το ΦΠΑ) και προβλέπει την κατεδάφιση ανενεργών τάφων (οικίσκων, ατομικών, κενοταφίων και οικογενειακών) στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, καθώς και στα Κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, για την απελευθέρωση χώρων ταφής. Η καθαίρεση, ιδιαίτερα στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, θα γίνει με σύμφωνη γνώμη του οικείου Προέδρου”.

Διαπιστώνεται λοιπόν πρόβλημα εξεύρεσης χώρου για την τελευταία κατοικία καθενός μας, τόσο στο Κοιμητήριο Καλαμάτας, όσο και σε εκείνα της Θουρίας, Άριος, και Αρφαρών.
Οπότε και πρέπει να εξευρεθεί επιπλέον χώρος. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται και από τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, πρόσφατα ο Δήμος Καλαμάτας αγόρασε από ιδιώτη παρακείμενο του νεκροταφείου Καλαμάτας οικόπεδο, αξίας 49.000 ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το νέο οικόπεδο ως αποθήκη του νεκροταφείου Καλαμάτας, και να ελευθερωθεί χώρος εντός του κοιμητηρίου. Τώρα ο δήμος δηλώνει πως θα κατεδαφίσει τους ανενεργούς τάφους…Το πρόβλημα υπερκορεσμού των νεκροταφείων δεν αφορά μόνο την Καλαμάτα, αλλά κάθε μεγάλη πόλη.

Όμως, όσο μακάβριο και αν είναι το θέμα, η Δημοτική Αρχή οφείλει να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της τη δημιουργία Αποτεφρωτηρίου για όλους τους συμπολίτες μας, που επιθυμούν αντί ταφής την αποτέφρωση. Δεν είναι πλέον ταμπού, είναι ψηφισμένος νόμος, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους, αλλά και σε ιδιώτες, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν αποτεφρωτήρια στα όριά τους, για όσους πολίτες επιθυμούν μετά θάνατον την αποτέφρωση.

Ήδη ο Δήμος Πατρέων πρωτοπορεί και βρίσκεται στη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του πρώτου Δημοτικού αποτεφρωτηρίου στη χώρα. Αρχές του 2018 θα αρχίσει η κατασκευή του και εκτιμάται ότι μέσα στο 2018 θα λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αλλαγές του σχεδίου πόλης όπως προβλέπει ο νόμος. Ενώ και ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων, δρομολογεί στον Ελαιώνα το αποτεφρωτήριο του.

Μαρία Περδικέα

Κατεδαφίζονται οι ανενεργοί τάφοι στα νεκροταφεία του Δήμου Καλαμάτας
To Top