ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Και εγένετο “Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας”-Ποιοι αγρότες την ίδρυσαν-Τι διεκδικούν

H ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

“Οι Αγροτικοί  – Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης , Χανδρινού και Κοντοβουνίων πήραμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, έτσι ώστε οργανωμένα να παλέψουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων που στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και μας οδηγούν στη φτώχεια, τα χρέη και το ξεκλήρισμα.

Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η ανάδειξη όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, των αιτιών τους, συλλογικά να διαμορφώνουμε να διεκδικούμε και να επιβάλουμε,  μέσα από την καθημερινή πάλη και τους αγώνες μας, αιτήματα και λύσεις που θα επιτρέπουν να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας.

Η επιβίωση η δικιά μας δεν πρέπει να σημάνει την παραπέρα εξαθλίωση κανενός, αφού από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που στόχος τους είναι η αφαίμαξή μας προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των τραπεζών. Σ’ αυτήν τη βάση οι αγώνες μας πρέπει να συναντιούνται με τους αγώνες της εργατιάς, των αυτοαπασχολούμενων μικροκαταστηματαρχών της πόλης και των χωριών, με τη νεολαία, γιατί ο αντίπαλός μας είναι κοινός.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι  Μεσσήνης και Χανδρινού με άλλους από όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συμμετείχαμε  ενεργά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρωτοστατήσαμε στην ανασύσταση ανενεργών Αγροτικών Συλλόγων μαζί με τη δημιουργία νέων έχοντας κατανοήσει μέσα από τους αγώνες την ανάγκη της οργανωμένης πάλης και της ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ικανή προϋπόθεση για να ξεκαθαρίσει και να κατανοείται από περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες ότι τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατή!

Κρίνουμε ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν ένα σοβαρό και σημαντικό βήμα στην οργάνωση και τις διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών. Έδωσε ώθηση στο αγροτικό κίνημα, συσπείρωσε μικρομεσαίους αγρότες από όλη την Περιφέρεια. Κυρίως όμως ανέδειξε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες σε κάθε χωριό, σε κάθε νομό, σε όλη τη χώρα, ενιαία και μαζικά πρέπει να δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους, αφού  μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε καλλιέργειας, που όμως  είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας πολιτικής που στοχεύει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ανέδειξε στην πράξη τη δυναμική  του αγώνα που σπάει την αλαζονεία των κυβερνήσεων, των βιομηχάνων και των μεγαλέμπορων και φέρνει αποτελέσματα σήμερα, όταν  συναντάται σε πανελλαδικό επίπεδο στα αιτήματα και την κοινή δράση μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ουσιαστικά είναι αυτή που δημιούργησε και ωρίμασε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που απαιτούν οι  συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης οργάνωσης, την ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Μεσσηνίας.

Συναδέλφισσες αγρότισσες – συνάδελφοι αγρότες, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο και η σημερινή, έχουν κοινή συνισταμένη την ΚΑΠ της ΕΕ βάζοντας τη μικρομεσαία αγροτιά στη χώρα μας, στην Πελοπόννησο και στο νομό, σε τροχιά ξεκληρίσματος. Είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν γίνεται με το ανεβοκατέβασμα των διαφόρων κυβερνήσεων, με την αλλαγή των υπουργών, με τα λόγια συμπάθειας που εύκολα ξεστομίζουν οι τοπικοί μας άρχοντες, για να μετριάζουν την αγανάκτησή μας, να μας καθησυχάζουν και να μας αδρανοποιούν. Και αυτό γίνεται όχι γιατί είναι ανίκανοι ή λιγότερο καλοί διαπραγματευτές, αλλά γιατί συνειδητά έχουν επιλέξει να υπηρετούν με συνέπεια τις μεγάλες πολυεθνικές, τα μονοπώλια που εξουσιάζουν, ενάντια στις δίκες μας ανάγκες. Το σύστημά τους διαθέτει πολλά εργαλεία για το ξεκλήρισμά μας:

Τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που αφανίζει τις επιδοτήσεις που μας κράταγαν ακόμα ζωντανούς μιας και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε απίστευτα ύψη, δίνοντας συγχρόνως ζεστό χρήμα από τα λεφτά του λαού μας και των άλλων λαών της ΕΕ στους μεγαλοαγρότες και λοιπούς επιχειρηματίες.

Το κόστος παραγωγής μας διώχνει κυριολεκτικά από την καλλιέργεια και συνεχώς αυξάνει. Το πετρέλαιο αγγίζει τα 2 ευρώ πλέον και η επιδότηση της κυβέρνησης δεν έφτασε ούτε για μισό ρεζερβουάρ στο τρακτέρ, ενώ εφοπλιστές, βιομήχανοι, κλινικάρχες, ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες το παίρνουν αφορολόγητο. Η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ θα είχε έτοιμη πρόταση για μείωση της τιμής ως τις εκλογές, δεν υλοποιείται και έχουν ήδη περάσει 3 χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της Ενέργειας με το χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει εκτοξεύσει τα αγροτικά αλλά και τα οικιακά τιμολόγια. Τα αγροτικά εφόδια ,λιπάσματα , ζωοτροφές είναι απλησίαστα και σφίγγουν ακόμη περισσότερο την θηλιά στο λαιμό του παραγωγού.

Τα προϊόντα συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα. Το αίσχος των ανοιχτών τιμών γενικεύεται παντού. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

“Στον ευλογημένο τόπο που ζούμε, που παράγουμε πληθώρα προϊόντα ανωτέρας ποιότητας, η πατάτα ,η σταφίδα, το ελαιόλαδο, η ελιά καλαμών, κηπευτικά πωλούνται πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι θησαυρίζουν”.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λυγίζουν από το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές κ.α.), από την τιμή που τους παίρνουν το γάλα. Την ίδια στιγμή το γάλα και το τυρί στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι δυσπρόσιτο για την οικογένεια.

Οι εκτεταμένες ζημιές (χαλάζι, ακαρπία κ.ά.) που έγιναν το τελευταίο διάστημα, βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες στο έλεος του καιρού. Μας μιλούν ολοι, από τον ΕΛΓΑ έως δημάρχους της περιοχής μας, για ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι πρέπει να συνηθίσουμε με αυτά, ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ με τον αντιδραστικό του κανονισμό δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει σχεδόν καμία ζημία.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που δεν αντέχουν το κόστος του νερού άρδευσης, που είναι αντιμέτωποι με  τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών και τη λειψυδρία  την ίδια στιγμή που στους μεγαλοεπιχειρηματίες διοχετεύουν μεγάλους όγκους νερού για να ποτίζουν τα γήπεδα γκολφ.

Οι αγρότες έχουν απαρχαιωμένους δρόμους για να προσεγγίζουν τα χωράφια τους, γιατί για το κράτος και τους περιφερειάρχες-δημάρχους, αποτελούν κόστος για το οποίο δεν υπάρχουν λεφτά! Την ίδια στιγμή ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για αεροδρόμια, μαρίνες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι μονόδρομος η οργάνωσή μας, η κοινή μας πάλη με τα υπόλοιπα τμήματα του λαού μας, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία μας, τις γυναίκες. Ο εχθρός είναι κοινός και δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ανάγκη να αγωνιστούμε πλάι-πλάι με τους συμμάχους μας. Είναι μονόδρομος ο αγώνας μας για να κατακτήσουμε όλα εκείνα που μας ανήκουν προκειμένου να ζήσουμε σαν άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Είναι μονόδρομος το ξεκαθάρισμα με αυταπάτες για λύσεις φιλολαϊκές – φιλαγροτικές με τους ομίλους παρόντες να παίρνουν τις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον μας.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ!

Η ΟΑΣΜ δημιουργείται ώστε να συμβάλει στην παραπέρα οργάνωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό. Συνεχίζουμε την προσπάθεια οργάνωσης όλων των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων του τόπου μας σε ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους. Συντονίζουμε την πάλη μας με τους αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες στην Πελοπόννησο, σε όλη την Ελλάδα με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Καλούμε όλους τους Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του Νομού Μεσσηνίας να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους που θα λάβουν μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας σε ημερομηνία που θα καθορίσουμε από κοινού οι Αγροτικοί Σύλλογοι ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!”

 

Και εγένετο “Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας”-Ποιοι αγρότες την ίδρυσαν-Τι διεκδικούν
To Top