ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Καλαμάτα τόνωσε το ηθικό της Νισύρου στο όμορφο αντάμωμα

Σε αποτίμηση της παρουσίας της Καλαματιανής αποστολής σε Κω και Νίσυρο προχώρησαν σήμερα, με συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δημοτική σύμβουλος Μαρία Οικονομάκου. Η Καλαματιανή αποστολή με τα 32 συνολικά μέλη, με το υπέροχο χορευτικό του Μορφωτικού πολιτιστικού Συλλόγου και τους εντυπωσιακούς «Ελληνομνήμονες» με τα άρματα-κειμήλια των προγόνων μας αγωνιστών του 1821, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Οι Ελληνομνήμονες με επικεφαλής τον αδάμαστο Σπύρο Κατσίρα (ο οποίος δήλωσε ότι ταξιδεύουν -όπου τους καλέσουν-παντού στην Ελλάδα για να τα δει όλο και περισσότερος κόσμος- ενώ σήμερα κάνουν γυρίσματα για την «Μηχανή του Χρόνου», η οποία θα τους παρουσιάσει τηλεοπτικά στις 25 Μαρτίου), εντυπωσίασαν με τις φορεσιές και την μικρή επίδειξη των εντυπωσιακών αρμάτων – κειμηλίων των προγόνων μας.

Χτες στην Κω πραγματοποιήθηκε ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμάτας, το οποίο και καταχειροκροτήθηκε από τις τοπικές αρχές και όλους τους διερχόμενους εκείνη την ώρα από την πλατεία.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώ και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο Αστυνομικός Δντής Κ. Κοκορόσκος, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός και Ε. Χατζηχριστοφή (κανονίστηκε μάλιστα πρόσκλησή τους στα Θερινά Ιπποκράτεια), η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Α. Κατσίλλη, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη και φυσικά ο Πρόεδρος των Εν Κω Πελοποννησίων Δ. Καραματζιάνης και των Ρουμελιωτών Ζ. Παπασταθόπουλος οι οποίοι είχαν την ιδέα αυτής της παρουσίασης καλωσορίζοντας με θερμά λόγια τα μέλη της αποστολής (ο Δ. Καραματζιάνης αφιέρωσε την εκδήλωση αυτή στη μνήμη του «αγωνιστή» της ζωής Άγγελου Γιωργαλλή, ενώ όλοι ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στον μικρό Λευτέρη).

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας χαιρετισμό και ευχαριστίες για την θερμή υποδοχή στην γειτονική Νίσυρο αλλά και στην Κω απηύθυνε η Μαρία Οικονομάκου, η οποία συνόδευε την αποστολή.

TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ “ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ” ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στις 15 Ιανουαρίου 2000, στο Δημαρχείο της Νισύρου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Χρ. Κουμάντος και ο Δήμαρχος Νισύρου αείμνηστος Παναγιώτης Κατσιματίδης, παρουσία του Υπουργού Αιγαίου Σταύρου Μπένου, υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συμφωνίας Υιοθεσίας του Δήμου Νισύρου από τον Δήμο Καλαμάτας. Έκτοτε δεν υπήρχε καμιά επαφή μεταξύ των δύο Δήμων.
Ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος πριν ένα χρόνο περίπου, σε επικοινωνία του με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, υπενθύμισε την συμφωνία υιοθεσίας και ζήτησε την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο Δήμων.
Έτσι, αποφασίστηκε και η μετάβαση αντιπροσωπείας από την Καλαμάτα στη Νίσυρο, στις 7 Μαρτίου 2018, οπότε και πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Με πληροφορίες και υλικό από

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Απίστευτη Ελληνική ψυχή… Καταχειροκροτήθηκαν από τις τοπικές αρχές στην πλ. Ελευθερίας το μεσημέρι η αποστολή της Καλαμάτας & οι Ελληνομνήμονες

To Top