Μουσική

Η καρδιά της μουσικής Καλαμάτας χτυπά σε Αυστριακούς ρυθμούς

ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” – 29 & 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας!

το καλοκαιράκι φεύγει και σιγά σιγά αρχίζουν τα σχολεία, τα Ωδεία, οι χοροί και οι ρυθμοί της ζωής μας επιστρέφουν σε μια καινούρια – ξεκούραστη εύχομαι – σχολική χρονιά!
Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας αποχαιρετά λοιπόν το καλοκαίρι και μαζί το 3ο Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας” ενώ ταυτόχρονα καλωσορίζει την νέα χρονιά με μια σπουδαία συνεργασία!!!!
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνεργάζεται  και πάλι με τη θερινή Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη “Strings In Motion”.
Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχειας της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι  που αποτελεί  μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ήδη από την Κυριακή 25 Αυγούστου 20 μουσικοί από το Mozarteum και με καταγωγή από την Ουκρανία, το Μεξικό, την Αυστρία και φυσικά την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι και με απόφοιτους του Ωδείου ετοιμάζουν δύο συναυλίες δώρο στην πόλη μας, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας και ίσως όχι μόνο!!!

Η πρώτη συναυλία στο Κάστρο, η δεύτερη στο Μέγαρο Χορού

Η πρώτη συναυλία στην Καλαμάτα θα δοθεί στις 29 Αυγούστου 2019, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, όπου η Ορχήστρα εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα  P. I. TSCHAIKOWSKI, W. A. MOZART , N. ROTA αλλά και ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου απόφοιτου του Mozarteum από την Ελλάδα   του Ιάσονα Τζανάκου ενώ στις 30 Αυγούστου 2019, στις 21:00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου των W. A. MOZART, L. V. BEETHOVEN, A. DVORAK, J. BRAHMS, S. HAVRYLYUK, M. SKORYK και B. SMETANA

Η είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη.

Σας καλούμε λοιπόν σε δυο “δροσερές” συναυλίες με νέους – μα πολλά υποσχόμενους μουσικούς -που αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την καλή μουσική μαζί μας!!!!

“Strings in Motion”

Η ακαδημία εγχόρδων “Strings in Motion” είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρότζεκτ το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Η καθηγητές και οι φοιτητές εμφανίζονται από κοινού πάνω στη σκηνή και είναι συχνό τα έργα να παρουσιάζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες των masterclass. Οι νέοι και νέες μουσικοί κερδίζουν μέσω αυτού πολύτιμη και πολύπλευρη εμπειρία επί της σκηνής.
Στο επίκεντρο του πρότζεκτ βρίσκονται το Κρατικό Κονσερβατόριο του Innsbruck και το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο: το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και τον χειμώνα στο Toblach (Νότιο Τιρόλο, Ιταλία) με την υποστήριξη των τοπικών αρχών του Τιρόλου και του Νότιου Τιρόλου. Από το 2015 υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τη Dr. Martha Walther-Bauer και επίσης από την Arianne Condellis.

Μέρος του πρότζεκτ είναι η ενεργή καλλιτεχνική ανταλλαγή στα πλαίσια του Euregio (Τιρόλο, Νότιο Τιρόλο, Τρεντίνο, Νότια Βαυαρία), καθώς και διεθνείς συνεργασίες με το Μεξικό και την Ουκρανία.

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν masterclass και σεμινάρια από τις 17 με 24 Αυγούστου στην Μάνη (Mani Sonnelink) και από τις 25 με 30 Αυγούστου στην Καλαμάτα (Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Κανέτης, Anita Mitterer

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως εξέλιξη και φυσική συνέχεια του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla, που διοργανώθηκε στοΔημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2016 με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ και τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας – ΤΕΡΨΙΣ. Από τότε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο φορές.

Ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2017 προστέθηκαν πλάι στη νυν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ και διδάσκουσα στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου, Indira Rahmatulla, ενθουσιωδώς ο διαπρεπής Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer και η καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά.
Πάνω από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, του Ουζμπεκιστάν, την Γερμανία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό,την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα συμπράξουν σε 17 συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου χρίζοντας την Καλαμάτα Μουσική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!!!!
 
Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του Φεστιβάλ και στην ανάπτυξή του παίζουν φυσικά και δύο από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια με την σημαντική χορηγία του και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την δωρεά του ενισχύουν την δυναμική του Φεστιβάλ και αναγνωρίζουν τον ρόλο του στα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ελληνικής Επικράτειας.

Με εκτίμηση,
Η ιδρυΤική ομάδα του Φεστιβάλ
Στάθης Γυφτάκης
Δημήτρης Λάμπος
Indira Rahmatulla

Η καρδιά της μουσικής Καλαμάτας χτυπά σε Αυστριακούς ρυθμούς
To Top