Εξαιρετική συνδιοργάνωση για τον σημαντικό καλλιτέχνη της Μικρασίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το αφιέρωμα στα αρχοντορεμπέτικα του Μιχάλη Σουγιούλ με τίτλο “Έίναι η ζωή με το τραγούδι δεμένη”, που διοργάνωσαν με επιτυχία η Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων νομού Μεσσηνίας, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντίνειας Οι Μαντιναίοι, την Ένωση Φίλων Μουσικής “Αρμονία” και τον χορευτικό όμιλο Λεύκιππο. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο να παραβρίσκεται και να συγχαίρει τους διοργανωτές σε σύντομο χαιρετισμό του.
Η Πρόεδρος της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη καλωσόρισε τους θεατές και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και έκανε περιεκτικές αναφορές τόσο στην πατρώα γή της Μικρασίας όσο και στον αρχοντορεμπέτη και σπουδαίο συνθέτη Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου – Σουγιούλ, ο οποίος πρόλαβε στην σύντομη ζωή του να γράψει περισσότερα από 700 τραγούδια, ανάμεσα στα γνωστότερα τραγούδια του, που παραμένουν κοσμαγάπητα για περισσότερο από μισό αιώνα αφότου γράφτηκαν, συμπεριλαμβάνονται τα: «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Μας χωρίζει ο πόλεμος», «Το τσαρούχι», «Αρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα» (γνωστότερο και ως ο «Μανόλης ο Τραμπαρίφας»), «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Μονά – ζυγά», «Άτιμη τύχη», «Σβήστε με απ’ τον χάρτη» και πάρα πολλά άλλα. Στο πασίγνωστο «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» χρησιμοποίησε τη μελωδία του δικού του τραγουδιού «Ζεχρά» (αρχικά γραμμένου το 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη) με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου γραμμένους για τη Σοφία Βέμπο.
Η εκδήλωση μετά την εμφάνιση της χορωδίας της Αρμονίας, στο δεύτερο μέρος, περιλάμβανε ζωντανή μουσική από πενταμελή ορχήστρα και παραδοσιακούς χορούς από τον χορευτικό όμιλο Λεύκιππο.
Στιγμές από την όμορφη εκδήλωση, που υποστήριξε το Messinialive.gr
