ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλαμάτα 200 χρόνια από την Επανάσταση: Ξεκίνησαν οι λιτές εορταστικές εκδηλώσεις

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον τουρκικό ζυγό και ξεκίνησε απ’ αυτήν η Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμος Καλαμάτας εορτάζει την επέτειο με περηφάνια, με τις εκδηλώσεις να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19.

Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Oι σημερινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου έγινε η έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασαιλόπουλου, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη, του Ανώτατου Διοικητή φρουράς, Διοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχου (Ι) Κωνσταντίνου Καραβλίδη, του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα και του δημοτικού Συμβούλου κι επικεφαλής του Ανοιχτού Δήμου Μανώλη Μάκαρη, κι αντιπροσωπείας των συμμετεχόντων στο δρώμενο της Αναπαράστασης.
Τον Εθνικό μας Ύμνο παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική κι ακολούθησαν εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.

Το πρόγραμμα της Τρίτης

13.45 Ι. Μονή Βελανιδιάς. Έναρξη της Λαμπαδηδρομίας που μεταφέρει την Ιερή Φλόγα στην Καλαμάτα
14.30 Άφιξη του λαμπαδηδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Αφή της Φλόγας στο βωµό
14.50 Άφιξη Επισήμων
15.00 ∆οξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόµου
15.30 Ανάγνωση Όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων
15.45 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.
15.50 Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων του 1821. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
19.00 Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ομιλία τέως Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου με θέμα: «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

To Top