ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kατάληψη και σήμερα στο αμαξοστάσιο του Δήμου απο τους συμβασιούχους καθαριότητας

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

“ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ”
Πρόβλημα στην καθαριότητα… βγήκε ένα μόνο απορριμματοφόρο


“Θέλουμε τα δεδουλευμένα μας και θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε”, αυτό τόνισαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμάτας το πρωί στην κινητοποίηση-στάση εργασίας, που έκαναν στα Συνεργεία του Δήμου, χωρίς να αποκλείσουν την πόρτα εισόδου στον χώρο. Οι 46 συμβασιούχοι στην Καθαριότητα διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ουσιαστικά τους αφήνει στον “αέρα”,  τόσο ως προς  τα δεδουλευμένα τους,  όσο και όσον αφορά  στη συνέχιση της εργασίας τους στους Δήμους,  καθώς κρίνει πως προσκρούουν στο Σύνταγμα οι συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων τους. Ζητούν να βρεθεί σύντομα μια λύση στο πρόβλημά τους ενώ στον αγώνα τους θέλουν τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής.  Αίτημά τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να συνεχίσουν να έχουν την εργασία τους.  Κατάληψη  πραγματοποιούν από τη Δευτέρα και θα συνεχίσουν και αύριο Τετάρτη, στον χώρο των Συνεργείων,  ενώ θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη με την 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Να σημειωθεί ότι το  πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Δήμο Καλαμάτας αλλά όλους τους Δήμους της χώρας, καθώς αφορά 6.500 εργαζόμενους- συμβασιούχους στον τομέα της Καθαριότητας.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ-ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παράλληλα, οι συμβασιούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ανακοίνωση του Δήμου που αφορούσε τη χτεσινή τους κινητοποίηση- στάση εργασίας, και επισήμαναν ότι δεν παρεμπόδισαν καμία κυκλοφορία των απορριμματοφόρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Δελτίο Τύπου του Δήμου για το θέμα. Δήλωσαν μάλιστα ότι το ποσοστό που αναγράφεται στο δελτίο τύπου- και κάνει λόγο για 40%- είναι εντελώς ανακριβές.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα από το αμαξοστάσιο του Δήμου βγήκαν ένα απορριμματοφόρο για να πάρει τα ιατρικά απόβλητα του Νοσοκομείου, και τα οχήματα που υποστηρίζουν το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και τίποτα άλλο.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία, με κύριο αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος με σημερινή ανακοίνωσή του υποβαθμίζει την κινητοποίηση-μιλώντας για ολιγάριθμη ομάδα ατόμων- ενώ κάνει λόγο για “κατάληψη των θυρών” και “παρεμπόδιση της εξόδου οχημάτων”. Αναλυτικά:

“Συνεχίζεται η κατάληψη των θυρών στα συνεργεία από ολιγάριθμη ομάδα ατόμων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η έξοδος οχημάτων και κάθε είδους υλικών και εργαλείων, που είναι αναγκαία για την παραγωγή έργου στο Δήμο Καλαμάτας. Όμως, ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει κανονικά το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, έστω και αν δεν προσφέρεται κανένα έργο σε ορισμένους τομείς.
Δηλαδή, πληρώνει για αποκομιδή απορριμμάτων, για τον καθαρισμό δρόμων και πλατειών, για τη συντήρηση του πρασίνου”.
Χθες, ο Δήμος  σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Προβλήματα στην Καθαριότητα από την κατάληψη αμαξοστασίου” αναφέρει: “Αυτή η κατάσταση δημιουργεί εκ των πραγμάτων σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων.
Αναφορικά με το Δήμο Καλαμάτας, σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, το πρωί, παρεμποδίσθηκε περίπου το 40% των απορριμματοφόρων να εξέλθει για αποκομιδή απορριμμάτων. Ο Δήμος Καλαμάτας παρακαλεί τους συνδημότες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, να μην κατεβάζουν σκουπίδια κατά το δυνατόν”.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Την ίδια ώρα, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον υπουργό Εσωτερικών για το ζήτημα των συμβασιούχων και των δεδουλευμένων τους. Ο Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε, ότι η κυβέρνηση αναζητά συνολική λύση.

Και οι δύο συναντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη τόσο με την ΠΟΕ ΟΤΑ όσο και με την ΠΟΠ ΟΤΑ απέβησαν άκαρπες.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 6.500 συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση μετά την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών στους συνδικαλιστές αφορά στη δρομολόγηση 2.500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ενώ αναμένονται τα αιτήματα των δήμων για προσλήψεις στην καθαριότητα.

Στο μεσοδιάστημα, ο Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε να υπάρξουν δίμηνες συμβάσεις προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους συνδικαλιστές οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.

Για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων των οποίων η σύμβαση αναγκαστικά λήγει, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας, δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά που έχουν κάνει.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κι αυτά μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:
-Κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το πδ 164/2004
Κατά πλειοψηφία κρίνεται α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ή (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) και η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων
-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ωστόσο, η (ισχυρή) μειοψηφία θεωρεί ότι με βάση διατάξεις (άρθρο 7) του ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 1997/70/ΕΚ «για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται καταχρηστικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να αμειφθούν για τις έως τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες τους αλλά και να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τη συμπλήρωση 24μηνου, «προκειμένου να αποτραπεί η σε βάρος των φορέων και των εργαζόμενων αιφνίδια ανατροπή της κατάστασης, ενόψει των προεκτεθεισών αρχών, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών”. Παράλληλα τονίζει ότι “πρέπει να χορηγηθεί στους οικείους φορείς εύλογος χρόνος συμμόρφωσης προς την εκφερρθείσα στο παρόν Πρακτικό κρίσης περί αντισυνταγματικότητας, ως τέτοιου θεωρούμενου του χρονικού διαστήματος έως την 31η.12.2017 ». Τέλος, ειδική γνώμη δικαστή που μειοψήφισε ζητά να δοθεί τρίμηνη προθεσμία στον φορέα από την Κοινοποίηση της Πράξης του Οικείου Κλιμακίου.

 

To Top