ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι κάνουμε αν πάρει φωτιά η κουζίνα μας;

Το ξέρατε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές σε οικίες ξεκινούν από τις κουζίνες; Και ότι το μαγείρεμα είναι η Νο1 αιτία πυρκαγιών σε οικίες;
Επειδή όμως πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες τώρα τελευταία καίτε τα φαγητά ή ξεχνάτε τα μάτια αναμμένα, καλό θα ήταν να διαβάσετε τις παρακάτω συμβουλές, για να αποφύγετε τις τραγικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς στην κουζίνα.

ΠΟΤΕ μην αφήνετε το φαγητό που μαγειρεύετε χωρίς να είστε σε απόσταση ενός ή δύο μέτρων και την προσοχή σας κυρίως σε αυτό. Αν χρειαστεί να φύγετε από το χώρο της κουζίνας κλείστε το μάτι προσωρινά.
Ελέγξτε τακτικά την πορεία του φαγητού σας και την ένταση της φωτιάς στην εστία της κουζίνας.
Αν είστε ξεχασιάρηδες χρησιμοποιήστε μια υπενθύμιση είτε μέσω του κινητού σας ή με ένα απλό ρολόι (μπορείτε να κάνετε χρήση και το ρολόι της κουζίνας για υπενθύμιση)
Όταν μαγειρεύετε μην φοράτε φαρδιά ρούχα ή μακριά μανίκια.
Μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να βρίσκονται κοντά στην κουζίνα, δημιουργήστε μια «απαγορευτική ζώνη» ενός μέτρου μακριά από τις εστίες της κουζίνας.
Οτιδήποτε μπορεί να πιάσει φωτιά κρατήστε το μακριά από την κουζίνα (τα μάτια- εστίες-πόρτα φούρνου) αλλά και από καντήλια κ.λ.π.
Συνήθως οι Ελληνίδες μάνες και γιαγιάδες έχουν την τάση δίπλα στην κουζίνα που μαγειρεύουν να έχουν, σεμεν, καντηλάκια, πετσετούλες, πλαστικές σακούλες κ.λ.π ότι δηλαδή χρειάζεται για να αναπτυχθεί αλλά και να ενισχυθεί η φωτιά.
Να καθαρίζετε τακτικά τις εστίες της κουζίνας για να μην μαζεύεται λίπος που θα δώσει εξαιρετική βοήθεια σε μια μικρή φωτιά επιταχύνοντας την.
Προμηθευτείτε για την κουζίνα σας ειδικό πυροσβεστήρα αφρού ικανό να κατασβέσει λίπη (ρωτήστε την τοπική σας Πυροσβεστική Υπηρεσία ή εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης πυροσβεστήρων). Ζητήστε εκπαίδευση πριν κάνετε χρήση του πυροσβεστήρα.
Πριν κοιμηθείτε ή πριν φύγετε για ταξίδι ή από το σπίτι σας για την εργασία σας ελέγξτε ότι η κουζίνα σας είναι σβηστή και όλα ασφαλή.
Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή πυρκαγιάς οροφής στην κουζίνα αλλά και στα υπνοδωμάτια. Ελέγχετε τον ανιχνευτή πυρκαγιάς μηνιαίως για την καλή του λειτουργία και αντικαθιστάτε τις μπαταρίες ετησίως.

ΠΡΟΣΟΧΗ πριν κάνετε οτιδήποτε σε καμία περίπτωση ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ ΝΕΡΟ σε φωτιά κουζίνας

Θα εξηγήσω με απλά λόγια παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε αλλά πριν από αυτό παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε τι συμβαίνει αν ρίξετε νερό (ακόμα και ένα ποτήρι) σε μαγειρικό σκεύος που καίγεται !

Το μαγειρικό λίπος ή λάδι έχει την τάση να αντιδρά βίαια στην πρόσμιξη του με νερό όταν έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε ΟΧΙ ΝΕΡΟ!

Αν η κουζίνα σας πάρει φωτιά από μαγειρικό σκεύος ή μη σας προτείνω τα παρακάτω :

Καλέστε το 199 ΠΡΩΤΑ και ΜΕΤΑ ξεκινήστε ενέργειες.
Αν μπορείτε κλείστε την εστία – μάτι της κουζίνας, αν δεν μπορείτε να φθάσετε το κουμπί τότε κλείστε την ασφάλεια από το γενικό πίνακα ρεύματος αν δεν ξέρετε την ασφάλεια κλείστε τον γενικό (προσοχή αν είναι νύχτα δεν θα βλέπετε).
Μην μετακινήσετε το μαγειρικό σκεύος ενώ ακόμα έχει φωτιά ή καίει, μπορεί να μεταφέρετε την φωτιά και σε άλλους χώρους ή να πάθετε έγκαυμα.
Μην χτυπήσετε με πανιά το μαγειρικό σκεύος για να κατασβήσετε την φωτιά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αρπάξει και το πανί φωτιά. Ο σωστός τρόπος κατάσβεσης είναι με βρεγμένη πετσέτα (όχι πετώντας την), τεχνική όμως που χρειάζεται εκπαίδευση πρακτική και όχι απλά μια ανάγνωση άρθρου.
Με τον πυροσβεστήρα σας (κόνεως – αφρού ΟΧΙ νερού) σε απόσταση ενός μέτρου κάνετε κατάσβεση με διαδοχικές βολές έως ότου σβήσει. (επίσης χρειάζεται πρακτική εκπαίδευση).
Αν την σβήσετε μόνοι σας (μικρή εστία φωτιάς) επαγρυπνείτε για αναζωπύρωση της φωτιάς και μην απομακρυνθείτε από την εστία πυρκαγιάς μέχρι να έρθει βοήθεια ή το Πυροσβεστικό Σώμα. (Μην ανοίξετε το ρεύμα μέχρι να έρθει το Π.Σ.)
Σε περίπτωση που τα ρούχα σας πάρουν φωτιά, πέστε στο έδαφος και κυλιστείτε μέχρι να σβήσει η φωτιά, καλέστε το 166 (ΕΚΑΒ).

Αν η φωτιά έχει βγει εκτός ελέγχου (έχει πάρει φωτιά το ντουλάπι, ο απορροφητήρας κ.λπ.) σιγουρευτείτε ότι όλοι έχουν βγει έξω από την οικία σας και κατόπιν βγείτε και εσείς μην επιτρέποντας σε κανέναν να εισέλθει εντός μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε την καταστροφή της περιουσίας σας, τον δικό σας τραυματισμό ή μελών της οικογενείας σας, είναι η Πυροσβεστική παιδεία , η πρόληψη και η πρακτική εκπαίδευση.
Ενημερωθείτε, Εκπαιδευτείτε, Μείνετε ασφαλείς.

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου
https://www.fire.gr/?cat=34

Τι κάνουμε αν πάρει φωτιά η κουζίνα μας;

Δημοφιλέστερα

To Top