ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμάτα-Lowell: Ξεκίνησε η διαδικασία αδελφοποίησης με 50 λεπτη τηλεδιάσκεψη

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕΣΩ SKYPE ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 50 ΛΕΠΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ LOWELLΝΕΑ ΕΠΑΦΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η αδελφοποίηση Καλαμάτας και Lowell, πόλης που βρίσκεται στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ -και αποτελεί κέντρο μιας περιοχής 700.000 ατόμων, εκ των οποίων περισσότεροι από 30.000 Έλληνες ομογενείς- μετά τις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Σήμερα, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε και η επικοινωνία,  μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και άλλων αιρετών και του Δήμαρχου του Lowell, William Samaras (ο οποίος κατάγεται από την περιοχή μας) καθώς και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλη Καυκά και άλλων στελεχών ελληνοαμερικανικών σωματείων.

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των δυο πόλεων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Αλειφέρη, Γιώργος Φάβας, Σαράντος Μαρινάκης και Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Μπάμπαλη, η Γ.Γ. του Δήμου Μαρία Νταμάτη ενώ στην μετάφραση ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών Κέλλυ Μακροπούλου.

Η αδελφοποίηση προγραμματίζεται να γίνει στις 23 Απριλίου 2020 στο Lowell και θα ακολουθήσει επίσκεψη αντιπροσωπείας από την αμερικανική πόλη στην Καλαμάτα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου του επομένου έτους.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε προς τους συνομιλητές του στο Lowell τα εξής:
«Καλησπέρα και χρόνια πολλά κ. Δήμαρχε και αγαπητοί σύμβουλοι από την όμορφη Καλαμάτα!

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αξιότιμο Δήμαρχο του Lowell κ. Ουίλιαμ Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλη Καυκά, για τις ενέργειες και την υποστήριξη της πρότασης αδελφοποίησης του Lowell και της Καλαμάτας. Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία ομόφωνα, ενώ λάβαμε ήδη και τη σχετική έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε πλέον έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία της αδελφοποίησης, η οποία σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Καλαμάτας στο Lowell, τον Απρίλιο, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανταπόδοση της επίσκεψης από την αντιπροσωπεία του Lowell στην Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα είναι πόλη του αθλητισμού, του χορού, της γαστρονομίας, του πολιτισμού και της Ιστορίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από εδώ ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821.
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη διαρκώς αναπτυσσόμενη, με αντικειμενικά πλεονεκτήματα και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, διαθέτει φυσική ομορφιά συνδυάζοντας το βουνό Ταΰγετος με το υπέροχο παραλιακό μέτωπο μήκους 5 χλμ., το οποίο αποτελεί μέρος του αστικού ιστού και είναι ίσως από τις ελάχιστες αστικές παραλίες, που πιστοποιημένα διαθέτουν καθαρά και ασφαλή ύδατα για κολύμβηση! Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές δραστηριοτήτων και διασκέδασης. Διαθέτει λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο και νέο αυτοκινητόδρομο, που τη συνδέει με ασφάλεια και ταχύτητα με την Αθήνα.
Η αδελφοποίηση, πέρα από τον συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για όλους μας λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή σας, ευελπιστούμε ότι θα προωθήσει τη μεταξύ μας συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου.

Μέσω της αδελφοποίησης των πόλεών μας εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση να συνεργαστούμε, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και, παράλληλα, ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε την πολλαπλή διασύνδεση μεταξύ των πολιτών μας, δημιουργώντας έτσι κλίμα φιλίας, ανάπτυξης και συνεργασίας.
Σας εύχομαι χρόνια πολλά και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο νέος χρόνος που πλησιάζει, θα αποτελέσει για όλους μας την απαρχή μιας πολύτιμης και αποδοτικής συνεργασίας».

Ανάλογη βούληση εκφράσθηκε και από πλευράς του Lowell. Συμφωνήθηκε να συσταθεί από πλευράς του Δήμου Καλαμάτας μια επιτροπή ολιγομελής και ευέλικτη, που θα αντιμετωπίσει τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με την αδελφοποίηση και τη συνεργασία. Εντός του Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει έτερη τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων τομέων της ζωής και της επαγγελματικής δραστηριότητας στο Lowell για εξειδίκευση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε επιμέρους τομείς. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους για απτά οφέλη από την αδελφοποίηση και για εξακολούθηση της συνεργασίας σε βάθος χρόνου.

Με στρατηγικό σχέδιο και σοβαρότητα η αδελφοποίηση θα έχει όφελος

To Messinialive παρακολούθησε την 50λεπτη σύνδεση μεταξύ των αξιωματούχων των δυο υπό αδελφοποίηση πόλεων και εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες και σημαντικές για τις δύο πόλεις κυρίως για την Καλαμάτα κι αυτό γιατί απέναντι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε, σέβονται και θαυμάζουν την πόλη μας με πρώτο τον ομογενή Μεσσήνιο Δήμαρχο Ουίλιαμ Σαμαρά και τους συνεργάτες του και δεν μπήκαν σε αυτή την διαδικασία για το Θεαθήναι αλλά για λόγους ουσίας.
Η Καλαμάτα σαφώς κι έχει να κερδίσει πολλά από την αδελφοποίηση με μια πόλη που έχει ισχυρό το Πανεπιστημιακό στοιχείο, έχει ανθρώπους επιφανείς και κυρίως θέλουν να γίνουν όλα σωστά και με διάρκεια στο χρόνο, όχι για τις φωτογραφίες, όπως τόνισε ο κ.Καυκάς.
Δυστυχώς ήδη κάποιοι ελάχιστοι προέταξαν το προσωπικό τους συμφέρον και παρέκαμψαν τα πρόσωπα και τις διαδικασίες όπως καυτηρίασε ο κ. Καυκάς, τονίζοντας ότι “δεν θέλουμε να το κάνουμε τσίρκο“…
Οι αδελφοποιήσεις έχουν κυρίως οικονομικά οφέλη, δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί κι ενισχύεται η εξωστρέφεια.

To Top