MESSINIA PLUS

Σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή η Μεσσηνία και η μισή χώρα-Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής η Πυροσβεστική-Στην κατηγορία κινδύνου 5 η Μεσσηνία

Στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς τέθηκε για αύριο Κυριακή και η Μεσσηνία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται στην περιοχή μας και επιδεινώνουν τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, καθιστώντας και την Μεσσηνία στις "κόκκινες"  περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς-Σε συναγερμό έχει τεθεί και η Πυροσβεστική.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
⚠️ Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς 🔥 που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, για την περιοχή μας προβλέπεται παρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5️⃣) .
‼️ Μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά τηλεφωνούμε άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας (📞 𝟭𝟵𝟵).

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ

Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
    1. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
    2. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
    3. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
    4. το κάπνισμα μελισσών,
    5. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η διαβάθμιση στους ημερήσιους χάρτες επικινδυνότητας γίνεται ως εξής:

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στον χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Έκτακτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική: 2 εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα-Τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες 3 μέρες-Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε σήμερα 22 Ιουλίου 2023 στις 14:30, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

« Καλησπέρα σας από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα δεδομένα των  πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τα εξής:

Στη Ρόδο, που είναι και η δυσκολότερη πυρκαγιά που αντιμετωπίζουμε, το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και επιχειρούν εκεί 173 Πυροσβέστες 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Οι πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Λακωνία είναι σε ύφεση, ωστόσο λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν παραμένουν ισχυρές δυνάμεις  και επιχειρούν αδιάκοπα στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Σταδιακά, αναπτύσσονται και θα επιχειρούν, με πεζοπόρα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα, δυνάμεις από 8 χώρες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.

Επίσης συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ, η Τουρκία και η Ιορδανία.

Βρισκόμαστε εδώ και 2 εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και  αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν  τις επόμενες 3 ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα και με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 5 που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο μηχανισμός τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας, και στα νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.

Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε, θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με κατεπείγον έγγραφό της απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στην μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει:

  • Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για την διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες)
  • Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
  •  Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ότι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιών.
  • Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες  από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
  • Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5.

Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη οικολογική ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση".

Δημοφιλέστερα

To Top