ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kαρδαμύλη: Σε 18 μήνες έτοιμο το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο συμβούλων του ιδρύματος Μπενάκη θα μεταβεί στην Καρδαμύλη για να εγκαταστήσει τον εργολάβο κ. Μπαλιάν που έχει αναλάβει την ανακαίνιση.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το ίδρυμα Νιάρχου.
Σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, το σπίτι του θα λειτουργήσει για έξι μήνες σαν ξενώνας για να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας της, τους υπόλοιπους έξι μήνες θα φιλοξενεί καλλιτέχνες, κυρίως συγγραφείς, ενώ ταυτόχρονα θα διοργανώνονται και διάφορα σεμινάρια και διαλέξεις.

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προβολής της Μάνης και της χώρας μας αφού τα ονόματα που θα φιλοξενούνται θα είναι μεγάλης εμβέλειας παγκοσμίως.

Η δωρεά του Patrick Leigh Fermor και της γυναίκας του Joan

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor ζούσαν για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασαν με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη. To 1996, δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατο τους. Η επιλογή αυτή προτάθηκε από τον στενό τους φίλο Τζαννή Τζαννετάκη και η δωρεά έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη, δεδομένης και της φιλικής σχέσης του Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά.

Σύμφωνα με το Συμβόλαιο Δωρεάς, το ακίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται για την ευόδωση του έργου του Μουσείου Μπενάκη, βάσει των αποφάσεων της Διοικητικής του Επιτροπής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα της λειτουργίας του.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, γεννήθηκε το 1915 και ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Πέθανε τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα την δεύτερη πατρίδα του

Το Μουσείο, λόγω της προσωπικότητας και της ιδιότητας του δωρητή, διεύρυνε ορισμένες κατηγορίες φιλοξενούμενων για να συμπεριλάβει συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες κλπ. Το Μουσείο Μπενάκη απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου μετά τον θάνατο του δωρητή, το φθινόπωρο του 2011. Όταν παρέλαβε τη δωρεά, ξεκίνησε τη μελέτη για την μελλοντική του χρήση και παράλληλα, με τους αρχιτέκτονες/συνεργάτες Ανδρέα Κούρκουλα & Μαρία Κοκκίνου, προχώρησε στην προκαταρκτική μελέτη για τη συντήρηση και την επισκευή των κτισμάτων του ακινήτου, καθώς και στη σύνταξη των σχετικών προϋπολογισμών.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανταποκρινόμενο στο αρχικό αίτημα του Μουσείου για την οικονομική στήριξη των απαραίτητων επισκευών και την προετοιμασία του σπιτιού για τη λειτουργία του, ζήτησε -και χρηματοδότησε με δωρεά του- την εκπόνηση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΑΕΑ Consulting, εταιρεία εξειδικευμένη στην οργάνωση και διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών. Η μελέτη αυτή -η οποία βασίστηκε στην αρχική πρόταση του Μουσείου Μπενάκη για τη μελλοντική λειτουργία της Οικίας- οδήγησε σε ορισμένες τροποποιήσεις της πρότασης αυτής, κυρίως ως προς τον οικονομικό προγραμματισμό για τη βιωσιμότητα του έργου.

Το ακίνητο

Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίτσι, στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, και έχει συνολική επιφάνεια 9 περίπου στρέμματα. Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για ένα από τα ωραιότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Η άμεση επαφή του με τη θάλασσα -μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία ακριβώς κάτω από το κτήμα- τα χαμηλά, διακριτικά, πετρόκτιστα κτίσματα και ο Μεσογειακός κήπος που κατεβαίνει ως το νερό, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για συγκέντρωση και δημιουργία.

Απίστευτη επαφή με την θάλασσα

Με λίγα λόγια η φιλοξενία στον χώρο αυτό, είναι ένα μεγάλο δώρο που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος.

Με πληροφορίες από το manivoice.gr

To Top