Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, η εκδήλωση «Καλαμάτα, 38 χρόνια μετά» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από τον φονικό σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου 1986.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας. Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Στην παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «38 χρόνια μετά, με περισυλλογή, με σχέδιο, με σωστή προετοιμασία, είμαστε εδώ, θωρακίζοντας και ενισχύοντας τις υποδομές της περιοχής έναντι φυσικών καταστροφών, με την ευχή να μη βιώσουμε πάλι τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα. Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών του, διαθέτει πλήρη και επικαιροποιημένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, έχοντας άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές. Σε λίγο θα συμπληρωθούν τέσσερις δεκαετίες από τους σεισμούς που έμελλε να αλλάξουν την Καλαμάτα. Σεισμοί που πλήγωσαν την πόλη, αποτελέσαν όμως και την αρχή για μία νέα πορεία, στην οποία όλοι όσοι υπηρέτησαν την πόλη, απ’ όποια θέση, συνέβαλαν, στο να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και μπροστά σε νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της πόλης και του Δήμου μας. Σήμερα, 38 χρόνια μετά, οι όροι βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα, αειφορία, σηματοδοτούν τη νέα Καλαμάτα και έρχονται να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Κλιματικής Ουδετερότητας».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μίλησαν ο Δρ Βασίλειος Μώκος, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΟΑΣΠ, με θέμα «ΟΑΣΠ: Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων» όπου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του προσεισμικού ελέγχου για τα κτίρια και η Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Άμυνας του ΟΑΣΠ με θέμα «Σεισμικός Κίνδυνος: Πώς μπορούμε να Προστατευτούμε; Εμπειρίες και Διδάγματα», με παρουσίαση συγκεκριμένων περιστατικών από πραγματικά γεγονότα τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες αυτοπροστασίας του ΟΑΣΠ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Χώρων Καταφυγής του Δήμου Καλαμάτας, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Παντελή Δρούγα. Τους χώρους καταφυγής του Δήμου Καλαμάτας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η βράβευση συνταξιούχων πυροσβεστών που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος αγκάλιασε και άμεσα υλοποίησε σχετική πρόταση του Επίτιμου Αρχηγού Αντιστρατηγού ε.α. Πυροσβεστικού Σώματος Χαραλάμπου Αφάλη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα την οποία παρέλαβε εκ μέρους των συνταξιούχων πυροσβεστών ο Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης και στη συνέχεια επιδόθηκε στον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Μεσσηνίας Πύραρχο Θανάση Κατσαφάδο.
Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά των συνταξιούχων πυροσβεστών καθώς και στο έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ελάχιστη αυτή αναγνώριση από το Δήμο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε με την επίδοση ατομικών ειδικών επαίνων στους συνταξιούχους πυροσβέστες, ενώ αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των πυροσβεστών που είχαν υπηρετήσει εκείνες τις ημέρες. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση στην αίθουσα όταν μίλησε, εκ μέρους όλων των συνταξιούχων πυροσβεστών, ο Γεώργιος Πολυχρονόπουλος για τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό και τις διασώσεις που έγιναν τότε.
Ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να ολοκληρώσει αυτή την πρωτοβουλία, με τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου με τις ανέκδοτες μαρτυρίες των συνταξιούχων πυροσβεστών για τα γεγονότα των ημερών του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 και καλεί όλους όσοι έχουν σχετικές μαρτυρίες να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (27213-60707).
Ακολούθησε η τιμητική Βράβευση Εθελοντών που εμπλέκονται στον προσεισμικό σχεδιασμό της πόλης. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η Πρόεδρος του Αικατερίνη Γκόνου από τον Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά. Ο υπεύθυνος του τμήματος Αντιμετώπισης καταστροφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παρέλαβε την πλακέτα από τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Λάμπρο Τζούμη. Στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών και στον πρόεδρος της Κώστα Βλαχονικολό επέδωσε την πλακέτα ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος εξήρε την προσφορά των εθελοντικών ομάδων. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Παντελής Δρούγας απένειμε την τιμητική πλακέτα στο μέλος του ΔΣ της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ, Σπανού Γεωργία. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης επέδωσε την πλακέτα στον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Τάσος Ηλιόπουλος επέδωσε την πλακέτα στον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Παναγιώτη Βλαχογεωργακόπουλο. Ο ΔΙΠΥΝ Πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος επέδωσε την πλακέτα στον Περιφερειακό Έφορο Ανατολικής Πελοποννήσου Γιώργο Τσερεφό και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας επέδωσε την πλακέτα στην Κωνσταντίνα Μυλωνά εκπρόσωπο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Αρχών, φορέων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Επίτιμος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στρατηγός ε.α. Βασίλης Καπέλιος κ.ά.
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας