ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Δημοψήφισμα, εκλογές ή ψήφιση από 180 βουλευτές για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή, δημοψήφισμα ή εκλογές για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζήτησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αυτό γίνεται ή με την ψήφιση από 180 βουλευτές, ή με δημοψήφισμα ή με εκλογές”, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ξεκαθαρίζοντας πως “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να προχωρήσει η συμφωνία χωρίς την άποψη του Ελληνικού λαού”.

Όπως υποστήριξε, "το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια".

Ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως "η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου", αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια".

Όσον αφορά στην απουσία του από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι αυτή ήταν λόγω υποχρεώσεών του στο υπουργείο Άμυνας.

Μέσα σε μία ώρα ήρθαν τα "όχι" στην τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την επίλυση του Σκοπιανού στη βάση του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία", μέσω αυξημένης πλειοψηφίας (180) στη Βουλή - με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι διαφορετικά πρέπει να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα.

Βίτσας: "Δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία - δεν κάνεις δημοψήφισμα για όνομα άλλης χώρας"

Αντίθετος με την διενέργια δημοψηφίσματος για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων ή την ψήφιση από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, όπως ζήτησε ο Πάνος Καμμενος, είναι ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολίτικης Δημήτρης Βίτσας που μίλησε στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 247 και στην πρωινή εκπομπή “Βρε Κάλως τους” με τον Αντώνη Φουρλη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργου Άμυνας κ. Καμμένου τόνισε:
“Οπως κυρώνονται όλες οι συμφωνίες έτσι θα κυρωθεί και αυτη. Εγω δεν έχω την άποψη ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία δεν είναι από τις περιπτώσεις που προβλέπει το σύνταγμα. Θεωρώ ότι με απλή πλειοψηφία όπως κυρώνονται όλες οι συμφωνίες έτσι θα πρέπει να κυρωθεί και αυτή”.
Ακόμη ο κ. Βίτσας επεσήμανε πως σε καμιά περίπτωση η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ δεν δημιουργεί τετελεσμένο.
“Δεν έχει συμβεί πότε και αυτή η διαδικασία είναι μια καινούργια διαδικασία όμως είναι σαφώς προσδιορισμένη . Η πόρτα ανοίγει και κλείνει.”
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή ένωση στέλνουν αυτη την στιγμή μια πρόσκληση. Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες . Στην συμφωνία- και πρέπει να το αναφέρει αυτό το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο - λέει ότι η ένταξη θα ολοκληρωθεί όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Αν από την πλευρά της ΦΥΡΟΜ σταματήσουν αυτές οι διαδικασιες - με βάση το κείμενο που έχει υπογράφει- προβλέπεται ότι όλη η διαδικασία πηγαίνει πίσω."

Κοτζιάς: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία - Δεν τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι

«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ.

Η συμφωνία με την πΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και σημείωσε: «Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον».

Τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να λύσει τα προβλήματα με τα Σκόπια και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της για το ανατολικό ζήτημα.

Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρει όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε μια αναπτυξιακή τροχιά και σε αυτό συμβάλλει η συμφωνία με την πΓΔΜ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές, συμπλήρωσε και τόνισε: «Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη έχει περάσει με πλειοχηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και άσκησε κριτική στη ΝΔ λέγοντας: «Ο πρόεδρος Ιβάνοβ που είναι ένας Γκρουεφσκικός -ένας Νεοδημοκράτης- έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα». Δηλαδή, λέει ακριβώς τα αντίστροφα απ' ό,τι λέει η ΝΔ, αλλά στην ουσία τους είναι τα ίδια, συμπλήρωσε και σημείωσε: Και οι Γκρουεφσκικοί και η ΝΔ θεωρούν ότι η κάθε χώρα έχει παραδώσει το σύμπαν στην άλλη χώρα. Παρατήρησε, μάλιστα, πως η ΝΔ και οι Γκρουεφσκικοί έχουν ένα κοινό: «Δεν θέλουν συμφωνία, δεν θέλουν ειρήνη, δεν θέλουν ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων. Θέλουν και τροφοδοτούνται από έναν κακώς εννοούμενο εθνικισμό, που δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό, από ακροδεξιά μοτίβα, από επιθετικότητα και υποτίμηση τρίτων λαών. Είναι και οι δύο τους στο ίδιο μοτίβο».

ΠΗΓΗ:Koutipandoras/NEWS247.GR

Δημοφιλέστερα

To Top