Επιχειρείν

Καρέλιας: 4,5 εκατ. ευρώ οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους και στην ενίσχυση κοινωφελών φορέων

1 εκατ. ευρώ σε φορείς και 3,5 εκατ. στους εργαζόμενους προσφέρει φέτος η εταιρία ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.

Χωρίς να πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη δια ζώσης ανοικτή γιορτή στο εργοστάσιο ΚΑΡΕΛΙΑ, η εταιρία δια μέσου του ευχετήριου μηνύματος του Ανδρέα Καρέλια, ανακοίνωσε τις παροχές στους εργαζομένους και τους κοινωφελείς φορείς ενώ έκανε και την ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει και την στοχοθεσία της νέας που έρχεται. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις φετινές παροχές ξεχωρίζει η παροχή 15ου μισθού ενώ δεν υπάρχει στη λίστα η Κιβωτός του Κόσμου και το Χαμόγελο του παιδιού, σε μια κίνηση αποστασιοποίησης γενικότερα από τις ΜΚΟ.

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ • ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022

square

Σε μία ημέρα και κάτι το 2023 θα είναι μαζί μας. Μέσα από την καρδιά μου έχετε τις καλύτερες ευχές μου για υγεία και πρόοδο σε κάθε σπίτι. Εύχομαι σε όλους σας καλή Πρωτοχρονιά και να περάσετε τις μέρες αυτές ζεστά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ελπίζω πραγματικά αυτή η παραμονή Πρωτοχρονιάς να είναι η τελευταία χωρίς την καθιερωμένη γιορτή μας.
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας κουραστήκαμε από την πανδημία, ωστόσο όλα δείχνουν ότι βαίνουμε προς το τέλος της. Σε ότι μας αφορά, θα επαναλάβω αυτό που είπα και πέρσι, ότι νιώθω πολύ μεγάλη ανακούφιση που, για μία ακόμη χρονιά, συνεχίζουμε να είμαστε όλοι μαζί χωρίς να λείπει κανένας.
Το 2022 κρίνεται σαν μια πολύ πετυχημένη χρονιά για την εταιρεία μας. Είχαμε βάλει δύσκολους στόχους και τους περισσότερους τους πετύχαμε, φτάνοντας σε νέα αξιοζήλευτα επίπεδα πωλήσεων, κερδοφορίας και οικονομικής ευρωστίας.
• Σημειώσαμε τον υψηλότερο τζίρο στην ιστορία μας, ξεπερνώντας ακόμα και την πολύ πετυχημένη περσινή χρονιά.
• Καταφέραμε την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία μας, ενισχυμένοι σημαντικά από την επανεκκίνηση του τομέα duty free στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης, την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, αλλά και από τις προσεκτικές και στοχευμένες αναπροσαρμογές τιμών, όπου αυτό ήταν εφικτό, αντισταθμίζοντας έτσι σε ικανοποιητικό βαθμό τις
μέχρι τώρα αυξήσεις τιμών πρώτων και βοηθητικών υλών.
Μέσα στο 2022, ξεπεράσαμε τα 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα σε συνολικό όγκο πωλήσεων.
• Αυξήσαμε τον όγκο πωλήσεών μας στην Ελλάδα και κυρίως στα premium σήματά μας. Στα τσιγάρα η αύξηση ξεπερνά το 5%, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις είναι στα περσινά υψηλά επίπεδα.
• Εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώσαμε την ισχυρή μας θέση στις πλείστες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε και καταγράψαμε σημαντικές αυξήσεις στην Ισπανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σερβία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχία και τη Μολδαβία, αντισταθμίζοντας μειωμένες πωλήσεις στην Αρμενία, την Πορτογαλία, τη Λιβύη και την Αλβανία. Στη Βουλγαρία
κινηθήκαμε ελαφρά ανοδικά και διατηρήσαμε τα υψηλά μας μερίδια στα τσιγάρα και τον καπνό.

• Ενισχύσαμε περαιτέρω τα ταμειακά μας διαθέσιμα και προχωρήσαμε σε επενδύσεις προκειμένου να είμαστε συμβατοί με τις ολοένα και πιο πολύπλοκες νομοθετικές απαιτήσεις των διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπουν πλέον τα προϊόντα μας, αλλά και να επεκτείνουμε την παραγωγική μας δυνατότητα για την οικογένεια Omé, ανταποκρινόμενοι στην ολοένα αυξημένη ζήτηση.
• Υπογράψαμε συμφωνία με τον οίκο Dannemann για την εισαγωγή και διανομή των πούρων του στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα πετύχαμε σημαντικότατη αύξηση 60% στις πωλήσεις των σημάτων του οίκου Villiger. Οι δύο αυτές θετικότατες εξελίξεις καθιστούν πλέον την Καρέλια ως έναν από τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ελλάδα.
• Επιστέγασμα της παραπάνω θετικής πορείας το 2022 είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία ποσά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ που αναλογούν στη χρήση 2022, αλλά και κάθε άλλης μορφής φόρων που καταβλήθηκαν το 2022, συνολικού ύψους € 621.000.000, το οποίο και είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία μας. Παράλληλα οι εισφορές σε ασφαλιστικούς
οργανισμούς ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ.

Νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους για μία πολύ πετυχημένη χρονιά και ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι, με αφοσίωση και παρά τις δυσκολίες, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας και να ανεβάσουμε την ΚΑΡΕΛΙΑ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Παρά τα παραπάνω πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι και σε ετοιμότητα. Η νέα χρονιά που ανατέλλει σε λίγες ώρες μπροστά μας είναι γεμάτη από εμπόδια και προκλήσεις, που όμοιά τους δεν έχουμε
ξανασυναντήσει στο παρελθόν.
Πριν αναφερθώ στις καθιερωμένες παροχές που παραδοσιακά ανακοινώνουμε τέτοια μέρα, κρίνω απαραίτητο να κάνω μία μικρή ανάλυση στις προοπτικές που διαγράφονται μπροστά μας.

1

Το 2023 θα είναι από τις πιο απαιτητικές χρονιές, κατά την οποία θα πρέπει να ξεπεράσουμε, για άλλη μία φορά, τον εαυτό μας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε να συγκριθούμε με ένα πολύ πετυχημένο 2022.
Έχουμε επιπλέον να αντιμετωπίσουμε νέες δυσκολίες και αντιξοότητες.
• Σε ό,τι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών μας, είμαστε ήδη αντιμέτωποι με πρωτοφανείς αυξήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Υλικά όπως τα καπνά και τα υλικά φιλτροποιΐας έχουν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα και οι νέες, ολοένα αυξανόμενες, τιμές κτήσης θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, μας αναγκάζει να ετοιμαζόμαστε για μείωση της μικτής μας κερδοφορίας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να περάσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις κόστους στις αγορές μας, αφού το εισόδημα σημαντικότατης μερίδας καταναλωτών, διεθνώς,
υφίσταται την πίεση από τις έντονες πληθωριστικές ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών.
• Η πορεία των πωλήσεων δεν θα είναι τόσο ομαλή όσο τις προηγούμενες χρονιές. Πέραν του εντονότατου ανταγωνισμού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόσθετες απαγορεύσεις, αλλά και συνεχείς μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες που δημιουργούν νέες τάσεις αγοράς, ακόμα και στα καπνικά προϊόντα.
Σχεδιάζοντας τον πίνακα με τις παροχές του 2022, κρίναμε ότι και αυτές πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν μορφή και να ανταποκριθούν στα κελεύσματα των καιρών. Ο στόχος δεν είναι μόνο να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην επιτυχία της εταιρείας, αλλά και να επιβραβευθούν ιδιαίτερα εκείνοι που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ειδικότερα για φέτος με χαρά ανακοινώνουμε:
ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
α. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι ανέρχεται φέτος στα € 350 καθαρά.

β. Ο κάθε λαχνός της σημερινής ημέρας για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει σε € 1.000 καθαρά.
γ. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.750 καθαρά.
δ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2022, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση € 500 καθαρά.
ε. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2022.
στ. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν σαν έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό, με άλλα λόγια, η εταιρεία ειδικά για φέτος και λόγω της αυξημένης της κερδοφορίας, θα δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζόμενους.
ζ. Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από € 1500 θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 500 καθαρά.
η. 160 στελέχη και εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το μπλε bonus € 2.700 καθαρά, ενώ 50 στελέχη και εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, θα λάβουν το χρυσό bonus € 4.000 καθαρά.

image

2

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο με την οικονομική ενίσχυση των φορέων εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Ειδικά για φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας αποφάσισε να ενισχύσει με το συνολικό ποσό του € 1.000.000 τους εξής φορείς:
1) Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με το ποσόν των € 200.000 εκ των οποίων € 50.000 για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη μας.
2) Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ποσόν των € 200.000 προκειμένου να προμηθευτεί οφθαλμολογικό χειρουργικό μικροσκόπιο καθώς και σύστημα πληθυσμογραφίας – αντιστάσεων – διάχυσης στατικών όγκων και ταλαντωσιμετρίας.
3) Την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενίσχυση σε είδος αξίας € 200.000.
4) Τον Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος με το ποσόν των € 60.000.
5) Το Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» για την πολυετή συνεισφορά του προς το παιδί, με το ποσόν το ποσόν των € 70.000.
6) Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ) με το ποσόν των € 50.000.
7) Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με το ποσόν των € 50.000.

8) Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο) για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος «Αναπτύσσοντας δεξιότητες ζωής στους εγκλείστους των φυλακών Τύρινθας, Ναυπλίου, Τρίπολης και Κορυδαλλού» με το ποσόν των € 50.000.
9) Το Περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ με το ποσόν των € 70.000 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
10) Το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η ΜΗΤΕΡΑ» με το ποσόν των € 50.000.

Megaron-Karelia

Oι έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους, οι οποίες αναλύονται πιο πάνω, όπως επίσης και η συνολική ενίσχυση των κοινωφελών φορέων, ξεπερνούν τα € 4.500.000.
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, αναμένουμε σημαντικές δυσκολίες τη νέα χρονιά. Με όπλα την ποιότητα των προϊόντων μας, τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας, το άριστο κλίμα μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και την ισχυρή ταμειακή μας θέση, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αυτές τις προκλήσεις.

image

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά, έχουμε σαν κύριο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των βαθμών αποδοτικότητας των παραγωγικών μας συγκροτημάτων. Ο κατακερματισμός της παραγωγικής διαδικασίας εξαιτίας, κυρίως, των αλλαγών στις συσκευασίες, τα προβλήματα που μας προκαλούν οι διακοπές και εκάστοτε δυσλειτουργίες του κοινοτικού συστήματος ιχνηλασιμότητας, έχουν οδηγήσει σε αποδόσεις κάτω του αναμενόμενου.
Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε, όσο είναι δυνατόν, τα μερίδια αγοράς μας. Οι όποιες αυξήσεις τιμών πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες και όχι βιαστικές κάτω από το έντονο βάρος των αυξήσεων στα κόστη προμήθειας πρώτων υλών. Η ποιότητα των προϊόντων μας πρέπει, όχι μόνον να παραμείνει στα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα χωρίς εκπτώσεις εις βάρος των καταναλωτών μας, αλλά να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Οι προωθητικές μας ενέργειες πρέπει να συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από αυξημένη
καλαισθησία αλλά και από πρωτοπορία και φρεσκάδα. Παράλληλα, θέτουμε σαν προτεραιότητα την αναβάθμιση των εργοστασιακών μας υποδομών, όπως του κτηρίου ενεργείας, του υποσταθμού ρεύματος, του λεβητοστασίου αλλά και των υπολοίπων κτηριακών
εγκαταστάσεων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, ενώ προχωρούμε γοργά σε περαιτέρω βελτίωση της πυροπροστασίας και της αντιμετώπισης κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Εξελίσσουμε ακόμα περισσότερο τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου, πληροφορικής και ανθρωπίνων πόρων με νέες δραστηριότητες, εξοπλισμό και στελέχωση.
Παραμένουμε ενεργοί με πληθώρα δράσεων κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, στηρίζοντας οικονομικά φορείς και πρωτοβουλίες που δουλεύουν αθόρυβα, αλλά μεθοδικά και αποτελεσματικά, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
Καλή Χρονιά σε όλους

Ανδρέας Γ. Καρέλιας

Καρέλιας: 4,5 εκατ. ευρώ οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζομένους και στην ενίσχυση κοινωφελών φορέων
To Top