ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά: Πτώση θερμοκρασίας λόγω χαμηλού βαρομετρικού

ME ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2019

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και πτώση της θερμοκρασίας θα φέρει ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες.

Αλλαγή του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και πιθανές πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, αναμένεται να εκδηλωθούν το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις.

Ειδικότερα, την Κυριακή που το μέτωπο θα περάσει από τη χώρα μας θα ρίξει τη θερμοκρασία στα ανατολικά και ίσως θα προκαλέσει τοπικές βροχές στην ανατολική Ελλάδα. Μία διαταραχή όμως στα βόρεια Βαλκάνια από το μεσημέρι και μετά θα κινηθεί νοτιότερα και θα δημιουργήσει ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που διακρίνεται πολύ καλά τη Δευτέρα.

Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια θαλάσσια τμήματα και χιόνια στα ορεινά. Την Τρίτη το σύστημα αυτό θα κινηθεί αργά ανατολικά και θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα και κυρίως τα κεντρικά και νότια.

ME ΜΟΝΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2019

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού:

1. Τη Δευτέρα (31-12-2018) (Παραμονή Πρωτοχρονιάς)

Α. Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιουνίου και την Πελοπόννησο, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στέρεας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) καθώς και περιοχές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και των υπολοίπων τμημάτων της Στέρεας (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).

Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν ενώ αναμένονται και στα ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα)

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.

2. Την Τρίτη (01-01-2019, Πρωτοχρονιά)

Α. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Β. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χωράς και των νησιών του βορείου Αιγαίου καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενήσουν στις υπόλοιπες περιοχές.

Γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο που βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Δ. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Από την Τετάρτη θα έχουμε ύφεση των φαινομένων αλλά η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

Όμως από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

πληροφορίες από: News247.gr/windy.com

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά: Πτώση θερμοκρασίας λόγω χαμηλού βαρομετρικού
To Top