Εικαστικά

«Καλαμάτα – 23 Μαρτίου 1821»: Έκθεση παιδικής ζωγραφικής από μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ο Εικαστικός Τομέας της Κ.Ε. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης εικαστικής δράσης, παρουσιάζει έκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα από το 2ο διαγωνισμό ζωγραφικής από  τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας και έχει τίτλο: «Καλαμάτα - 23 Μαρτίου 1821»

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 και ώρα 12.00 μ.

Οι μαθητές/ μαθήτριες εμπνεύστηκαν από συγκεκριμένο  κείμενο της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους που αναφέρεται στην Καλαμάτα: 

«Το μεσημέρι [της 23ης Μαρτίου] στις όχθες του χειμάρρου Νέδοντος εμπρός από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, ενώ αντηχούσαν οι χαρούμενες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και οι θριαμβευτικές ιαχές των Ελλήνων, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν, ύστερα από μια συγκινητική δοξολογία, τις ελληνικές σημαίες και όρκισαν τους αγωνιστές»(τ. ΙΒ’, σσ. 89-90):

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν με εικαστικό τρόπο  το μεγάλο γεγονός της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, και ειδικά  το κύμα ενθουσιασμού και την ανείπωτη χαρά που είχε συνεπάρει εκείνη την ημέρα όλους τους Μεσσήνιους αγωνιστές, ενωμένους στον κοινό αγώνα της ελευθερίας, μέσα από τη λατρευτική σύναξη κλήρου και λαού στον εμβληματικό για την πόλη μας και το πανελλήνιο, ναό των Αγίων Αποστόλων.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα δοθούν τα βραβεία στους μαθητές/ μαθήτριες που διακρίθηκαν. Τα βραβεία θα αντιστοιχούν σε 6 υποτροφίες διάρκειας 5 μηνών η κάθε μια, για  συμμετοχή στα τμήματα του Εικαστικού Σχολείου. Επίσης θα δοθεί έπαινος συμμετοχής για κάθε σχολείο που συμμετέχει στο διαγωνισμό σε εκπρόσωπο  του σχολείου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με μικρό αριθμό συμμετεχόντων ενώ η επισκεψιμότητα θα γίνεται  με ολιγάριθμες ομάδες ατόμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Ιουνίου  2020 και ώρα 12.00 μ.

Διάρκεια: 12/6-16/6/2020

Μέρες και Ώρες λειτουργίας: 12/6 Παρασκευή από 13.00 έως  21.00, 13/6 Σάββατο από 10.00 έως 16.00, 15/6  Δευτέρα από 09.00 έως 15.00, 16/6 Τρίτη  από 13.00 έως 21.00. 

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΚΤΚ) εντός Εικαστικού Εργαστηρίου, Ναυαρίνου 8 Καλαμάτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη έκθεση είχε προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 10 Μαρτίου, όπως λόγω κορονοϊού, της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και του Lock down που ακολούθησε, είχε τότε αναβληθεί. Πλέον επανέρχεται δριμύτερη με όλα τα έργα των μικρών δημιουργών, που εμπνεύστηκαν από τους ήρωες της Επανάστασης και δημιούργησαν με τη φαντασία τους μικρά καλλιτεχνήματα!

Δημοφιλέστερα

To Top