Τουρισμός

Καλοκαιρινή “απόδραση” από αέρος στην ανεξερεύνητη Τραχήλα

Βόλτα από αέρος στην Τραχήλα, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό, του Δήμου Δυτικής Μάνης-Εντυπωσιακά πλάνα με τη συνδρομή του Holidays Mani, μας ξεναγούν από ψηλά στο άγνωστο για πολλούς ψαροχώρι της Δυτικής Μάνης, με το γραφικό λιμανάκι του, τα απόκρημνα βράχια, και τα πεντακάθαρα νερά.

Στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός ανέρχεται σε μόλις 95 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται κτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο, 55 χλμ νοτιοανατολικά της Καλαμάτας.

Ιστορικά η Τραχήλα είναι συνδεδεμένη με τη γειτονική Λαγκάδα, της οποίας υπήρξε επίνειο. Την 21η Ιουνίου του 1826 βομβαρδίστηκε από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, στα πλαίσια της εκστρατείας του Ιμπραήμ πασά εναντίον της Μάνης, ενώ τα επόμενα χρόνια γνώρισε ανάπτυξη καθώς υπήρξε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου με τα γειτονικά ορεινά χωριά και θαλάσσιος συγκοινωνιακός κόμβος.

Διοικητικά, η Τραχήλα υπήχθη αρχικά το 1835 στον δήμο Θαλαμών του τότε νομού Λακωνίας, ενώ από το 1841 μέχρι το 1912 υπαγόταν στον δήμο Λεύκτρου (του νομού Λακωνίας κατά τα διαστήματα 1841 – 1899 και 1909 – 1912 και του νομού Λακωνικής την περίοδο 1899 – 1909). Στη συνέχεια αποτέλεσε κοινότητα της επαρχίας Οιτύλου, ενώ το 1938 περιήλθε – μαζί με την υπόλοιπη Έξω ή Δυτική Μάνη – στην επαρχία Καλαμών του νομού Μεσσηνίας. Το 1997 προσαρτήθηκε στον καποδιστριακό δήμο Λεύκτρου και από το 2011 ανήκει στον καλλικρατικό δήμο Δυτικής Μάνης.

Κοντά στον οικισμό υπάρχει σπήλαιο, γνωστό με την ονομασία Καταφύγιο ή Τρίωροφο της Τραχήλας, το οποίο διαθέτει σημαντική σπηλαιολογική πανίδα και ίχνη παλαιότερης κατοίκησης, καθώς στους προηγούμενους αιώνες λειτουργούσε ως καταφύγιο σε περιόδους επιδρομών.

video-drone:Holidays Mani

To Top