ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμάτα: Συγκέντρωση και πορεία των εργαζόμενων σε κλάδους του Τουρισμού κι επισιτισμού

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Δεκάδες εργαζόμενοι από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες του νομού Μεσσηνίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτη στην πλατεία 23ης Μαρτίου κι έστειλαν το μήνυμα: “Απαιτούμε να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και η εργοδοσία”.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Στραβάκου Κωνσταντίνα, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Μεσσηνίας η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι :

“Είναι άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν σε ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, αν θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, με τι συνθήκες και πως θα επιβιώσουν. Όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο κλάδο βάρεσε κόκκινο. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία 6ετία έβγαλαν πάνω από 120 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε απίστευτη εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά είναι η μαύρη εργασία, οι 14 διαφορετικές μορφές απασχόλησης (άλλοι με 2ωρα ή 3ωρα, άλλοι με 16ωρα κτλ), οι απληρωσιές, δουλειά 7 ήμερη κτλ.
Τώρα στην κρίση σχεδιάζουν να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα. Είναι προκλητικό ότι κυβέρνηση – μεγαλοξενοδόχοι διαμορφώνουν μια καινούρια κανονικότητα, πολύ χειρότερη από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Είναι προκλητικά τα προνόμια με δις ευρώ επιχορηγήσεις, δάνεια κτλ. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν.

Διεκδικούμε τώρα:

§ Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές μας Συμβάσεις!

§ Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία! Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί.

§ Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου! Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας.

§ Απαιτούμε άμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες.

§ Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας.

Καλαμάτα: Συγκέντρωση και πορεία των εργαζόμενων σε κλάδους του Τουρισμού κι επισιτισμού
To Top