ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη”: Υπεγράφη η σύμβαση παρουσία Μητσοτάκη στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Τα χαρακτηριστικά του έργου ύψους 239,2 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσουν οι INTRAKAT - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

«O Οδικός Άξονας «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη είναι έργο του Αντώνη Σαμαρά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά την εκδήλωση της υπογραφής σύμβασης του Οδικού Άξονα της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, το απόγευμα της Παρασκευής 21/4.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το έργο αυτό δεν θα έμπαινε σήμερα στην φάση της υλοποίησης εάν δεν είχε εργαστεί με τόση αφοσίωση ο πρώην πρωθυπουργός.

«Μία ανεκπλήρωτη προσδοκία δεκαετίων έρχεται να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να έχουμε εντός των επομένων ετών σύγχρονο και ασφαλή δρόμο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/4/23 στο αεροδρόμιο Καλαμάτας η υπογραφή σύμβασης του νέου έργου ΣΔΙΤ για τον Οδικό Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, ύψους 239,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ από την Ένωση Εταιρειών INTRAKAT – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.
Το έργο αυτό καταδεικνύει την δυναμική συμβολή του Ομίλου INTRAKAT στην αναπτυξιακή εθνική στρατηγική, με την κατασκευή κρίσιμων υποδομών. Με την τεχνογνωσία, εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτει ο Όμιλος INTRAKAT διασφαλίζει ότι τα έργα που αναλαμβάνει, είτε ως μέρος κοινοπραξίας είτε αυτόνομα, εκτελούνται άρτια, αποτελεσματικά και έγκαιρα, δημιουργώντας άμεσες θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο στην νότια Πελοπόννησο, όπου ένας νέος σύγχρονος άξονας θα συνδέει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, Καλαμάτα, με τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε Πύλο και Μεθώνη, λειτουργώντας συνεργατικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο σύντομα θα αναβαθμιστεί. Πρόκειται για έργο υποδομής με καθοριστική σημασία για την τοπική κοινωνία καθώς θα αναβαθμίσει καίρια τον υφιστάμενο άξονα σε ταχείας κυκλοφορίας ανεβάζοντας τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και μειώνοντας τους απαιτούμενους χρόνους μετακίνησης. Εκτός από τη βελτιωμένη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, ο νέος οδικός άξονας θα εξασφαλίσει καλύτερη οδική σύνδεση με τη Μεσσήνη, τον αυτοκινητόδρομο Μορέας και το νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Ως αποτέλεσμα θα ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και την ποιότητα ζωής στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή – αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους 49 χλμ και συγκεκριμένα τα τμήματα:
Καλαμάτα – Ριζόμυλος, συνολικού μήκους 16,4km.
Ριζόμυλος – Πύλο, μήκους 24,4km.
Πύλος – Μεθώνη, μήκους 7,9km

καθώς επίσης και πολλά συνοδευτικά έργα όπως, ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους, ανισόπεδες άνω και κάτω διαβάσεις, παράπλευρα οδικά δίκτυα, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.
Η σύμβαση σύμπραξης έχει διάρκεια 30 χρόνια, από τα οποία 4 χρόνια είναι η διάρκεια της κατασκευής και 26 χρόνια η περίοδος συντήρησης, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει η εγκατάσταση των εργοταξίων για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του.

To Top