ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 15 δισ. ευρώ περίπου αυξήθηκε το δημόσιο χρέος – Φτάσαμε στα 343,74 δις

Η αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και οι πράξεις repos αυξήθηκαν

Κατά 15 δισ. ευρώ περίπου αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κεντρικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το δημόσιο χρέος κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε στα 343,74 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Σημειώνεται ότι διαφέρει από το χρέος Γενικής Κυβέρνησης κατά το ποσό του ενδοκυβερνητικού χρέους και λοιπών στοιχείων που προβλέπονται από τον ESA.

Η αύξηση του χρέους, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οφείλεται κυρίως στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αυξήθηκαν στα 238,1 δισ. ευρώ, αλλά και στις πράξεις repos, που αυξήθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ από 14,93 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά δάνεια ανέρχονται στα 275,95 δισ. ευρώ (από 263,3 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ τον κρατικό κορβανά «βαραίνουν» και εκδόσεις ομολόγων - βραχυπρόθεσμων τίτλων ύψους 67,78 δισ. ευρώ.  

Το χρέος των 343,7 δισ. ευρώ αναλύεται σε βραχυπρόθεσμο (με λήξη ως 1 έτυους) ύψους 41,43 δισ. ευρώ, μεσοπρόθεσμο (με λήξη εντός της πενταετίας) ύψους 38,5 δισ. ευρώ, ενώ το 76,7% (263,8 δισ. ευρώ) έχει ωρίμανση άνω των 5 ετών.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο ή σε έκτακτο Eurogroup.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ώστε το Ταμείο να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο τρέχον δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα έχει ισότιμο ρόλο στις αξιολογήσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το protothema.gr, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σημείωσε πως στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι μεν πιο σαφείς από το Eurogroup της Σόφιας ως προς το χρέος, αλλά αυτές οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται προκαταρκτικές.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στις 14 Ιουνίου. «Το ορόσημο αυτό έχει τεθεί από πολλές χώρες που μετέχουν στο Μουντιάλ» είπε ο αξιωματούχος.
Οι Βρυξέλλες επιθυμούν και δηλώνουν ότι θα κλείσουν όλα έως τις 21 Ιουνίου αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μιας συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο ή σε έκτακτο Eurogroup, αλλά και τις φημολογίες για παράταση του Ελληνικού προγράμματος.
Αναφορικά με την επί της αρχής συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση ο ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «η εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι ακόμα πιο σημαντική από το ίδιο το SLA». Πάντως δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος».
Στόχος για τον αξιωματούχο είναι η Ελλάδα να παραμένει σταθερή στις μεταρρυθμίσεις και στις αρχές του προγράμματος υλοποιώντας ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Στο λεγόμενο “γαλλικό κλειδί”, ο αξιωματούχος τόνισε πως στη μελλοντική φόρμουλα χρέους και εποπτεία θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα που δίδονται και τους στόχους που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα, όπως και στο να αποκτήσει την “ιδιοκτησία” των πολιτικών της η Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας ο αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε πως η τελευταία δόση έχει εξαιρετική σημασία διότι χτίζει το λεγόμενο «δημοσιονομικό μαξιλάρι» ενώ ξεκαθάρισε ότι «ακόμα και να μην ενεργοποιήσει κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα το ΔΝΤ, το Eurogroup δεν πρόκειται απαραίτητα να ζητήσει από τη Ελλάδα να λάβει προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Κατά 15 δισ. ευρώ περίπου αυξήθηκε το δημόσιο χρέος – Φτάσαμε στα 343,74 δις

Δημοφιλέστερα

To Top