Επί Σκηνής

Ο Καραγκιόζης και…το θέατρο του παραλόγου: Απαγόρευσε τη μουσική στην έναρξη και το τέλος της παιδικής παράστασης η Δημοτική Αστυνομία

Ξεχειλίζει αγανάκτηση η καταγγελία της προέδρου της Πειραματικής Σκηνής Λέττας Πετρουλάκη με αφορμή, όπως λέει, τη χθεσινή απαγόρευση από τη Δημοτική Αστυνομία να ακουστεί η μουσική του Καραγκιόζη κατά την έναρξη και το τέλος της παιδικής παράστασης θεάτρου σκιών που έγινε στο πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας για τα μικρά παιδιά της πόλης.

Τι καταγγέλλει η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη:

“Περιγράφω εξοργισμένη το περιστατικό. Χθές στο πάρκο των σιδηροδρόμων, στο χώρο του πατινάζ, ο θίασος του θεάτρου Σκιών του Κων/νου Δημητρακόπουλου έδωσε παράσταση καραγκιόζη στα παιδιά, καλεσμένος από το σύλλογο “Παράδεισος”. Τέτοια παράσταση παρουσιάζεται κάθε χρόνο προσφορά στα παιδιά της Καλαμάτας.

Ξαφνικά έρχεται η Δημοτική Αστυνομία και τους λέει ότι στην παράσταση να μην βάλετε τη μουσική έναρξης και φινάλε του Καραγκιόζη γιατί απαγορεύεται. Προσπαθούν οι υπεύθυνοι του συλλόγου να επικοινωνήσουν με τη γεν.γραμματέα του Δήμου , την κυρία Νταμάτη, η οποία επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπάρχει τέτοια εντολή από το υπουργείο. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ εγώ, η ανόητη, που δεν μπορώ να καταλάβω αυτές τις εντολές και ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ..

Τώρα στον κινηματογράφο, που άνοιξαν οι θερινοί με το καλό, θα βλέπουμε βωβές ταινίες χωρίς μουσική;;; Στις Θεατρικές παραστάσεις που άρχισαν κι αυτές να παρουσιάζονται θα απαγορεύεται να ακούγεται μουσική επένδυση ;;;;;; Στις συναυλίες θα βλέπουμε τα μουσικά όργανα να κινούνται χωρίς να ακούγεται η μελωδία;;;; Στο φεστιβάλ χορού οι χορευτές θα χορεύουν χωρίς μουσική;;;;

Επιτέλους, μείναμε κλεισμένοι μέσα μήνες αμέτρητους, φορέσαμε τις μάσκες μας,  πειθαρχήσαμε, με το όνειρο επί τέλους να απελευθερωθούμε από τη μαυρίλα της ζωής μας, κάναμε τα εμβόλιά μας, τί άλλο θέλετε;;; Αφήστε επί τέλους ήσυχο τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ! αφήστε επιτέλους να ανθίσει, αρκετό αποκλεισμό και καραντίνα έχει δεχθεί και ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι του Πολιτισμού. Τα παιδάκια αλληθώρισαν από το πολύ τάμπλετ και την τηλεόραση , αφήστε τα να δουν λίγο καραγκιόζη να τραγουδάει και να χορεύει με τα δημοτικά ιδιαίτερα τραγούδια του.

Εσείς του Υπουργείου μάθετε να γράφετε σαφείς εντολές! Εσείς που λαμβάνετε τις εντολές και τις προωθείτε, μάθετε να ερμηνεύετε σωστά τις εντολές του Υπουργείου ακόμα και τις ασαφείς εντολές , λίγη λογική χρειάζεται. Μην μπερδεύετε τις παραλίες και τα beach bar με τους χώρους του πολιτισμού! Αφήστε ήσυχο το θέατρο, τη μουσική , τις συναυλίες, το χορό.

Τα έχουμε απόλυτη ανάγκη ιδιαίτερα τώρα που έχουμε φάει όλη τη μαυρίλα του κινδύνου από τον ιό, του κινδύνου από τα εμβόλια, του κινδύνου από το θάνατο που παραμονεύει πίσω από κάθε εκπομπή της τηλεόρασης που περιγράφει και αριθμεί θανάτους, διασωληνωμένους, νοσούντες, βιασμούς, δολοφονίες και εκτελέσεις. Λίγη ζωή μας έμεινε, αφήστε τη να τη ζήσουμε με λίγο πολιτισμό, ευγένεια, αγάπη και ομορφιά!
Αφήστε μας επί τέλους ήσυχους! ΕΛΕΟΣ!!!”, καταλήγει αγανακτισμένη η Λέττα Πετρουλάκη.

Δήμος Καλαμάτας: “Δεν έγινε απαγόρευση μουσικής αλλά συστάσεις να μην παίξει η μουσική”

Σύμφωνα πάντως με το Δήμο Καλαμάτας, δεν έγινε απαγόρευση μουσικής αλλά σύσταση να μην παίξει η μουσική του Καραγκιόζη κατά την έναρξη και το τέλος της παράστασης, καθώς εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων κάποιοι μαθητές σε παρακείμενα σπίτια διάβαζαν.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Η απαγόρευση μουσικής το τρέχον διάστημα, αφορά μόνο τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής(στα οποία απαγορεύεται η αναπαραγωγή μουσικής και η ζωντανή μουσική), όχι τις παραστάσεις σε ανοιχτό χώρο, για τις οποίες το ΦΕΚ προβλέπει να γίνονται με θεατές, που φορούν μάσκα, που είναι καθιστοί σε αποστάσεις, χωρίς διαλείμματα, και με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επίσης η παράσταση δεν έγινε σε ώρα κοινής ησυχίας.  Επρόκειτο για παράσταση καραγκιόζη και όχι για συναυλία. Είναι πρωτάκουστο να απαγορεύεται ή έστω γίνονται συστάσεις για τη μουσική σε μια παιδική παράσταση.  Προφανώς κάποιοι ερμήνευσαν την ΚΥΑ κατά το δοκούν, παρερμηνεύοντας τι επιτρέπεται και τι όχι. Πουθενά δεν αναφέρεται σίγαση της μουσικής στις παραστάσεις, ούτε λόγω covid, ούτε λόγω πανελλαδικών..

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και ισχύει μέχρι 7 Ιουνίου προβλέπει τα εξής για ζωντανές παραστάσεις και θεάματα:

 

Και εδώ οι αναλυτικές οδηγίες-διευκρινίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για ζωντανές παραστάσεις και θεάματα. Πουθενά δεν αναφέρεται απαγόρευση μουσικής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μαίρη Περδικέα

Ο Καραγκιόζης και…το θέατρο του παραλόγου: Απαγόρευσε τη μουσική στην έναρξη και το τέλος της παιδικής παράστασης η Δημοτική Αστυνομία
To Top