ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάννες: Στην κορυφή το τραγούδι της ταινίας “Ο Πηλός και η Κοπέλα” με Καλαματιανές πρωτιές!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ “Cannes World Film Festival: Remember the Future”, ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΝΤΑΝΑΚΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΑΙΝΙΑΣ

Μία σημαντική διάκριση για την καριέρα του πέτυχε ο Καλαματιανός σολίστας του πιάνου Χρήστος Ντανάκας, που αναδείχθηκε νικητής της κατηγορίας “Καλύτερο τραγούδι” με το “What Can Break This Echo” στο Cannes World Film Festival: Remember the Future”! Το τραγούδι είναι το θεματικό τραγούδι της ταινίας του ανερχόμενου και δυναμικού Καλαματιανού σκηνοθέτη Γιώργου Λουριδά, που συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, “Ο Πηλός και η Κοπέλα”.
Στιχουργός και ερμηνευτής του τραγουδιού είναι ο George Breadman με τον οποίο ο Χρήστος είχε άψογη συνεργασία με εξαιρετικό αποτέλεσμα! Παράλληλα στο ίδιο φεστιβάλ ο Χρήστος Ντανάκας είχε κι άλλες υποψηφιότητες: Σε αυτή του “Καλύτερου Συνθέτη του Μέλλοντος” και “Καλύτερου soundtrack”.

Το κομμάτι που πήρε την πρώτη θέση γράφτηκε για τη μουσική της ταινίας “The Clay and the Girl”, “Ο Πηλός και η Κοπέλα” που είναι μια κοινωνική, δραματική ταινία, με κεντρικό θέμα τη σχέση ενός ζευγαριού μέσης ηλικίας μετά την ξαφνική απώλεια της κόρης τους. Εξερευνά τις αξίες της οικογένειας και της αγάπης, και τον ρόλο που παίζει η τέχνη ανάμεσα στα δύο. Σκηνοθέτης είναι ο Καλαματιανός Γιώργος Λουριδάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία προτάθηκε συνολικά σε οκτώ κατηγορίες συνολικά! Με τον ερμηνευτή G. Ο Breadman να παίρνει το βραβείο “Καλύτερου Τραγουδιστή” και ο Γιώργος Λουριδάς το βραβείο “Best Director Indie Short”.

Ο Χρήστος Ντανάκας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, αρχικά στο “Ωδείο Μεσσηνίας” και από το 2000 στο “Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο. Το 2009 συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο “Athenaeum” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο, όπου το 2011 πήρε το δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί.
Το 2000 απέσπασε Α’ Βραβείο και Αριστείο Διάκρισης στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνα” και το 2004 το Γ’ Βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό. Το 2005 απέσπασε το Α’ Βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες (περιφέρεια Πελοποννήσου) του Υπουργείου Παιδείας. Το 2006 έλαβε το Γ’ Βραβείο
στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου “W.A.Mozart” που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Το 2012 έλαβε το Β’ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα”.
Το 2013 συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Εισήχθη στο “Staatliche Hochschule für Musik Trossingen”, όπου σπούδασε με καθηγήτρια την Raluca Chifane – Wagenhäuser. Ολοκλήρωσε το πτυχίο του το 2017 και το μεταπτυχιακό του ως σολίστ το 2020 με Άριστα και ειδική διάκριση.
Το 2015 ηχογράφησε για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τρίτο Πρόγραμμα. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.
Το 2020 ξεκίνησε να συνθέτει τη δική του μουσική με τον κύκλο κομματιών για πιάνο “Music Stories” που συνεχίζει ως σήμερα. Το 2021 συνέθεσε μουσική για την ταινία μικρού μήκους “Ο Πηλός και η Κοπέλα”, της οποίας το θεματικό τραγούδι, με τίτλο “What Can Break This Echo”, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Best Song”
του διεθνούς φεστιβάλ Cannes World Film Festival. Στο ίδιο φεστιβάλ ήταν επίσης υποψήφιος για βραβείο στις κατηγορίες “Best Composer of the Future” και “Best Soundtrack”.
Σήμερα ζει στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, όπου διδάσκει πιάνο σε ωδεία και μουσικές ακαδημίες.

Ακούστε το τραγούδι που κέρδισε την πρώτη θέση

To Top